Pozor, napake v delovanju ledvic prizadene približno 10 % odraslih

Ali ste vedeli, da so ledvice eden od najbolj obremenjenih vitalnih organov v vašem telesu? So filter, s katerim se znebimo odpadnih snovi, ki se nabirajo v telesnih celicah. Te se po krvnem obtoku pomikajo do ledvic, kjer se kri prečisti kar 50-krat na dan.

Pozor, napake v delovanju ledvic prizadene približno 10 % odraslih - Foto: Profimedia

Govorimo o parnemu organu, ki se nahaja na hrbtni strani trebušne votline, ob hrbtenici v delu ledvenih vretenc. Ob bolečinah v križu smo tako velikokrat v dvomih ali nas bolijo ledvica ali križ. Dober kriterij za opredelitev bolečine je ta, da nas po navadi boli ena ledvica bolj kot druga, in nekoliko višje od križa ali ledvenega dela. 

Naloge ledvic

Glavna naloga ledvic je, da s filtriranjem in precejanjem čistijo kri. Kri, ki teče po krvnem obtoku, do naših celic prenaša hranilne snovi. Istočasno pa iz telesnih celic pobira tudi vse odpadne snovi. Na svoji poti tako pride kri tudi do ledvic, kjer se precedijo voda, soli in druge v krvi odvečne snovi. Prečiščena kri gre preko klobčičev kapilar nazaj v krvni obtok, odpadne snovi v obliki seča pa se izcejajo v sečevod, sečni mehur ali sečnik. Ko se v sečniku nabere od pol do tri četrtine litra seča, čutimo tiščanje na vodo.

Kako pomembno vlogo imajo ledvice, nam pove podatek, da se v tem procesu filtriranja 99 % prečiščene krvi vrne nazaj v krvni obtok, izloči pa se le 1 % v obliki seča.

Obolenja ledvic

Če tako kompleksen sistem, kot so ledvice, deluje nepravilno, potem obstaja resna nevarnost za pojav različnih ledvičnih bolezni. V tem primeru se odvečne in škodljive snovi ne izločajo iz telesa, zato se v njem zadržujejo.

Ljudje, ki imajo bolne ledvice, morajo čistiti kri z dializnim aparatom, v skrajnem primeru, ko pride do odpovedi ledvic, pa je edina možna rešitev presaditev ledvic. Človek lahko običajno živi le z eno ledvico, zato mu ledvico največkrat daruje eden od družinskih članov.

Med najbolj pogosta obolenja ledvic uvrščamo ledvične kamne. Ledvični kamni nastajajo iz nekaterih razkrojkov presnove v ledvicah in zamašijo sečevod. Na ta način je moten odtok seča kar povzroča hude bolečine. Ledvični kamni so eden od najbolj pogostih vzrokov akutne ledvične okvare. 

Zaskrbljujoč je podatek, da napake v delovanju ledvic prizadene približno 10 % odraslih, kar predstavlja potencialno nevarnost za porast kronične ledvične bolezni.

Skrb za zdrave ledvice

Če želite, da bodo vaše ledvice delovale nemoteno, potem morate poskrbeti za čim večji vnos tekočine in zaužiti hrano s čim manj soli in ostrih začimb. Ledvice so zelo občutljiv organ, ki zazna vsako pomanjkanje tekočine. Sami boste to opazili na barvi in vonju vašega seča.

Bolj kot je seč prozoren in brez vonja, bolje je za vaše ledvice in za vaše zdravje. Pomanjkanje tekočine tako lahko povzroči, da krvni tlak pade, s tem pa se zmanjša tudi pretok krvi skozi ledvice, s čimer je proces filtriranja upočasnjen. Zato poskrbite za primerno hidracijo, najbolje je da spijete vsaj 2 litra tekočine dnevno, pri čemer mora biti vnos enakomerno razporejen preko celega dne.

Poleg vnosa zadostne količine, lahko sami ogromno storite za svoje zdravje in za zdravje vaših ledvic. Svetujemo vam, da redno spremljate krvni tlak in raven krvnega sladkorja v krvi, jejte zdravo hrano in bodite telesno aktivni. Prav tako bodite previdni pri uporabi protibolečinskih tablet. Zavedajte se, da se vam bo naložba, ki jo boste vložili v svoje v zdravje, v prihodnosti zagotovo obrestovala.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza