Pravilna in varna raba antibiotikov prispeva k boljšemu zdravju

Ne glede na to, za kakšno obliko antibiotika gre, je pomembno, da ga jemljemo dosledno, tako kot nam je predpisal zdravnik.

Pravilna in varna raba antibiotikov prispeva k boljšemu zdravju - Foto: Profimedia

Antibiotiki so zdravila, ki se predpisujejo za zdravljenje različnih bakterijskih okužb. Najpogosteje jih dobimo v obliki tablet, kapsul ali sirupu, v primeru okužb kože in oči pa v obliki antibiotičnega mazila ali kreme oziroma kapljic za oči.

Antibiotika zdravnik ne bo predpisal, če boste zboleli za gripo ali virozo, mnogi pa ne vedo, da se je potrebno ob rabi antibiotikov natančno držati navodila zdravnika, saj le z njihovo pravilno in varno rabo lahko bistveno vplivamo na uspešnost zdravljenja.

Zakaj so antibiotiki tako pomembni?

Iznajdba penicilina je bil velik napredek v medicini in že tedaj je bilo jasno, da bodo antibiotiki bistveno prispevali k zdravju mnogih ljudi.

Antibiotiki delujejo proti biotikom oziroma bakterijam. Ker pa živimo v svetu bakterij, ni nujno, da so vse bakterije slabe. Ravno nasprotno! V telesu imamo tudi mnogo zdravih bakterij, brez katerih ne bi mogli živeti.

Kadar pa gre za zdravljenje bakterijskih okužb, potem so antibiotiki nujno potrebni, da jih uničijo in preprečijo njihovo rast. Zato obstaja več različnih antibiotikov, pri čemer imajo lahko širok spekter delovanja, ali pa ozkega, ko delujejo le na eno specifično vrsto bakterij.

S predpisanimi antibiotiki, dobimo tudi natančna navodila za njihovo uporabo

Ob obisku zdravnika je odveč pričakovati, da nam bo za vsako okužbo predpisal antibiotik, saj so za večino okužb dihal, prehladov ali gripe krivi virusi, proti katerim pa antibiotiki ne delujejo. Prav tako pa je lažno prepričanje, da mora prav vsak pacient zapustiti ordinacijo z receptom v roki.

Predno vam bo zdravnik predpisal antibiotik, se bo najprej prepričal, da gre resnično za bakterijsko okužbo. Zato lahko pričakujete tudi krvne preiskave, na podlagi katerih bo zdravnik ugotovil ali potrebujete antibiotik ali ne. Ko nam bo zdravnik predpisal recept za antibiotik, nam bo pojasnil tudi natančna navodila za njihovo jemanje, od katerih je odvisen tudi potek zdravljenja.

Poskrbimo, da odmerek in časovni razmik ohranjata koncentracijo antibiotika v krvi

Pri večini bakterijskih okužb je antibiotik v obliki tablet ali pa v obliki sirupa pri otrocih. Kadar gre za okužbe kože, bomo dobili antibiotično mazilo oziroma kapljice, če gre za okužbo oči. Ne glede na to, za kakšno obliko antibiotika gre, je pomembno, da ga jemljemo dosledno, tako kot nam je predpisal zdravnik.

Za to obstaja preprosta razlaga. Antibiotik bo premagal bakterije le, če bodo dovolj veliki odmerki in bo deloval dovolj dolgo. Za maksimalni učinek antibiotika je pomembno, da je v našem telesu neprestano v dovolj veliki koncentracij. Če pozabimo nanj, se njegova koncentracija v telesu zmanjša in to je zopet priložnost za bakterije, da se ponovno razmnožijo.

Zdravljenje zaključimo, ko porabimo vse predpisane odmerke antibiotika

Trajanje zdravljenja z antibiotikom natančno določi zdravnik, pri čemer predvideva, koliko časa potrebuje antibiotik, da se doseže njegov maksimalen učinek. Pri nekaterih okužbah tako morda zadostuje že enkratni odmerek, medtem ko je potrebno v določenih situacijah antibiotike jemati celo več mesecev. Ne glede na to, je zelo pomembno, da z uporabo antibiotika ne prekinemo tudi ob vidnem izboljšanju stanja!

Medsebojno delovanje hrane in antibiotika je za učinkovanje antibiotikov zelo pomembno

Ob predpisovanju antibiotikov nam zdravnik običajno pove tudi, ali se antibiotiki jemljejo na prazen želodec eno uro pred jedjo, na tešče eno uro pred zajtrkom ali pa s hrano pred, med ali po jedi. Vse to niso le vljudnostne fraze, ampak gre za to, da antibiotiki in hrana različno vplivajo drug na drugega, kar lahko poveča ali zmanjša učinek antibiotika.

Kakorkoli že, v vsakem primeru je pomembno, da antibiotik zaužijemo z zadostno količino tekočine, medtem ko se moramo pri določenih antibiotikih izogibati določenim živilom, kot so na primer mleko in mlečni izdelki, kava ali pitje alkohola.

Ob pojavu stranskih učinkov ponovno obiščemo zdravnika

Za vsa zdravila, tudi antibiotike, velja, da imajo poleg zdravilnih učinkov lahko tudi neželene stranske učinke. Le ti so sicer zelo redki, najpogosteje se izražajo v obliki prebavnih motenj, glavobola ali vrtoglavice. Poleg težav s prebavo se lahko pojavijo tudi alergijske reakcije v obliki izpuščajev ali težkega dihanja.

Bistveno je, da se v primeru stranskih učinkov vrnemo k zdravniku in samodejno ne prekinjamo zdravljenja z antibiotiki. Zdravnik nam bo v tem primeru predpisal drug antibiotik s podobnimi učinki.

Antibiotike shranjujemo v originalni embalaži

Pri shranjevanju antibiotikov je pomembno, da originalne embalaže ne mečemo v smeti, saj so v njen običajno priložena tudi pomembna navodila za uporabo. Če so antibiotiki v obliki sirupov, je večino od njih potrebno shranjevati v hladilniku na hladnem, nikakor pa ne smejo zamrzniti. Vse ostale antibiotike shranjujemo pri sobni temperaturi, pri čemer jih ne smemo izpostavljati direktni sončni svetlobi ali vlagi, saj to vpliva na slabšo učinkovitost zdravil.

To, da so v telesu bakterije, ni znak za preplah, saj vsako bakterijsko vnetje še ni znak, da je potrebno takoj poseči po antibiotiku. Kadar pa nam zdravnik le predpiše antibiotik, je pomembno, da jih pravilno in varno uporabljamo, saj je od tega v veliki meri odvisen potek zdravljenja.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza