Je kajenje elektronskih cigaret res škodljivo?

V zadnjem času se je izkazalo, da je tudi kajenje elektronske cigarete izjemno vprašljivo, saj se zaradi tako imenovanega vejpanja pojavlja vedno več smrtnih primerov.

Je kajenje elektronskih cigaret res škodljivo? - Foto: profimedia

Kajenje ubija in nobena druga človeška razvada ni tako močno povezana s smrtjo. Kadilci pri kajenju vdihujejo tobak in katran ter vrsto težkih kovin kot sta kadmij in berilij ter kovinskih kemičnih elementov, kot sta nikelj in krom, ki se nabirata na listih tobaka.

Ker kajenje že več let velja za izredno škodljivo, je pred leti na trg prišla elektronska cigareta, ki so jo strokovnjaki razvili, da bi se kadilci lažje odvadili od kajenja. Kajenje in vdihovanje utekočinjenega nikotina velja za manj škodljivo kot vdihovanje tobačnega dima. Elektronske cigarete vsebujejo različne vrednosti nikotina, navadno med 6 in 24 grami, ki je del pripravka, sestavljenega iz vode, propilenglikola, glicerola in ostalih substanc, med katerimi so tudi razne arome. Na trgu obstajajo tudi modeli, ki ne vsebujejo nikotina, temveč le aromatizirano paro.

Prvi negativni učinki

V Združenih državah Amerike so zabeležili že več kot 20 smrtnih žrtev, več kot 1000 ljudi pa je hospitaliziranih. Pacienti imajo težave s pljuči in z dihanjem. Vsem pacientom je skupno to, da je bilo njihovo zdravje odlično in se je hitro in nenadoma poslabšalo ter da so kadili elektronsko cigareto. Med njimi je veliko takšnih, ki so elektronsko cigareto uporabljali tudi za segrevanje in uparjanje konopljinega olja, ki vsebuje THC.

Zdravstvena inšpekcija je tako začela preiskovati vse primere, ki so jih lahko povezali s kajenjem elektronske cigarete. In čeprav ne moremo še z gotovostjo trditi, da je za nastalo bolezen kriva e-cigareta ali arome, ki so jih posamezniki uporabljali, je elektronska cigareta in vse arome v Združenih državah Amerike pod strogo preiskavo.

Vprašljive substance v elektronski cigareti

V elektronski cigareti se nahaja več vprašljivih substanc. Ena od njih je tudi propilenglikol, ki se navadno uporablja v dimnih bombah. Uporaba dimnih bomb na raznih koncertih in v filmski industriji je načeloma varna, čeprav so nekatere študije dokazale, da daljše izpostavljanje lahko povzroči draženje dihalnih poti, kašelj ter tudi napade astme. Poleg tega pa segrevanje propilenglikola in glicerina lahko proizvede formaldehid in acetaldehid, ki povzročata raka, četudi so količine v e-cigareti izredno nizke.

Tudi arome, ki jih kadilci elektronskih cigaret izredno radi uporabljajo, niso potrjeno popolnoma varne. Diacetil, ki je prisoten v vseh aromah, povezujejo s hudimi boleznimi pljuč.

Raziskave pa se trenutno ukvarjajo predvsem s tem, ali so škodljive le ilegalne snovi, ki so prisotne v aromah, ali so škodljive vse arome, ki so na trgu.

Veliko bolnikov je namreč uporabljajo elektronsko cigareto za kajenje arom s THC-jem, ki je prisoten v marihuani. V veliko primerih se je za škodljivega izkazal vitamin E acetat, ki naj bi bil dodan v tekočino za vejpanje, da bi razredčil THC. Vitamin E acetat, je oljnata snov, ki se navadno nahaja v izdelkih za kožo. Predvidevajo, da so huda vnetja pljuč in motnje dihanja povzročile prav parne kapljice te oljnate sestavine. Obstaja namreč redka bolezen pljuč, ki jo povzroči inhalacija majhnih delcev olja. Vendar pa teh predvidevanj še niso potrdili. Vsekakor strokovnjaki raziskujejo ali se oljnata vsebina obnaša drugače, ko je inhalirana na visokih temperaturah.

Vitamin E acetat pa je bil najden le v tistih primerih, ki so bili povezni s kajenjem arom s THC in ne tistih, ki temeljijo na nikotinu. Poleg tega so bili vsi izdelki kupljeni na črnem trgu. Vsak od bolnikov, ki so jih preiskovali v ZDA, je vsaj enkrat uporabljal aromo na bazi kanabisa. Vendar so vsi uporabljali tudi ostale arome, tako da ne moremo še z gotovostjo trditi, da je kriv le Vitamin E acetat.

Drži pa tudi dejstvo, da imajo elektronske cigarete, ki so proizvedene v ZDA, veliko več nikotina, kot tiste kupljene v Evropi.

Manj nevarne kot cigarete, a vseeno škodljive

Čeprav je večina natančnih raziskav še v teku, lahko vseeno rečemo, da so elektronske cigarete manj škodljive kot klasični tobačni izdelki in kadilcu ter vsem, ki živijo z njim, škodijo veliko manj.

Strokovnjaki pa vseeno poudarjajo, da je kajenje elektronskih cigaret škodljivo za pljuča in za imunski sistem, saj je pri vdihovanju kakršnega koli produkta telo napadeno in izpostavljeno različnim tveganjem.

Posledice elektronske cigarete so se tako šele začele kazati in vedno bolj vrejo na površje. Nekatere študije so potrdile, da so kadilci elektronskih cigaret dvakrat bolj izpostavljeni nevarnosti za srčni napad. In čeprav so podatki zelo skrb vzbujajoči, se v Silikonski dolini rojeva vedno več tovarn, ki proizvajajo elektronske cigarete. Ena od bolj znanih je Juul, katere vrednost je bila ocenjena na 15 milijard dolarjev.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza