Limfom je ob zgodnjem odkritju v veliki meri ozdravljiv

Vsa rakava obolenja so zelo resne bolezni in nič drugače ni tudi kadar govorimo o limfomu. Gre za vrsto rakavega obolenja, ki pa ima zelo visoko stopnjo ozdravljivosti, vendar le v primeru, če je pravočasno odkrita.

Limfom je ob zgodnjem odkritju v veliki meri ozdravljiv - Foto: Profimedia

Limfom je torej splošen izraz za raka, ki se razvije v limfnih žlezah oziroma v delu limfatičnega sistema, ki ga sestavljajo kostni mozeg in priželjc, ter vranica, bezgavke in limfni obtok.

Verjetno se sprašujete, kaj sploh je limfatični sistem?

Podobno kot pri srčno žilnem sistemu, je naše telo prepredeno z limfnimi žilami, ki imajo glavno nalogo, da omogočajo pretakanje brezbarvne vodene tekočine, ki prenaša bele krvne celice oziroma limfocite. Le ti so za naš imunski sitem izjemno pomembni, saj predstavljajo naš obrambni mehanizem, ki se bori proti infekcijam in raku. Limfa teče tudi skozi bezgavke, ki predstavljajo nekakšne filter, ki čisti tekočino in odstranjuje bakterije, viruse in druge tujke.

Limfom je rak limfatičnega sistema

Maligni limfom je skupina novotvorb limfatičnega tkiva, ki je posledica nekontroliranega razraščanja ene od vrst belih krvnih celic oziroma limfocitov. Tako kot normalni limfociti, se tako tudi rakavi lahko razrastejo v različnih delih telesa kot so na primer bezgavke, vranica, kostni mozeg in tudi v drugih organih.

Poznamo več vrst limfoma

Redkejša oblika je Hodkinov limfom (HL), za katerim zboleva mlajša populacija do 35 let in starejši od 60 let. Vsi ostali limfomi spadajo v NeHodkinov limfom (NHL). Le teh je preko 30 vrst, ki jih glede na hitrost razraščanja delimo na agresivne in indolentne. Agresivni NHL ima hiter potek, zato ga je potrebno začeti zdraviti takoj, v zelo velikem odstotku pa je ta oblika limfoma tudi ozdravljiva. Na drugi strani pa se pri indolentnem NHL bolezen razvija počasi, zato je velikokrat spregledana in zaradi tega težje ozdravljiva.

Za ozdravitev limfoma je pomembno zgodnje prepoznavanje simptomov

Stopnja ozdravljivosti odvisna od tega, kako zgodaj bomo prepoznali bolezen. Za to pa je potrebno dobro poznati simptome, ki nakazujejo pojav bolezni.

Prvi znak bolezni so povečane obodne bezgavke na vratu, ali v nadkljuničnih kotanjah, v pazduhah ali dimljah. V primeru, da so prizadete bezgavke v pljučih, občutimo to kot oteženo dihanje, na prizadete bezgavke v trebuhu pa nas opozarja bolečina in motnja v delovanju sečil in presnove.

Splošni simptomi bolezni se odražajo kot nepojasnjeno hujšanje, nočno potenje in nepojasnjena vročina, nekateri imajo tudi srbečo kožo ali pa so utrujeni. Zato jo v njeni sami začetni fazi lahko zelo hitro zamenjamo zgolj le za prehlad. Dejstvo pa je, da bodo bolje informirani bolniki zaradi prepoznavanja znakov hitreje poiskali pomoč, zato bodo imeli tudi večjo možnost popolne ozdravitve.

Zdravljenje limfoma je sistemsko

Zdravljenje limfoma poteka s kemoterapijo z biološkimi zdravili ali brez njih, z obsevanjem, s presaditvijo kostnega mozga in še nekaterimi drugimi metodami. Kateri način zdravljenja bo zdravnik izbral, je odvisno od različnih dejavnikov, kot so na primer stopnja razširjenosti limfoma, njegovo mesto pojava, starosti bolnika in telesne pripravljenosti.

Če je limfom dovolj zgodaj odkrit, potem je le ta v visokem odstotku ozdravljiv. To velja predvsem za tako imenovane Hodkinove limfome. Seveda je ozdravitev odvisna od tega, kako močno je limfom že razširjen v telesu.

Nekoliko slabši rezultat ozdravitve ima indolentni NHL, ki ima sicer počasen potek, vendar je ob uporabi konvencionalnih metod zdravljenja zaenkrat le zazdravljiv. To pomeni, da se simptomi bolezni po določenem obdobju ponovno pojavijo. Pri tej obliki limfoma je zelo pomembno vedeti, da je bolezen v prvem in drugem stadiju celo ozdravljiva, medtem ko v tretjem in četrtem stadiju to ni več mogoče.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza