Neprecenljive koristi zelenega čaja

Zeleni čaj je v vseh pogledih zdravilni napitek.

Neprecenljive koristi zelenega čaja - Foto: Profimedia

Med mladimi in starimi je zeleni čaj vse bolj priljubljena, poživljajoča in osvežilna pijača. Napitek lahko postrežemo hladen ali topel v vseh letnih časih.

Zeleni čaj po našem telesu uspešno lovi proste radikale. Na ta način:

  • znižuje krvni tlak,
  • lajša sončne opekline,
  • blaži in zmanjšuje želodčno kislino,
  • krepi imunski sistem,
  • odpravlja zadah iz ust,
  • obnavlja moč po telesnih naporih,
  • varuje pred nastankom ledvičnih kamnov,
  • obnavlja mladost kože in
  • dviguje koncentracijo.

Zeleni čaj vsebuje tudi vitamine

Kofeina ne najdemo samo v kavi, sladkanih ali energijskih pijačah, ampak tudi v zelenem čaju. Njegov učinek traja dlje, saj se postopoma sprošča v organizem; se pravi ga spijemo manj kot kave. Učinek pa je enak ali večji.

Telo varuje pred škodljivimi učinki prostih radikalov. Ti nastajajo v telesu kot rezultat nezdravega načina življenja, napornih treningov, stresa.

Zeleni čaj vsebuje tudi vitamin B kompleksa in vitamin C. Vitamin B kompleksa ugodno vpliva na telo, saj ga razstruplja, krepi živčevje, pospešuje presnovo in pozitivno vpliva na naše umske sposobnosti. Vitamin C je zelo močan antioksidant in pomaga krepiti imunski sistem. Izbrati moramo kakovosten izdelek in dobro pripraviti napitek, saj s tem pridobimo še več vitaminov.

Pitje zelenega čaja preprečuje demenco ter je odličen v boju pri zastrupitvi s hrano. Napitek skrbi tudi za zobno sklenino. Zelo dobro vpliva na hujšanje: nivo krvnega sladkorja je nižji oziroma čim bolj stalen. Zeleni čaj je najbolje piti na prazen želodec; na dan popijte od 3 do 4 skodelice zelenega čaja.

Kdaj je še posebej dobro uživati zeleni čaj

Zeleni čaj izboljšuje delovanje možganov in nas naredi pametnejše. Po pitju zelenega čaja se nam izboljša spomin in razpoloženje. Prav tako nam pomaga pri izboljšavi bolezenskega stanja diabetes tipa II, ki je pri nas in tudi drugje po svetu že prava epidemijo. Z boleznijo se namreč bori že približno 400 milijonov ljudi.

Zeleni čaj je zlasti priporočljiv za športnike oziroma za vsakogar, ki se ukvarja s telesnimi aktivnostmi. Napitek ščiti tkiva in celice pred raznimi poškodbami. Pripomore k boljši in hitrejši regeneraciji, saj blaži mišične poškodbe. Zeleni čaj lahko pomaga upočasniti procese staranja in posledično tudi izgubo kostne mase; prav tako uspešno zmanjšuje tveganja za zlome.

Kdaj pitje zelenega čaja ni priporočljivo

V nosečnosti je sicer priporočeno piti zeleni čaj, vendar je treba količino omejiti zaradi vsebnosti kofeina. Ko nosečnost napreduje, le s težavo telo predela kofein in lahko povzroči pekočo zgago.

Kadar se pojavijo težave z nespečnostjo, moramo nemudoma prenehati s pitjem zelenega čaja. Čaj lahko prepreči zadosten vnos železa in tudi na to moramo biti pozorni. 

Zeleni čaj tudi ni pametno piti, ko jemljemo določena zdravila, saj imajo ob pitju zelenega čaja majo manjšo učinkovitost in zmogljivost pri uživanju. Še posebej previdni moramo biti pri zdravilih za srce, zniževanje krvnega tlaka, migreni in določenim anginam. Napitka se morajo izogibati tudi bolniki z želodčnimi težavami

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza