Napredna tehnologija za zdravljenje paralize

Trije paraplegiki, ki so pred leti utrpeli težje poškodbe vratne hrbtenice, lahko zdaj hodijo s pomočjo palice ali hodulje, zahvaljujoč novim metodam rehabilitacije, ki vključujejo ciljano stimulacijo hrbtenjače s pomočjo električnih impulzov in vaje z uporabo pomagal za razbremenitev telesne mase.

Napredna tehnologija za zdravljenje paralize - Foto: Wings for Life World Run

Rezultat najnovejše klinične študije z imenom STIMO (kratica za Stimulation Movement Overground) je nova metoda terapevtskega zdravljenja, katere cilj je pospešiti okrevanje po poškodbi hrbtenjače.

Vsem pacientom, ki so sodelovali v tej klinični študiji, je z voljo uspelo znova vzpostaviti nadzor nad mišicami v nogah, ki so bile vrsto let paralizirane. V nasprotju z dvema neodvisnima študijama, ki temeljita na podobnem konceptu in katerih rezultati so bili pred kratkim objavljeni v ZDA, je pacientom, ki so sodelovali v tej študiji, uspelo ohraniti nevrološko funkcijo, tudi ko niso več prejemali stimulacije s pomočjo električnih impulzov.

Rezultati klinične študije STIMO, do katerih sta prišla Inštitut za tehnologijo (EPFL) in Univerzitetna bolnišnica v Lausannu (CHUV), so bili objavljeni 1. novembra 2018 v znanstvenih publikacijah Nature in Nature Neuroscience. “Naše ugotovitve temeljijo na poglobljenem razumevanju osnovnih mehanizmov, do katerega smo prišli s pomočjo dolgoletnih raziskav na živalih. Uspelo nam je v realnem času oponašati komunikacijo, s katero možgani po naravni poti pošiljajo impulze skozi hrbtenjačo,” pojasnjuje Grégoire Courtine, nevroznanstvenik z Inštituta za tehnologijo v Lausannu. “Vsi pacienti so v tednu dni shodili s pomočjo pomagal za razbremenitev telesne mase. Takoj mi je bilo jasno, da smo na dobri poti,” dodaja nevrokirurginja  z Univerzitetne bolnišnice v Lausannu Jocelyne Bloch, ki je pacientom kirurško vgradila vsadke.

Možgani pomagajo samim sebi

Novi protokoli rehabilitacije, ki temeljijo na tej strogo usmerjeni nevrotehnologiji, vodijo do izboljšane nevrološke funkcije, ker udeležencem omogočajo, da v laboratoriju daljše časovno obdobje aktivno vadijo hojo po tleh, v nasprotju s pasivno vadbo, kot je recimo korakanje s pomočjo zunanjega skeleta. Vsi trije pacienti so v času posamezne terapije lahko prehodili več kot kilometer, ne da bi se pri tem držali z rokami, temveč zgolj s pomočjo usmerjene električne stimulacije in inteligentnih pomagal za razbremenitev telesne mase.

Pomembno je poudariti, da v času vaj ni prihajalo do utrujenosti mišic v nogah, zato se kakovost korakov ni poslabšala. Daljše in intenzivnejše izvajanje vaj se je izkazalo za ključni dejavnik pri spodbujanju funkcije nevroplastičnosti, tj. sposobnosti živčnega sistema za reorganizacijo živčnih vlaken. Rezultat so izboljšane motorične funkcije, celo brez električne stimulacije. Start up z imenom GTX medical, ki sta ga skupaj osnovala Courtine in Bloch, bo na podlagi teh rezultatov razvil prilagojeno nevrotehnologijo, s ciljem, da to metodo rehabilitacije uvede v bolnišnice in klinike po vsem svetu. “Ustvarjamo nevrotehnologijo nove generacije in testirali jo bomo v zgodnjih fazah po poškodbi, ko je potencial za okrevanje velik, nevromišični sistem pa še ni doživel atrofije, ki ji sledi kronična paraliza. Naš  cilj je, da ustvarimo obliko terapevtskega zdravljenja, ki je dostopna vsem,” dodaja Courtine.

Podpora fundacije Wings for Life

Klinično študijo STIMO od samega začetka podpira mednarodna neprofitna fundacija Wings for Life, ki se ukvarja z raziskovanjem hrbtenjače. Ta študija je samo eden od uspehov  pomembnega posla te fundacije. Vsa sredstva, zbrana z globalnim tekom Wings for Life World Run v preteklih petih letih, so se tako oplemenitila na najboljši možen način. Vendar je to šele začetek, saj tako tek kot fundacija ne bosta odnehali, dokler poškodbe hrbtenjače ne bodo enkrat za vselej postale ozdravljive.

V petih izvedbah teka, od začetka leta 2014, je na Wings for Life World Run sodelovalo več kot 500 tisoč ljudi iz 193 držav, ki so tekli v več kot 66 državah na vseh sedmih celinah. Skupaj so zbrali več kot 23 milijonov evrov in pretekli več kot 5,1 milijona kilometrov. Šesta izvedba teka bo potekala v 5. maja po vsem svetu, sto odstotkov zbranih startnin in donacij pa bo namenjenih fundaciji Wings for Life, ki poleg klinične študije STIMO financira še na desetine najsodobnejših kliničnih raziskav.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza