Kaj je kronična obstruktivna pljučna bolezen?

Mesec november je posvečen številnim boleznim, ki so pri nas dokaj pogoste. Ena od teh bolezni je kronična obstruktivna pljučna bolezen. V nadaljevanju bomo zanjo uporabljali kratico KOPB, ki se uporablja tudi v številnih priročnikih, ki to bolezen podrobneje obravnavajo.

Moja diagnoza, 28. 11. 2018
Kaj je kronična obstruktivna pljučna bolezen? - Foto: Shutterstock.com

Kateri so simptomi KOPB?

Prvi simptom, ki je pri tej bolezni tudi najbolj viden, je ta, da bolnik čuti pomanjkanje sape, in sicer samo po naporu. Kasneje jo občuti že med hojo po ravnem in tudi med povsem običajnimi vsakodnevnimi opravili.

Lahko rečemo, da je KOPB bolezen, ki je značilna za kadilce. Najbolj pogosto pa se pojavi pri ljudeh, ki so starejši od 40 let, predvsem pri moških. Raziskave so pokazale, da je kar pri 90 % bolnikov vzrok kajenje. Le izjemoma bolezen lahko povzročijo še nekateri drugi dejavniki.

Tovrstna bolezen se lahko na vsake toliko časa močno poslabša. Predvsem je za to kriva bakterijska ali virusna okužba, lahko pa tudi zrak, ki je nekoliko bolj onesnažen. Bolniki v tem času veliko močneje kašljajo, izkašljujejo in imajo tudi občutek zelo težkega dihanja, četudi se le malo naprezajo.

Bolezen spremljajo številne značilnosti. Pri tem mislimo na kronični bronhitis, zoženje malih dihalnih poti in propad stene pljučnih mesičkov. Škoda, ki jo povzročita bronhitis in emfizem, to je že omenjeni propad stene pljučnih mesičkov, je nepopravljiva. Dokazano pa je, da če bolnik kajenje opusti, kašljanje lahko precej umiri.

Simptomi, ki se lahko razvijajo več let

Vemo, da se simptomi KOPB lahko razvijajo več let. Najpogosteje se taki simptomi pojavljajo z jutranjem kašljanjem z izkašljevanjem, s kašljanjem čez dan, ki ga spremlja izmeček, povečanje sluzenja, piskajoče dihanje, pogoste okužbe dihal, vse večja zadihanost ter podobno.

Dobro je vedeti tudi to, da lahko mrzlo vreme in okužbe simptome še bolj poslabšajo. Nekaterim bolnikom se celo zgodi, da njihov prsni koš postane prav posebne oblike. Nastane pa lahko tudi t. i. dihalna odpoved. Pri njej se ustnice, jezik, prsti na rokah in nogah povsem modro obarvajo.

Kaj se najbolj priporoča bolnikom s KOPB?

Bolniki, ki se soočajo s KOPB, morajo prekiniti s kajenjem. To je namreč edini od ukrepov, ki lahko upočasni napredovanje te bolezni. Če ima bolnik preveliko težo, se prav tako priporoča, da se izgubi nekaj odvečnih kilogramov. To namreč posledično pripomore tudi k veliko lažjemu dihanju. Tudi redna telesna vadba zelo izboljša delovanje pljuč bolnika.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza