Neverjetne pozitivne lastnosti rožmarina

Rožmarin ima polno dobrih učinkov na telo. Na primer krepi imunski sistem, ščiti kožo, hrani lase, varuje možgane in spodbuja koncentracijo.

Neverjetne pozitivne lastnosti rožmarina - Foto: Profimedia

Pa poglejmo podrobno, kje vse nam lahko pomaga aromatični rožmarin.

 1. Krepi imunski sistem

  Rožmarin je bogat vir antioksidantov in protivnetnih sestavin, zato lahko pomaga telesu pri zdravem delovanju brez motenj in vnetij. Nekatere študije kažejo, da antioksidanti, ki
  jih najdemo v rožmarinu, igrajo pomembno vlogo pri nevtralizaciji škodljivih sledi, ki jih povzročajo prekomerni prosti radikali v človeškem telesu, in izboljšajo odpornost
  telesa proti bakterijam. In zakaj ne bi telesu z malo rožmarina pomagali, da bi lažje bil svoj boj s prostimi radikali in bakterijami?
 2. Preprečuje prebavne motnje

  Rožmarin učinkovito izboljšuje prebavo, odpravlja vetrove in krče v črevesju ter je učinkovito sredstvo proti napihnjenosti. Poleg tega spodbuja izločanje urina in pretok žolča. Za lajšanje neprijetnega občutka uporabljajte rožmarinov izvleček, in prav zaradi odlične arome in dobrega učinka ga dodajamo nekaterim vrstam mesa in krompirju. Pomaga tudi pri pekoči zgagi.
 3. Ščiti kožo in hrani lase

  Rožmarinova olja povečujejo cirkulacijo, ki olajša suhost lasišča. Kot tonik rožmarin spodbuja rast in barvo las obnavlja, zato je zelo pogost dodatek šamponom. Njegov alkoholni izvleček – tinktura pomaga proti plešavosti in izpadanju las, z njegovimi listi pa se zdravijo tudi številne kožne bolezni od različnih ekcemov in dermatitisa, saj stimulira prekrvavitev in deluje antiseptično.
 4. Poveča koncentracijo, spomin in dobro počutje

  Vonj rožmarina pomaga, da si informacije lažje in bolj zapomnite, saj povečuje  miselno zbranost. “Aroma rožmarina vsebuje sestavine, ki delujejo na živčni sistem, ki je
  povezan s spominom,” pojasnjuje vodja ene od britanskih raziskav Mark Moss. Rožmarinova aroma prav tako lahko pomaga pri sprostitvi in premagovanju tesnobe, prav tako pa nas navda z dobrimi občutki, saj je popolna asociacija na morje in počitnice. Spodaj si preberite še recept za rožmarinovo kopel za boljše spanje.
 5. Pomaga utrujenim in razbolenim mišicam

  Z rožmarinovim oljem razbremenimo mišice po športni obremenitvi ali omilimo revmatično bolečino. Namesto krem z veliko umetnimi dodatki bo rožmarinovo olje (ali krema) odlično sprostilo mišice, da po hudih obrmenitvah ne boste imeli nadležnega muskelfibra.
 6. Znižuje pritisk

  Rožmarinova sol pomaga pri nizkem krvnem tlaku. Pripravimo jo tako, da posušene vejice tega zelišča stremo in zmešamo s soljo, ki bo preprečila oksidacijo in nase pritegnila aromo. S to soljo nato začinimo krompir, gobe in druge jedi. Po jedi bo utrujenost bistveno manjša.

Rožmarinov čaj

Namesto jutranje kave si lahko privoščimo osvežilni čaj za poživitev. Pripravimo ga kot poparek iz ščepca rožmarina, ščepca, timijana ali materine dušice ter ščepca citronke.

Rožmarinova kopel

Če imamo čas, se zjutraj lahko osvežimo z rožmarinovo kopeljo. V kopel lahko damo šopek svežih listov ali pa 50 g listov poparimo z litrom vrele vode, pustimo stati pol ure, precedimo in nato dodamo kopeli. Takšna kopel pomaga pri nizkem krvnem tlaku, pri živčnih obolenjih ter splošni utrujenosti. Kopeli naj bi se izogibali zvečer, saj poživlja in preganja spanec.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza