Naj vas sonce, morje in sol ozdravijo

Ko smo na morju, prijetno združimo s koristnim – sončenje, kopanje in sprehodi ugodno vplivajo na nas, zlasti na tiste, ki imajo kožne pljučne in psihične težave.

Naj vas sonce, morje in sol ozdravijo - Foto: Unsplash

Nekoč so na morje hodili predvsem tisti, ki so imeli zdravstvene težave, ne zaradi zabave,  sončenja in kopanja. Danes je situacija ravno obratna. Odhod na letni dopust (kar v večini primerov pomeni odhod na morje) je povezan s sproščanjem in uživanjem. Morje pa je tudi eno in drugo, saj spaja prijetno s koristnim. Pravijo celo, da je treba samo malce zamenjati podnebje in že se boste boljše počutili.

Slani valovi masirajo telo

Občutek, da ste na letnem dopustu in vam ni treba vstajati, ko zazvoni budilka, da se lahko posvetite sami sebi in upočasnite tempo, vse to blagodejno vpliva na naše zdravje. To dejstvo nas samo po sebi spodbuja, da postanemo bolj zdravi, bolje razpoloženi in bolj okretni.

Že sam pogled na modro morje, poslušanje valov in dihanje svežega zraka, začinjenega s soljo, pomirjajo telo in duha, ga vračajo v ravnotežje in mu daje stabilnost. Zato ni čudno, da se po vrnitvi z dopusta počutimo kot prerojeni.

Bivanje na morju, sprehode in plavanje priporočajo vsem, zlasti tistim, ki imajo zdravstvene težave, kot so kožne bolezni, težave s srcem, pljuči in mentalnimi boleznimi, alergijami ter gibanjem, prekrvavitvijo in krčnimi žilami.

Še posebej je morje priporočljivo za tiste, ki so imeli kakšen zlom kosti, saj se slana voda v terapevtske namene uporablja že vrsto let, in sicer zaradi lažjega gibanja v slani kot v sladki vodi. To pa še ni vse.

V morski vodi so tudi dobri pogoji, da v njej uspavajo različne rastline, ki se uporabljajo kot obloge za različne poškodbe. Poleg tega morska voda vsebuje minerale, soli, plankton in druge mikroorganizme, vsebuje pa tudi alge in morsko travo, ki imajo zdravilne učinke. Ko boste šli na morje, se pozanimajte, ali je kje v bližini kakšna plaža z morskim blatom. Čeprav se vam bo najprej gnusilo, premagajte strah in se vseeno namažite z blatom, ki vsebuje pravo bogastvo mineralov in drugih elementov. Blato pomaga zlasti tistim, ki imajo kožne bolezni (akne, akceme, psoriazo), bolečine v kosteh, infekcije, vnetja in revmatski artritis.

Morje je blagodejno tudi za tiste, ki imajo psihične težave, saj ti prav tako potrebujejo spremembo okolja, počitek, sprehode in druženje z bližnjimi kot vsi. Zgodnji jutranji in večerni sprehodi ob morju in v borovem gozdičku blagodejno vplivajo na psihične bolnike, sol v morski vodi pa zaradi vsebnosti broma deluje pomirjajoče, slani valovi pa nežno masirajo telo. Pri vsej te zdravilnosti morja pa morate paziti, da pri previsokih temperaturah niste na soncu.

Mediteranska klima je najbolj zdrava

Klimatsko zdravljenje je metoda, ki je nikakor ne smete obiti. Izkoristite naravo, saj ta ponuja veliko ugodja. Sonce in morje sta naravna eliksirja lepote, ugodja, pomlajevanja ter duševnega in fizičnega zdravja. Od morja in soli imamo vsi koristi, mediteranska klima pa je ena od najbolj zdravilnih na svetu.

S soncem in soljo zdravite glivice in vitiligo

Vitiligo je avtoimuna bolezen, ki napade kožo, na kateri zaradi pomanjkanja melanina nastanejo beli madeži, saj se uničuje obstoječi pigment. Pojavlja se na pregibih, rokah, komolcih in obrazu. Ker je vitiligo posledica stresa, je vsak počitek dobrodošel, zlasti tak na morju, saj sonce spodbuja nastanek melanina. Osebe, ki imajo vitiligo, pa se ne smejo direktno izpostavljati soncu, saj lahko dobijo opekline.

Morje blaži glivična obolenja, saj spodbuja menjavo kožnih celic in jih prisili, da se obnovijo. Ker glivice nastajajo pod prsmi, pazduho in na stopalih med prsti, morate po kopanji dobro obrisati te dele.

Zračni tokovi, čist zrak in vlaga proti alergijam

Osebe, ki imajo težave z dihanjem in alergijami, morajo vsekakor dopust preživeti na morju. Strokovnjaki trdijo, da se proti alergijam lahko borite z izpostavljanjem zračnim tokom, čistemu zraku in vlagi. Bližina morja pomeni bližino slane vode, ki je zelo podobna tekočini, iz katere je zgrajeno naše telo, in sicer fiziološki raztopini. Bližina morja pomeni tudi mešanje zračnih tokov, kar je posledica vetrov, ki čistijo zrak. Vdihavanje morskega zraka čisti dihalne organe od prahu in alergenov.

Morska voda tudi zdravi atopijski dermatitis pri otrocih. V zadnjem času ima to bolezen tudi veliko doraslih. Pojavijo se rdeči madeži in mehurčki na pregibih rok in nog. Sonce deluje dezinfekcijsko in protivnetno, kar je pri atopijskem dermatitisu pomembno, ker se odstranjujejo mikroorganizmi. Da se koža ne bi izsušila, jo morate mazati z vlažilno kremo. Če se boste sončili na peščeni plaži, pazite, da koža ne pride v stik s peskom.

Poleti okrepite imunski sistem za zimo

Verjetno ste že sami ugotovili, kako na morskem zraku lažje dihate. Poleg tega, da ni tako onesnažen kot v mestih in je bogatejši s kisikom, morski zrak zaradi stalnega izparevanja soli ščiti pred ozonom in zdravilno deluje na naša pljuča, dihalne poti in bronhije.

Samo en mililiter morskega zraka vsebuje približno tisoč delcev morske soli in s tem, ko živimo na morji, dnevno vdihnemo tudi do 10 milijard delcev, kar je pravo bogastvo za naše zdravje. Tako se obnavlja naša sluznica dihalnih poti in ni več tako občutljiva kot prej, zato je možnost za prehlad pozimi manjša. Razpršeni majhni delci vode, ki so v zraku in jih vdihnemo zaradi soli, ki ima dezinfekcijsko delovanje, deluje protivnetno in čisti pljuča. Zato je talasoterapija (oziroma življenje na morju) koristna za ljudi, ki imajo astmo, bronhitis, težave s sinusi in imajo pogoste prehlade.

Številni strokovnjaki trdijo, da je najboljše zdravilo za astmo prav plavanje, saj okrepi imunski sistem.

Kopanje in sončenje proti luskavici

Čeprav nas z vseh strani opozarjajo, kako je sončenje škodljivo, je lahko pri kožnih boleznih priporočljivo. Zlasti je sonce pomembno pri zdravljenju luskavice, ki je kožna bolezen, zaradi katere se na koži pojavljajo rdeče luske, najpogosteje na laktih, lasišču, dlaneh in stopalih.

Strokovnjaki pravijo, da je treba kožo zaščititi pred direktnim soncem, jo pokriti z bombažnim materialom in se izogibati sonca med 10. in 16. uro. Prav ta kombinacija plavanja in sončenja daje pri zdravljenju luskavice najboljše rezultate. Morska voda raztaplja nakopičene luske na delih telesa, sonce pa blaži rdečico in vnetni proces, ki se odvija na koži. Priporočljivo je, da pred odhodom na plažo dele, kjer je luskavica, namažejo s kremo, ki vsebuje salicilno kislino.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza