Kaj je boljše za zdravje: morje ali hribi?

Vam je ljubši oddih na morju ali v hribih ali se vam morda dopadeta obe možnosti? Zagotovo pa pri tem gledate tudi na to, da se na dopustu dobro počutite in s tem v veliki meri pripomorete tudi k svojemu zdravju.

Kaj je boljše za zdravje: morje ali hribi?

V nadaljevanju bomo skupaj razmišljali o tem, zakaj so morje in hribi lahko koristni tudi za vaše zdravje ter počutje. Na podlagi prispevka boste lahko sami ugotovili, katera izbira je ta vas ter vaše bližnje morda boljša in zakaj.

Prednosti počitnikovanja na morju

 1. Ugodne podnebne razmere
  Takoj ko na morju izstopite iz avta ali drugega prevoznega sredstva, zavonjate vonj morske vode, tudi zrak je povsem drugačen. Številne raziskave so pokazale, da morski zrak in voda zelo dobro vplivata na ljudi, tudi tiste, ki se spopadajo s številnimi boleznimi. Življenje na morju jim tako zelo prija, da se neredko popravi tudi njihovo zdravje. Zato ni čudno, da je na morju veliko zdravilišč, tako za mlajše kot tudi starejše generacije.
 2. Življenje ob vodi
  Ko nekaj dni bivate tik ob vodi, torej tik ob morju, se zagotovo počutite še bolj svobodne, bolj sproščene, bolj zadovoljne, skratka vse je v presežkih. Dobra terapija za vas je morda že to, da se samo usedete na stol in opazujete vodo v morju ter razmišljate o lepih in tudi manj lepih trenutkih vašega življenja.
 3. Pestra ponudba športnih aktivnosti
  Na morju lahko v večini mest oziroma krajev naletite na številne možnosti, kjer se lahko odlično rekreirate. Četudi ne sodite v skupino strastnih športnikov, se morate tudi na morju primerno gibati. In ker vam morje ponuja toliko možnosti, jih velja dobro izkoristiti. Morda ste pripravljeni za partijo tenisa ali kake druge športne igre, kjer se boste lahko prav dobro izkazali.
 4. Poslušanje pristne domače glasbe
  Morska mesta se v poletnem času prelevijo v mesta zabav, plesov in če česa. Tudi pristna domača glasba kraja, v katerem prebivate začasno, lahko zelo dobro vpliva na vaše telo in dušo.
 5. Zdrava mediteranska oziroma morska hrana
  Vsekakor na vaše zdravje in počutje v veliki meri vpliva tudi hrana. Na sploh je znano, da je morska hrana na sploh ena od najbolj zdravih vrst hrane, ki jo predpisujejo tudi mnoge zdravo naravnane diete. Poskrbite, da boste v času počitnikovanja na morju zaužili čim več morske hrane, predvsem mastnih morskih rib, ki vsebujejo zelo velike količine omega-3 nenasičenih maščobnih kislin.
 6. Kakovosten počitek in spanec
  Morski zrak omogoča tudi zelo kakovosten in miren spanec, sploh pa, če počitnikujete kje pod borovimi gozdovi, ki vas še dodatno pomirjajo.

Prednosti hribov

 1. Čist zrak in neokrnjena narava
  Hribi so ravno tako kot morje idealna izbira, saj se ponašajo s številnimi prednostmi, med katerimi zagotovo prednjačita čist zrak in neokrnjena narava. Že po nekaj dnevih bivanja na takem območju se bo vaše počutje zelo izboljšalo, energije boste imeli ogromno, vse to pa bo vplivalo tudi na vaše zdravje.
 2. Veliko možnosti za gibanje
  Hribi vam v skoraj vseh letnih časih ponujajo veliko možnosti za gibanje. Lahko se odločite, da prav vsak dan odidete na pot in se držite le označenih poti. Ne pozabite s seboj prinesti tudi ustrezno opremo.
 3. Mrzle, toda zdrave reke
  V hribih lahko naletite tudi na kako reko ali jezero, ki je zelo mamljivo, da bi si v njej lahko namočili vsaj noge. Bodite vseeno previdni, da v taki vodi ne ostajate dlje časa. Če se boste v njej na hitro osvežili, je to lahko izjemno zdravo za vaše telo in duha.
 4. Barve, ki pomirjajo
  Hribi vam, kamor koli se obrnete, v vseh letnih časih ponujajo čudovite barve, ki vas lahko neverjetno dobro pomirijo in vam dajejo novega zagona za naprej.
 5. Stran od mestnega vrveža
  Ko se odpravite v hribe, se s tem odmaknete tudi od mestnega vrveža. Obide vas prijetna tišina, ki je prepojena s ptičjim petjem. Kaj je lahko še lepšega?
 6. Samota zdravi
  Na vsake toliko časa bi moral prav vsak od nas oditi nekam na samo. Hribi so odlična izbira. Dokazano je, da samota v določenih količinah prav prijetno zdravi in da se v tem času lahko temeljito pogovorimo sami s seboj.
 7. Uživanje zelišč iz narave
  V hribih si lahko naberete tudi koristna zelišča, ki jih posušite in kasneje uživate v obliki čajev ali česa podobnega. Vsekakor pa morate točno vedeti, katera zelišča so užitna in katera ne.

Kaj pravite na vse našteto? Kaj od tega vas je bolj prepričalo? Morje ali hribi? Najverjetneje kar oboje, kajneda? Zakaj pa ne. Če imate počitnic dovolj, del njih lahko preživite na morju, del pa v hribih. Vaše počutje po dopustu bo odlično, prav tako zdravje in vse, kar je povezano z njim.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri