Le usmerjeno in omejeno gledanje televizije lahko na otroke vpliva pozitivno

Kadar govorimo o vplivih gledanja televizije na otroke je zelo pomembno, katere oddaje otrok gleda in koliko časa porabi za njihovo gledanje.

Le usmerjeno in omejeno gledanje televizije lahko na otroke vpliva pozitivno - Foto: Profimedia

Televizija je v današnji dobi eden izmed mnogih medijev, ki nam je na voljo praktično na vsakem koraku in danes težko najdemo domovanje, v katerem televizija ne bi imela pomembne vloge v njihovem vsakdanu. Dejstvo je, da ima gledanje televizije pomemben vpliv na vedenje in navade otrok. Mnogo ljudi verjame, da ima gledanje televizije na otroke negativen vpliv, vendar vedno temu ni tako.

Gledanje televizije je vedno povezano z otrokovim okoljem

Moramo se zavedati, da ima gledanje televizije na vsakega posameznika drugačen vpliv, zato so posledice gledanja televizije na otroke vedno povezane z otrokovim okoljem, kot so na primer družina, šola ali prijatelji.

Kadar govorimo o vplivih gledanja televizije na otroke je zato zelo pomembno, katere oddaje otrok gleda in koliko časa porabi za njihovo gledanje. Prav tako je pomembno kje in kako gleda televizijo, torej če je to v prisotnosti staršev ali drugih odraslih oseb. Da bo imela določena vsebina vpliv na otrokove navade, mora biti tudi primerna njegovi starosti kot tudi njegovim sposobnostim.

Pozitivni vplivi gledanja televizije

Televizija ponuja veliko koristi za otroke, zato lahko rečemo, da ima tudi mnogo pozitivnih strani. Marsikatera oddaja lahko pokaže veliko več, kot nam lahko z besedami razloži učitelj, ali si preberemo v knjigi, reviji ali časopisu. Lahko rečemo, da ima televizija na učenje pozitiven vpliv, saj omogoča celostno učenje. Sporočilo, ki ga otrok sprejme preko televizije je slušno, vidno in čustveno. Ker je besedilo podano na zanimiv način, si otroci zagotovo lažje zapomnijo vsebino.

Številni dokumentarni programi, ki so danes otrokom na voljo pri gledanju televizije, jim lahko pomagajo razvijati kritično mišljenje o družbi in svetu. Številne novice, aktualni dogodki in zgodovinski programi omogočajo, da se otroci zavedajo tudi drugih kultur in ljudi, s tem pa se dviga njihova splošna razgledanost in osveščenost o vsakdanjih dogodkih. Ker danes televizijski programi pogosto raziskujejo tudi sporna in občutljiva vprašanja, lahko le ta staršem olajšajo pogovor ali razprave z otrokom.

Negativni vplivi gledanja televizije

Med negativnimi vplivi televizije na navade otrok je zagotovo med najpomembnejšimi prikazovanje nasilja in agresivnosti. Ker otroci radi ponašajo vse tisto, kar vidijo, se ob gledanju neprimernih in nasilnih vsebin lahko pojavi nevarnost pojava agresivnega vedenja tudi pri otrocih. Seveda je lahko odziv otrok na nasilne vsebine popolnoma drugačen, če jih otroci gledajo v prisotnosti staršev, ki mu lahko že ob gledanju primerno razložijo, da je vsebina na televizij daleč od realnosti.

Nasilje pa ni edina nevarna stran, ki preži na otroke ob gledanju televizije. Ker je na televiziji prikazanega tudi veliko neresničnega dogajanja, in ker otroci ne znajo ločiti med realnostjo in fantazijo, si lahko marsikatero dejanje napačno predstavljajo. Zato je bistvenega pomena, da jim vsako nejasno stvar ob gledanju primerno razložimo.

Eden ključnih negativnih dejavnikov gledanja televizije je v tem, da otroke odteguje od drugih prostočasnih aktivnosti. Ker za gledanje televizije otroci praktično ne trošijo nobene energije in jim je prijetno, se postopoma začnejo izogibati drugim aktivnostim, kot je na primer druženje s prijatelji, igranje s prijatelji, branje knjig, športne aktivnosti in še mnogo drugega. Posledica tega je, da televizija na ta način zavira socialno interakcijo tako med družinskimi člani kot tudi prijatelji.

Nekatere raziskave kažejo na to, da se zaradi prekomernega gledanja televizije otroci manj gibajo, zaradi česar so nagnjeni k prekomerni telesni teži in neprimernim prehranjevalnim navadam. To vodi v zgodnje težave s fizičnim zdravjem, prav tako pa vpliva na razvoj možganov in sposobnosti učenja.

Kaj je pomembno pri gledanju televizije

Zlato pravilo pri gledanju televizije je, da si starši ogledajo oddaje skupaj z otroki in so njih tudi pogovarjajo. Takšno usmerjeno gledanje televizije bo otroke naučilo tudi kritičnega sprejemanja prikazanih televizijskih oddaj in filmov hkrati pa se bomo izognili tudi mnogim škodljivim vplivom.

Jasno je, da je odgovornost staršev pri določanju kvantitete ali kakovosti izbora oddaj izredno velika. Omejitev gledanja televizije je zato nujno potrebna, če želimo, da otrok ne bo opustil ostalih prostočasnih aktivnosti in prekinil stike s svojimi prijatelji. Ker je socialna interakcija v obdobju otroštva zelo pomembna, je ključnega pomena, da otroci zaradi gledanja televizije ne zanemarjajo svojih prijateljev.

Tudi pri izbiri primernih vsebin smo starši tisti, ki lahko najbolj vplivamo na svoje otroke. Da bi omejili negativne vplive gledanja televizije, je pomembno da za otroke izbiramo kakovostne oddaje, s pomočjo katerih se bodo naučili tudi kaj novega.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza