Mentalno zdravje je pomemben del splošnega počutja

Življenje ni pravljica in v različnih obdobjih se srečujemo s številnimi izzivi in ovirami, skozi katere se nekateri znajo prebiti kot zmagovalci, nekateri pa svojih čustev skozi preizkušnje preprosto ne znajo predelati. 

Moja diagnoza, 10. 10. 2018
Mentalno zdravje je pomemben del splošnega počutja - Foto: profimedia

Kako postati mentalno močna oseba?

Samozavest in stabilnost nista lastnosti, ki bi jih podedovali ali dobili na pladnju. Stabilno močne osebe so samozavest gradile dolga leta. Če imate naslednje lastnosti, zagotovo spadate mednje. Vsi, ki si to želite postati, pa preverite, kaj morate usvojiti.

 1. Vedno ohranjajo optimističen pogled na svet

  Čeprav se dogaja veliko slabih stvari, kot so naravne katastrofe, kriminal in vojne, poskušajo najti svetle trenutke, zaradi katerih se splača živeti. Opazijo podrobnosti, ki polepšajo njihov dan, in v svojo družbo pritegnejo ljudi podobnih misli. Na vsakem koraku delijo dobro voljo in ne padejo pod vpliv večnih pesimistov, ki jih poskušajo prepričati o nasprotnem.

 2. Poslušajo svoje telo

  Ko pravi, da je čas za dan počitka, si vzamejo dopust in počnejo kaj, kar jih sprošča. Ob prevelikem stresu si vzamejo čas zase in umirijo misli. Po naporni seriji treningov počivajo kakšen dan več, ker telo še ni pripravljeno na ponovno gibanje. Ker samim sebi namenijo dovolj pozornosti in počitka, so vedno videti sveži in predvsem zdravi. Izognejo se epidemijam prehlada in izgorelosti.

 3. Ne potrebujejo potrditve

  Dobro se počutijo v svoji koži in se zavedajo, česa so sposobni. Zato ne potrebujejo nekoga, ki bo nenehno potrjeval njihova dejanja. Zaradi tega so zanesljivi, kar jim pride prav tudi na službenem področju. Odgovorni jim radi prepuščajo pomembne zadolžitve, saj vedo, da bodo opravljene dobro. Zaradi tega se tudi ne trudijo ustrezati drugim, saj se zavedajo, da jih imajo prijatelji radi takšne, kot so. Lahko se pohvalijo s pravimi prijatelji, ki bodo vedno na voljo, ko jih bodo potrebovali. 

 4. Pustijo si pasti in delati napake

  Niso popolni, prav tako kot nihče drug. Ko naredijo napako, ne padejo v obup, ampak se poskušajo čim hitreje pobrati in se česa naučiti. To jih ne ustavi, da bi dosegli svoje želje, ampak okrepi njihovo znanje, zato na cilj pridejo z več izkušnjami. Sprejemajo dobre odločitve, saj so se učili na lastnih padcih. Slabosti obrnejo sebi v prid, kar jih žene naprej in daje spodbudo tudi ljudem, ki jih srečajo na poti. Sami so arhitekti lastnega življenja, zato ne dovolijo, da jih majhna nevšečnost spravi iz tira.

 5. Preteklost pustijo v preteklosti

  Končana razmerja, razpadla prijateljstva, zamere in podobne stvari pustijo v preteklosti, saj ne želijo, da zasenčijo sedanjost. Spoznali so, da je življenje veliko bolj preprosto, čeznamo preboleti in nekatere stvari pustiti za sabo. Vsega ne  moremo nositi s seboj za vedno, saj bomo pod težo skozi leta omagali. Znajo se spoprijeti z manj prijetnimi dogodki in nadaljevati pot, ko so pripravljeni. Zato je na njihovih ramenih veliko manj bremena in pot skozi življenje lepša.

 6. Skrbijo zase 

  Zdravo življenje izboljša kakovost vsakdana, zato v svoj urnik radi vključijo tudi športne aktivnosti. Prav tako poskrbijo, da se v hrani skriva dovolj hranil, ki jim pomagajo
  normalno delovati. Izkoriščajo vse dobre posledice, ki jih zdrave odločitve ponujajo, in
  ni jim žal, da se skoraj nikoli ne ustavijo na stojnici s hitro hrano ali preskočijo kakšno
  merico alkohola.

Kdaj obiskati terapevta?

Vsi se srečujemo s težavami, nekatere odpravimo prav hitro, drugih sami ne moremo rešiti. Takrat je pomemben pogovor s strokovnjakom, ki nam pomaga do odgovorov in rešitev, sicer nerešene težave postanejo preveč obremenjujoče in vplivajo tudi na drugih področjih v življenju. Tu je 10 znakov, ki jih ne smete spregledati.

 1. Čustva doživljajo zelo intenzivno

  Vsi se kdaj razjezimo, smo v določenih primerih živčni, včasih nas obide žalost. Ko pa se jeza spremeni v bes, nervoza v paniko, žalost v obup … je morda čas za pogovor s terapevtom.

 2. Dajejo se v nič

  Eno je, če si želite uspeti, doseči določen cilj, nekaj drugega, če ste obsedeni s svojimi pomanjkljivostmi in celo občutite gnus, sploh ko ne gre vse po načrtu. Kritika da,
  ampak konstruktivna! Nekdo vas mora opomniti, kako biti prijazni do sebe.

 3. Zapirajo se med štiri stene

  Vas misel, da bi morali na zabavo, nenadoma spravlja v obup, v družbi prijateljev in sodelavcev, pa se počutite manjvredno? Če se boste osamljali, bo to vse skupaj samo še poslabšalo. Ljudje, ki vas obkrožajo, lahko to razumejo narobe. Raziščite, zakaj se nenadoma počutite tako, in bodite spet sproščeni v družbi drugih ljudi.

 4. Imajo nenavadne spalne navade 

  Kronična nespečnost je lahko znamenje visoke ravni stresa, morda celo depresije.

 5. Za njimi je travmatičen dogodek

  Morda ste koga izgubili – starša, dobrega prijatelja ali celo hišnega ljubljenčka. Morda ste
  izgubili službo ali ste bili priča nesreči. S takšnimi dogodki se ljudje spopadamo različno. Nekateri povsem brez težav, druge pogosto še desetletja preganjajo spomini na travmatičen dogodek. Če ste prikimali, ko ste prebrali zadnje, je pogovor s terapevtom vsekakor priporočljiv.

 6. Obsedeni so s problemom

  Vas karkoli moti tako močno, da ni dneva, ko ne bi razmišljali o tem? Ne dovolite, da bi problem (ki morda celo ni več pomemben) blokiral vašo pot.

 7. Pretiravajo

  S pijačo, hrano, igrami na srečo, seksom … Imate velik apetit, ki ga ne morete potešiti.

 8. Izgubili so zanimanje za stvari, ki so jih nekoč veselile

  In čas je, da ugotovite, zakaj. Ljudje si želimo biti srečni, in to si tudi zaslužimo. Če stvari, ki so vas nekoč razveseljevale, postajajo nezanimive in dolgočasne ... Le pogovorite se.

 9. Težave v ljubezni

  Nekateri ne zmorejo končati nasilnega odnosa. Drugi se nikoli povsem ne sprostijo, težko
  zaupajo in se ne morejo popolnoma predati. Tretji skačejo iz zveze v zvezo, ker si življenja
  brez partnerja ne predstavljajo, hkrati pa v zvezi ne zdržijo dolgo. Terapevt vam bo pomagal odkriti, zakaj se ne morete ustaliti v srečni zvezi.

 10. Družina in prijatelji so zaskrbljeni

  Družina in bližnji prijatelji vas poznajo zelo dobro. Ko izrazijo zaskrbljenost, da nekaj ni v redu z vami, in to celo večkrat, je morda res čas, da poiščete strokovnjaka.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri