Nekatera obolenja štirinožcev lahko močno ogrozijo zdravje lastnika

Če opazite spremembe v zdravju in vedenju vašega psa, takoj k veterinarju, saj se lahko nekatera obolenje prenesejo tudi na človeka in ga močno ogrozijo.

Nekatera obolenja štirinožcev lahko močno ogrozijo zdravje lastnika - Foto: Unsplash

Največje tveganje za prenašanje bolezni so sicer zunaj živeče živali, necepljeni mački in psi ali živali, ki živijo v umazanem prostoru, za bolezni pa so dovzetni predvsem ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, starejši in otroci.

Ko začnete opažati spremembe v zdravju ali vedenju psa ali ob sumu na bolezen, psa odpeljite k veterinarju in se tako izognite morebitnim zoonozam – obolenjem, ki jih divje ali domače živali prenašajo na človeka.

Glavni povzročitelj so bakterije, glive, zajedavci in virusi, ki v človeško telo vstopijo prek vdihavanja, stika s kožo, s piki žuželk ali zaužitjem. Najpogostejše bolezni, ki se jih lahko nalezemo od pasjih ljubljenčkov so trakulje, gliste, garje, steklina, lymska bolezen, giardija in mikrosporija.

Mikrosporija

Mikrosporija je kožna bolezen, ki jo povzročajo glivice. Pojavlja se zlasti v toplejših mesecih (julija in avgusta), in čeprav so prenašalci običajno mačke (čeprav same redko pokažejo znake okužbe in niti ne zbolijo), mednje spadajo tudi psi, konji, morski prašički in ljudje.

Simptomi so očitni

Simptomi so vneta koža na zgornjih udih, vratu in obrazu ter žarišča na lasišču – bolezen prizadene zgolj kožo, in ne notranjih organov, zato je ne spremljajo nobeni sistemski znaki (na primer vročina).

Pri psih so opazna krožna območja brez dlake in luščenje kože okoli gobčka, pojavijo se lišaji na ušesih, tačkah, repu in glavi.

Zdravljenje je tako pri živalih kot ljudeh običajno dolgotrajno, celo večmesečno, učinkujejo le antibiotiki in antibiotična mazila, ki zavirajo rast gliv. Ker je pri ljudeh bolezen prisotna tudi, kadar ni vidnih znakov, lahko izbruhne kadarkoli.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza