Kako omiliti boleče mišice?

Vrat, ramenski obroč, križ, noge, roke, kolena – to so najpogostejša mesta bolečin v mišicah. Poznano, kajne? Veste, da zaradi bolečin v mišicah redno ali občasno trpi zelo veliko ljudi?

Kako omiliti boleče mišice? - Foto: Profimedia

Gre za pogosto, ponavljajočo se, a večinoma nenevarno težavo, s katero se človek danes srečuje zaradi čezmerne telesne aktivnosti, bodisi poškodb pri športu bodisi preobremenjenosti sklepa, zaradi katerega so lahko prizadete tudi mišice okoli sklepa, ali neobičajne fizične dejavnosti.

Pogosto pa se bolečine v mišicah pojavijo tudi pri opravljanju dela v prisilni drži, ki povzroči napetost mišic, pri dolgotrajnem sedenju in pa tudi, ko smo pod velikim stresom.

Napačna drža

Preobremenitev mišic lahko poleg prevelikega telesnega napora povzroči tudi napačna telesna drža. Znaki, ki bi nas morali opozoriti, da moramo spremeniti oziroma izboljšati sedečo držo, so bolečine in krči v hrbtu, ramenih, vratu in v rokah.

Kadar je vzrok denimo dolgotrajna prisilna drža za računalnikom, ki povzroča zlasti bolečine v ramenskem obroču in predelu vratu, je smiselno spremeniti in prilagoditi delovno okolje. Včasih zadostujejo že ustrezna namestitev računalnika na pravo višino ter občasne nekajminutne raztezne in sprostitvene vaje.

Kako omiliti bolečine?

V stanju, ko nas mišice bolijo, pečejo ali so poškodovane, je treba telesu pomagati, da se hitreje regenerira. Bolečine lahko omilimo s hlajenjem bolečih predelov, počitkom in uporabo lokalnih protibolečinskih mazil , ki so na voljo v lekarnah. Če bolečine minejo, pregled pri zdravniku ali posebno zdravljenje nista potrebna. A pozor. Bolečine imajo lahko tudi druge vzroke. Zato se je pri močnejših in dolgotrajnejših oblikah bolečin dobro predhodno posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom. 

Rožmarin pomaga!

Čeprav rožmarin poznamo predvsem kot mediteransko začimbo, ki jo uporabljamo tudi za čaje, lahko najdemo eterično olje navadnega rožmarina v točno določeni koncentraciji tudi v tradicionalnih zdravilih rastlinskega izvora, ki se uporabljajo za lajšanje blage bolečine v mišicah.

Preventiva

Mišice lahko učinkovito opravljajo svoje delo le, ko so dovolj prožne, močne in vzdržljive. Za zdrave mišice lahko veliko naredimo že sami z rednim gibljem. Če zaradi narave dela veliko sedimo, je treba gibanju nameniti še več pozornosti.

A ne čakati na konec službe. Strokovnjaki svetujejo, da vaje izvajate v sklopu aktivnega odmora ali kot kratko razbremenitev, ki ne moti delovnega procesa ter povečanje perifernega krvnega pretoka.

Vaji za med delovnim časom

 • Vaja1
  1. Z dlanmi se opremo na naslonjalo za roke in se dvignemo v vzravnan položaj.
  2. Roke potiskamo navzdol, lopatice skupaj, hrbet poravnamo in sprostimo.
  3. Pogled je usmerjen naprej. Zadržimo nekaj sekund in se počasi spustimo nazaj na stol.
 • Vaja 2
  1. Sedimo vzravnano. 
  2. Prepletemo prste na rokah, jihusmerimo proti stropu in iztegnemo roke navzgor.
  3. Hkrati z izdihom potisnemo prsni koš navzdol. S tem ustvarimo aktivno raztezanje hrbtenice in preprečimo pretiran izteg v ledveni hrbtenici. 
  4. Pri omejeni gibljivosti ramen usmerimo roke nekoliko naprej. Položaj zadržimo 4–5 vdihov/izdihov.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza