Masaža dojenčka je odlična za poglobljeno vez med dojenčkom in mamico

Dotik je za komajda rojeno bitjece življenjsko pomemben. In masaža? »Mmm, daj, mami, še,« bi rekel, če bi znal, mali dojenček, ki je bil v prijetnem telesnem stiku z mamico celih devet mesecev, preden se je rodil. To stanje lahko mati nadaljuje, če masira otrokovo telo.

Masaža dojenčka je odlična za poglobljeno vez med dojenčkom in mamico - Foto: Profimedia

Intenzivno dotikanje kože je hrana za dušo in dojenčku daje občutek, da je ljubljen.

»Otrok z masažo sprejema vtise občutkov, in ker se ga mati dotika z ljubeznijo, mu z govorico svojih rok omogoči pozitivno izkušnjo dotikov,« pove Mojca Kurent, višja medicinska sestra, ki je v Slovenijo prva prinesla znanje o masaži dojenčka in pomagala velikemu številu mamic, da so lažje in polno zaživele svojo vlogo ter sprejele svoje dojenčke odprtih in ljubečih rok.

Med masažo se vzpostavlja in poglablja vez med dojenčkom in mamico

Vsakodnevna masaža poveže mamico in otroka, to pa jima prinese veliko veselja in koristnega druženja. Ob redni masaži po porodu pa bomo malemu bitjecu tudi pomagali, da se njegove prebavne težave, nemir, težje uspavanje, izraščanje zobkov in druge tegobe umirijo ali celo izginejo. »Obenem ob redni masaži – dvakrat na dan po 20–40 minut – otrok razvije zdravo motoriko in spretnost, njegov imunski sistem postane močnejši,« doda Mojca.

Masaža dojenčkov ni le nežno božanje

Masaža dojenčka ni le nežno božanje ali intuitivno gladenje, ki ju mamice izvajajo ob vsakodnevnem previjanju, ljubkovanju in pestovanju otroka. »O masaži govorimo, ko sistematično, z določenimi prijemi, obdelamo celo otrokovo telo. Tu gre za čvrst, a hkrati nežen in topel dotik, ko mati z naoljenimi rokami, polnimi ljubezni in topline, dobesedno vmasira v dojenčkovo telo občutke ljubljenosti, sprejetosti, naklonjenosti in vdanosti,« pojasni Mojca.

Otrok bo po masaži bolj pripravljen za vstop v svet

»Z masažo mati otroka giblje, pospešuje njegov krvni obtok in celotno presnovo, spodbuja delovanje imunskega sistema, podpira zdrav razvoj kože, sklepov in mišične koordinacije. Dolgoročno pripravlja pogoje za dobro obvladovanje in gibanja telesa,« pojasni sogovornica, ki dodaja, da materini mirni gibi novorojenčka sproščajo, saj mama z njimi umirja njegova čustva in lajša poporodne travme. Njegov živčni sistem uravnoveša, dihanje se poglobi.

»Če mati dojenčka dnevno masira, navadno prepreči ali omili krče in prebavne težave. Stranski učinki vsakodnevne masaže niso samo sproščenost otroka in optimalen razvoj, mamici so podarjene tudi mirne noči,« obetajoče doda Mojca Kurent.

Kdaj začeti?

Dojenčka lahko začnemo masirati takoj po rojstvu. Sprva je masaža zelo nežna, občutena, traja nekaj minut in jo lahko izvajamo tudi dvakrat dnevno. Postopoma pa masažne prijeme začnemo izvajati bolj čvrsto, čas trajanja pa podaljšujemo.

Vendar naj mamica ne hiti, če še ni zbrala dovolj moči, opozarja sogovornica: »Pravi čas je takrat, ko bo v sebi našla moč, da bo poleg vseh obveznosti kos tudi masaži. Idealno bi bilo, da bi bila v dneh in prvih mesecih po porodu tudi sama deležna masaže, saj bi s tem pripomogla, da bi njeno telo čim prej doseglo notranje ravnovesje po porodu in sprejelo nov način življenja.«

V masažo naj se vključi tudi očka

Če bi očki vedeli, kako hitro in uspešno bi lahko poglobili stik s svojim dojenčkom, bi jih vsi masirali, rečem na glas, in Mojca Kurent mi prikima.

»Očkov dotik je zelo koristen. Ob strokovni osebi, ki ga pouči, kako pravilno izvajati prijeme, bo vez med očkom in dojenčkom že zgodaj vzpostavljena. Tovrstno znanje mu lahko pomaga, da odloži negotovost v rokovanju in se ne boji dotika,« doda Mojca, ki pravi, da dojenčka lahko masira vsak, ki ga ima rad, seveda pa v to nikogar ne silimo, temveč pustimo, da se želja po masaži rodi spontano.

Vzemimo si čas

Čas, ki ga starši namenijo masaži, prinaša različne rezultate. Če je dojenček masiran nekaj minut na dan, nekajkrat na teden, učinki masaže ne morejo prinašati enakih rezultatov, kot če si za masažo vsak dan vzamemo dovolj časa in se ji povsem posvetimo.

»Redna masaža dvakrat na dan od 20 do 40 minut dnevno dolgoročno prinaša pozitivne rezultate v vsestranskem razvoju in to je cilj masaže. Obenem starše nauči, da so redni, disciplinirani, odgovorni in vztrajni. To pa so kvalitete, ki jim bodo pomagale pri vzgoji otroka še vrsto let. Masaža dojenčka je lahko v tem smislu prva učna lekcija za dobro in harmonično starševstvo,« poudari Mojca.

Kaj pa, če se dojenček noče masirati?

»Dojenčkov, ki se nočejo masirati, ni,« odgovori strokovnjakinja in doda: »So pa dojenčki (nedonošenčki, dojenčki z nižjo porodno težo, zelo nemirni in razdražljivi dojenčki), pri katerih moramo začeti bolj počasi, čuteče. Čeprav je začetek bolj počasen, se masaža lepo nadgrajuje in lahko pozneje postane najbolj prijetno doživetje za oba. Znano je, da se ob masaži sprošča hormon oksitocin, hormon ljubezni, ki istočasno deluje tako pri tistem, ki masira, kot tistem, ki je masiran. Zato je pomembno, da starši vztrajajo z občutkom in ljubeznijo.«

Ne le dojenček, dobitnica je tudi mama

Masaža pomaga, da mama lažje naveže stik z otrokom in da v njem spodbudi komunikacijo, odzivanje. Med masiranjem se z njim pogovarja, vsak del telesa, ki ga masira, spodbuja k pravilnemu in zdravemu razvoju in mu pošilja ljubeče misli.

Otrok se kmalu začne odzivati, prepusti se čvrstim in ljubečim materinim rokam, saj mu vlivajo zaupanje in varnost. Posluša materin glas, kmalu jo začne gledati v oči, čebljati in vzpostavljena je komunikacija.

Tako tudi mama spoznava otroka prek dotika in z njim naveže intuitivni stik.

Vsakodnevna masaža prinese mamici energijo in sproščenost. Otrok z naravno odprtostjo zaupa njenim rokam in sprejema vse brez zadržkov. To njegovo zaupanje pa je darilo za vsako mater. Skozi dajanje in sprejemanje se med njima vzpostavita zavest o telesu, prijateljstvo in uživanje. Velikokrat se zgodi, da po uvedbi masaže izginejo težave z dojenjem, omilijo se krči in nemir pri dojenčku, ker sta oba z mamico začutila sproščenost in povezanost. Druženje postane pravi užitek, kjer ni več toliko skrbi in negotovosti.

Masaža je zelo primerna tudi za nedonošenčke, dvojčke, prav tako za otroke z motnjami v razvoju.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza