Naj bodo letošnje počitnice brezskrbne

Sezona načrtovanj počitnic je na vrhuncu! Priprave in organizacija terjajo skrbno pozornost, predvsem, če potujete z družino, hišnim ljubljencem ali ste v zrelejših letih. Preberite nekaj nasvetov, na kaj morate biti še posebej pozorni.

Naj bodo letošnje počitnice brezskrbne - Foto: Shutterstock.com

Dokumenti, prevozna sredstva, izbira krajev in prenočišč, zavarovanj, prva pomoč. Vse to polni seznam opravil pred odhodom. Prav gotovo ste med tistimi, ki imajo v skritih kotičkih svojih sanj to ali ono idejo, kako čim lepše preživeti proste dni in si nabrati novih moči. Ko sanje prelivate v resničnost, se srečate z možnostmi preživljanja oddiha, ki vam jih ponuja denarnica.

Odločitev, kam jo boste mahnili, je odvisna od tega, kaj vas na počitnicah sprošča. Nekatere  sprošča poležavanje v sencah krošenj dreves ob bazenih, rekah, jezerih ali ob morju, morda s knjigo  v roki, nekatere sprošča aktivno ter športno preživljanje prostih dni, odkrivanje novih krajev in čudes sveta.

Vsem počitniškim ciljem in vrstam popotnikov pa je skupno, da se na pot odpravite dobro pripravljeni. 

 1. Zdravje

  Preden zapustite domači kraj, je dobro vedeti, ali so v državi, kamor vas vodita pot in srce, potrebna cepljenja. Inštitut za javno zdravje je točka, kjer o cepljenjih dobite zanesljive podatke iz prve roke.

  Nadalje je dobro, da si uredite mednarodno zdravstveno zavarovanje pri ZZZS. Potrdilo vam izdajo v nekaj dneh, ko oddate podatke na spletni strani te zavarovalnice. Če ste med tistimi, ki jim varnost pomeni največ, si omislite še zdravstveno zavarovanje na potovanjih v tujini. Tako boste dobro poskrbeli za zdravje in morebitne zaplete, ki vas lahko doletijo na poti.
  Ko pa že govorimo o največjem bogastvu, ne pozabite na priročno prvo pomoč in zdravila, ki jih jemljete.

 2. Dokumenti, vizumi in denar

  Veljavnost dokumentov je dobro preveriti že takrat, ko se odločimo za počitniški cilj. Ga bomo dosegli z veljavnim potnim listom ali z osebno izkaznico, je vprašanje, ki si ga je dobro zastaviti kakšen teden, dva ali tri pred odhodom.

  Dlje ko nas odnesejo pete, bolj je pomembno, da si naredimo kakšno kopijo dokumentov, saj smo lahko žrtev kraje ali ropa. Seveda kopije hranimo na drugem mestu kot dokumente. 

  Uporabna informacijska točka glede potovalnih vizumov je Ministrstvo za zunanje zadeve, kjer vam postrežejo s podatki o potovalnih vizumih za vstope v države, ki jih imate namen spoznati. Na istem kraju boste našli priporočila ali opozorila glede varnosti za dežele, ki so cilj vašega potovanja, ter podatke o tem, kje vse po svetu imamo veleposlaništva.

 3. Način potovanja 

  Če boste potovali z jeklenim konjičkom, je dobro preveriti njegovo varnost – od gum, žarometov ter vseh življenjskih tekočin, ki jih avto potrebuje za normalno delovanje. V prtljažniku preverite, ali imate prvo pomoč, trikotnik in odsevni brezrokavnik. Ne pozabite na veljavnost prometnega dovoljenja in zavarovanja. Prav gotovo poznate kakšen primer, ko se je družina končno veselo vkrcala v do vrha naložen avto, s katerim je bilo treba, tik pred zdajci, še na tehnični pregled in na podaljšek skoraj pozabljenega zavarovanja. 

  Koristne informacije o potovanju, morebitnih zaporah cest ali zastojih vas čakajo na AMZS, kjer si lahko izračunate število kilometrov od doma do točke, kjer boste iz avta zložili vso prej omenjeno kramo. Poleg tega boste na tej informacijski točki okvirno lahko načrtovali strošek potovanja.

  Pot načrtujte čim bolj sproščeno, s postanki in z dovolj pitne vode v kabini, ki vas bo držala pokonci v neljubem zastoju sredi poletne vročine. Če boste na oddih poleteli z letalom, se prepričajte, da vzletno točko dosežete pravočasno in pri tem upoštevate reke ljudi, ki se poleti pretakajo po cestah in ki so enako kot vi željni odkrivanja novih krajev. Od doma pojdite dovolj zgodaj, da vas morebitni zapleti na cestah za potovanje ne prikrajšajo.

 4. Previdno z denarjem

  Na pot vzemite le toliko gotovine, kot jo potrebujete za prvo silo. Počitniški proračun ali denar, sveta vladar, naj vas raje varno čaka na banki. Denar dvigujte na bankomatih sproti ali pa si priskrbite potovalne čeke. Pri sebi skrbno hranite denar, dokumente in plačilne kartice.

 5. Poskrbite za varnost svojega doma 

  Ne obešajte na velik zvon, da greste na dopust. S prijaznimi ljudmi se domenite za praznjenje poštnega nabiralnika in poskrbite, da so okna in vrata dobro zapahnjena.

 6. Štiri (tačke)

  Če prebiramo statistike, ima v Sloveniji psa vsako tretje gospodinjstvo. Pred odhodom na dopust je zato dobro vedeti, kje bo počitnikoval vaš pes. Če bo potoval z vami, mora imeti kot vsak turist veljaven potni list ter opravljena obvezna cepljenja.

  Prepričajte se, ali bo na dopustu lahko bival z vami, ali mu je treba priskrbeti počitniško varstvo. Možnosti za pasje počitnice je več, vse pa je odvisno od debeline vaše denarnice in tega, komu ga boste lahko zaupali.

  Pred odhodom odgovorno poskrbite tudi za druga živa bitja v akvarijih in terarijih, ki vam lepšajo življenje. Zagotovo ni pravi način, da jih pred dopustom preprosto izpustite na svobodo in tako opravite s skrbmi, kam z njimi pred dopustom.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri