Prenehajte se primerjati z drugimi!

Primerjave so vedno nepoštene. Običajno primerjamo najslabše, česar se zavedamo o sebi, z najboljšim, kar predvidevamo, da imajo drugi.

Prenehajte se primerjati z drugimi! - Foto: Profimedia

Nadzirate lahko le eno življenje – in to je vaše lastno. Toda če boste preveč energije porabljali za primerjavo z drugimi, boste tako tudi ob dragoceno energijo in zdravje.

Zapomnite si, da smo ljudje preveč edinstveni, da bi lahko bile take primerjave poštene. Vsak je na tem svetu z določenim namenom.

 1. Začnite se zavedati lastnih uspehov
  Ne glede na to, ali ste pisec, glasbenik, zdravnik, krajinski arhitekt, blagajničarka, mama ali pa študentka – v sebi imate veliko ljubezni, želje in sposobnosti, da k nečemu pripomorete. Imate vse, kar potrebujete za dobro delo v svojem malem delu sveta. Ponotranjite lastne uspehe in poiščite motivacijo v sebi in svojih dejanjih.

 2. Stremite za nečim večjim
  Nekateri največji življenjski zakladi so očem nevidni: ljubezen, ponižnost, sočutje, nesebičnost in radodarnost. Naj vam bodo ti zakladi vodilo za uspeh.

 3. Manj tekmujte, bolj cenite
  Veliko je trenutkov, ko je tekmovalnost primerna, toda življenje ni eden takih. Hitreje bomo prenehali tekmovati med sabo, hitreje bomo skupaj začeli ustvarjati boljši svet. Zase in za druge.

 4. Hvaležnost, hvaležnost, hvaležnost
  Hvaležnost nas vedno prisili v prepoznanje dobrih stvari, ki jih že imamo v svojem življenju.

 5. Nihče ni popoln
  Osredotočanje na negativno sicer redko pomaga tako kot osredotočanje na pozitivno, vendar pa se je dobro spomniti, da nihče ni popoln in da nihče ne živi življenja brez bolečin. Za zmagoslavje potrebujemo ovire, da jih lahko preskočimo.

 6. Sprehod
  Ko se boste naslednjič zalotili, da se primerjate z drugimi, vstanite in zamenjajte okolje. Pojdite na sprehod – tudi če je to na drugo stran sobe. Sprememba okolice bo takoj spremenila vaše razmišljanje.

 7. Navdih brez primerjanja
  Primerjanje svojega življenja z drugimi je neumno. Toda iskanje navdiha in naukov od drugih je zagotovo pametno. Zastavljajte vprašanja osebam, ki jih občudujete, ali pa berite biografije za navdih.

 8. Če že morate primerjati, primerjajte s sabo
  Vsi si moramo prizadevati postati najboljše verzije nas samih – ne samo zaradi nas, temveč tudi zaradi koristi in doprinosa, ki ju lahko ponudimo drugim. Zase poskrbite fizično, čustveno in duhovno. Slavite male napredke in se ob tem ne primerjajte z drugimi.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza