Okraševanje domov pred prazniki nas dela srečnejše

Še nekaj dni in prazniki bodo tu. Naše domove bomo okrasili z novoletnimi smrečicami, lučkami in venčki ter ga na ta način pripravili za božično in novoletno praznovanje.

Moja diagnoza, 19. 12. 2019
Okraševanje domov pred prazniki nas dela srečnejše - Foto: Shutterstock

Kako se bomo lotili okraševanja, je med drugim odvisno tudi od izročil in navad.

na od takšnih zapovedi je, da se božična smrečica okrašuje šele na božični večer, vendar je vse več ljudi, ki se odločajo za okrasitev doma že veliko prej. S tem pričaramo posebno božično vzdušje, dajemo našemu domu posebno toplino in domačnost, nekateri psihologi pa so mnenja, da se zaradi okraševanja počutimo srečnejši. In zakaj je tako?

Različne barve pričarajo posebno vzdušje

Mnogi strokovnjaki so mnenja, da praznična okrasitev velikokrat prepreči družinske spore, saj nas spravi v dobro voljo ter pričara posebno vzdušje. Pri tem ima pomembno vlogo tudi barvna paleta okrasitve, ki na poseben način ponuja občutek udobja.

Topla rumena svetloba in rdeča barva tako, na primer, v nas vzbudita pozitivne asociacije, zaradi česar smo običajno pozitivno naravnani in sproščeni, naše druženje z družinskimi člani pa je zato veliko bolj prijetno. Če bomo svoj dom okrasili s svečami in nežnimi novoletnimi lučkami, potem lahko pričakujemo, da se nam bo povečal apetit.

Topla svetloba bistveno pripomore tudi k naši kreativnosti, medtem ko hladne barve, kot je, na primer, modra, pomagajo, da ostanemo zbrani. To pa potrebujemo tudi za to, da uspešno zaključimo z vsemi deli, ki nas čakajo pred prazniki.

Skupni trenutki z družino so povod za srečo

Za praznike smo običajno srečnejši, ker sta sproščenost in sreča pogosto povod za dobro atmosfero v našem domu, zaradi česar pozabimo na marsikatero skrb. Okraševanje našega doma je v takem vzdušju še posebej prijetno, saj se ob tem običajno združi vsa družina, ki v današnjem hitrem načinu življenja pogosto ne najde dovolj časa za druženje in pogovor. Skupno okraševanje našega doma je tako za celotno družino poseben dogodek, saj se ob tem izboljšajo odnosi, zaradi česar v domu prevladuje sreča in zadovoljstvo.

Božični okraski pričarajo posebne trenutke iz otroštva

Ste tudi vi eden od tistih, ki že konec novembra ali pa vsaj v začetku decembra preveri božično okrasje in lučke? Številni psihologi so mnenja, da brskanje po božičnih okraskih v nas prebudi otroka in spomine na naše otroštvo, kar je v današnjem svetu polnem stresa in tesnobe za naše počutje le pozitivno.

Božični okraski so pogosto spomin na srečno otroštvo, zato se za praznike pogosto spominjamo, kako smo sami preživljali praznike, ko smo bili še otroci in smo pod smrekico dobili darila ter se družili s svojimi starši. Okraševanje našega doma na ta način v nas vzbudi čarobna čustva in prebudi občutek umirjenosti in sreče.

Čas, ko se spomnimo ljubljenih oseb

Če smo nedolgo nazaj izgubili ljubljeno osebo, sorodnika, prijatelja ali znanca, je okraševanje doma tudi pravi trenutek, da se spomnimo nanj in na naše skupne trenutke. Vsi ti pozitivni spomini prav tako v nas vzbudijo občutek sreče in zadovoljstva, ki nam pomagajo pri tem, da lepih trenutkov ne pozabimo kar tako.

Praznična okrasitev sprošča hormon sreče

Okraševanje našega doma je tudi priložnost, ko se odmaknemo od običajne vsakodnevne rutine. Je čas, ko se nekoliko ustavimo, zadihamo in vse proste trenutke namenimo druženju z družino in prijatelji. Vse, kar je izven običajnih navad, je za naša čutila prijetno, kar dodatno sprošča dopamin ali hormon sreče.

Dopamin je tako eden ključnih hormonov, ki vplivajo na naše počutje, saj spodbuja živahnost in dobro voljo, bistri misli in buri domišljijo. Kadar je v naših možganih več dopamina, je znanstveno dokazano, da smo boljše volje, imamo več energije in tudi motivacije – in natanko tako se počutimo, ko okrašujemo naš dom.

Prazniki so čas za dobre odnose tudi s sosedi

Okrasitev doma za praznike pa ni pomembna zgolj za družino, ampak je to tudi najbolj primeren čas, da se nekoliko bolje posvetimo tudi odnosom s svojimi sosedi. Zasledili smo podatek, da okrasitev doma povezuje tudi sosede, saj so osebe, ki se posvetijo okrasitvi tudi zunanjosti hiše, veliko bolj družabni in dostopni.

Če se temu do sedaj niste pretirano posvečali, potem je to pravi trenutek, da razgrnete lučke tudi na terasi, ograji ali stopnišču. Na ta način boste dali vedeti, da je vsak gost v vašem domu vedno dobrodošel.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza