Nočno močenje je neprijetna težava, ki jo lahko pozdravimo

Nočno močenje je izjemno neprijetna težava, o kateri marsikdo ne želi govoriti. Še posebej pri odraslem človeku lahko zaradi teh neprijetnih občutkov prihaja do zmanjšane samopodobe in socialne izolacije. Posledično temu se tako bistveno zmanjša tudi kakovost življenja, zato je potrebno o težavi spregovoriti in jo tudi zdraviti.

Nočno močenje je neprijetna težava, ki jo lahko pozdravimo - Foto: Shutterstock.com

Močenje postelje z drugimi besedami imenujemo tudi nočna enureza. Je nehoteno uriniranje med spanjem, ki se pojavi pri starejših ljudeh. Nočno močenje postelje je za otroke do 7 leta starosti nekaj povsem normalnega, medtem ko je pri starejših ljudeh to posledica bolezenskega stanja.

Nočno močenje postelje pri otrocih do tretjega leta povsem normalen pojav

Pri starših je v obdobju, ko je njihov otrok star tri leta, ena glavnih tem pogovora tudi ta, kdaj je otrok postal suh. To pomeni, da je otrok ponoči brez plenic, pri čemer postelja ostane suha. Pri otroku, ki po 7. letu starosti še vedno urinira v posteljo, pa gre lahko tudi za bolezensko stanje.

Najbolj pogosti razlogi za nočno močenje postelje pri otrocih so, da imajo otroci majhen mehur, zato je le ta hitro poln. To je lahko velik problem še posebej takrat, ko otroci veliko pijejo v večernem času. Naslednji pomemben dejavnik je ta, da hipofiza v tem obdobju še ni dovolj razvita, zato se njihovi možgani ne odzivajo na dražljaje iz mehurja.

Pri otrocih moramo biti pri reševanju tega problema toliko bolj previdni, saj lahko težave izvirajo tudi iz morebitnih psihičnih težav. Nočnega močenja se moramo zato lotiti mirno in preudarno. Pri tem skušamo zmanjšati pritiske vrstnikov, saj lahko dodatni stres težavo še poslabša.

Za nočno močenje postelje pri odraslih je veliko razlogov

Nočno močenje postelje običajno pripisujemo otrokom, vendar pa imajo težave s tem neprijetnim problemom tudi starejši ljudje. Pri starejših osebah je normalno, da morajo ponoči enkrat ali dvakrat vstati zaradi uriniranja, veliko pa je tudi takih, ki jim ne uspe priti do stranišča in zato močijo posteljo. Za to pa je kar nekaj razlogov:

 1. Vaš mehur ne more zadržati dovolj urina.
  Vaš mehur se običajno krči, ko se pojavi potreb po uriniranju. Kadar se te mišice prepogosto krčijo, govorimo o prekomerno aktivnem sečnem mehurju. Zaradi tega se pogosteje ustvarja nujna potreba po uriniranju, tudi ponoči.

 2. Ledvica lahko proizvajajo več urina kot je to normalno.
  Ključno vlogo pri uravnavanju izločanja vode skozi ledvica ima antidiuretični hormon, ki ga v kri sprošča zadnji reženj žleze hipofize. Nenormalno delovanje hipofize povzroči pomanjkanje tega hormona zaradi česar se urin ponoči proizvaja z nemoteno hitrostjo. Zato je potreba po uriniranju večja.

 3. Diabetes insipidus.
  Podoben mehanizem ima tudi oblika sladkorne bolezni, ki ji pravimo diabetes insipidus. Le ta prav tako vpliva na koncentracijo antidiuretičnega hormona kar že samo po sebi povzroči večjo potrebo po uriniranju. Zato se pri bolnikih s sladkorno boleznijo nočno močenje pogosteje pojavlja.

 4.  Uživanje različnih zdravil.
  Tudi pri uživanju nekaterih zdravil moramo biti pozorni na njihove stranske učinke. Nekatera zdravila dražijo mehur, to so na primer uspavalne tablete in nekateri antipsihotiki. Takšna zdravila lahko povzročajo globok spanec, in tako povzročijo uhajanje urina ponoči, saj oseba zaradi globokega spanca ne čuti potrebe po uriniranju.

 5. Bolezenska stanja.
  Nočno mokrenje postelje pa je lahko tudi posledica bolezenskih stanj, ki vplivajo na sposobnost zadrževanja urina. V to skupino uvrščamo na primer rak mehurja in rak prostate, ter razne nevrološke bolezni kot so multipla skleroza, Parkinsonova bolezen ali Alzheimerjeva bolezen. 

Pozorni bodite tudi na manj pogoste razloge

 Med ostale manj pogoste, vendar prav tako pomembne razloge, uvrščamo še:

 • nezmožnost zaznavanja občutka polnega mehurja;
 • vnetje mehurja in okužba sečil;
 • oslabljene mišice so zaradi starosti oslabljene, zato ne morejo nadzorovati pretoka urina iz sečnice;
 • spalna apneja;
 • kronično zaprtje;
 • napake v sečnem traktu;
 • povečan pritisk na mehur, ki se običajno pojavi v času nosečnosti, ob povečani prostati, ali debelosti.

Ugotavljanje razlogov za nočno močenje je zelo kompleksno

Ob obisku zdravnika so zelo pomembni podatki, za katere vas bo zagotovo vprašal, kako pogosto in kdaj običajno prihaja do nočnega močenja. Za ugotavljanje natančnih vzrokov je pomembno tudi koliko urina običajno uhaja, ali je to malo ali veliko. Na težavo pa lahko vpliva tudi pitje večjih količin tekočine v večernem času.

Iskanje pravega vzroka in s tem tudi zdravljenja je zelo težavno, ker je močenje običajno povezano s kakšno drugo zdravstveno težavo. Zdravnik lahko opravi telesni pregled, urinske teste, ultrazvok ledvic ali mehurja in druge preiskave. Na podlagi dobljenih rezultatov preiskav, se lahko diagnosticira na primer vnetje mehurja in celotnega sečnega trakta, ter splošno stanje sečil.

Nočno močenje lahko pozdravimo

Glede na to, da poznamo številne različne razloge za nočno močenje, lahko tudi zdravljenje poteka v več različnih smereh. Če bo zdravnik ugotovil okužbo sečil, vam bo predpisal antibiotik. V primeru prekomerno aktivnega sečnega mehurja, se predpisujejo antiholinergična zdravila za umiritev razdraženega mehurja. Lahko pa vam zdravnik predpiše tudi zdravila, ki zmanjšujejo količino urina v ledvicah. Kadar nobena od predpisanih terapij ne zadostuje, je v skrajnem primeru potreben tudi operativni poseg.

Kako si lahko sami pomagate?

Kot smo že povedali, je nočno močenje izjemno neprijetna težava, ki lahko bistveno vpliva na kvaliteto življenja in duševno stanje posameznika. Da si težavo olajšate in skušate nanjo sami vplivati, se lahko poslužujete različnih postopkov in rutin:

 • v večernem času se izogibajte pitju tekočine, še posebej kavi in alkoholu;
 • uporabite budilko, da vas večkrat zbudi in greste na stranišče;
 • uporabite hlačke z alarmom proti nočnem močenju;
 • ležišče zaščitite z vodo odbojno prevleko;
 • oblecite koži prijazna in vpojna oblačila, ki je ne dražijo.

Z izbranimi postopki morda ne boste popolnoma odpravili težave, zagotovo pa si boste življenje olajšali in skušali čim bolj normalno zaživeti.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza