Pri izbiri izvenšolske dejavnosti za otroka upoštevajte predvsem njegove želje

V začetku novega šolskega leta je največja dilema, katere izvenšolske dejavnosti izbrati za svojega otroka. Starši velikokrat storimo napako in otroka vpišemo na številne dejavnosti, ki jih tekom leta otrok komaj zmore, starši pa večji del dneva preživimo za volanom.

Pri izbiri izvenšolske dejavnosti za otroka upoštevajte predvsem njegove želje - Foto: Profimedia

Zato je potrebno pri izbiri izvenšolskih dejavnosti poiskati pravo razmerje in pri tem upoštevati otrokove želje in sposobnosti.

Kljub temu pa imajo mnogi straši, v množici številnih izvenšolskih dejavnosti velike težave izbrati najbolj primerne.

In katere od teh so najboljše za otrokovo zdravje in dobro počutje?

 • Igre z žogo

  Igre z žogo se med otroci izjemno priljubljene. Košarka in nogomet sta trenutno najbolj priljubljena športa pri nas, katerih vadba poteka na številnih osnovnih šolah. Tovrstne nogometne in košarkarske šole vpisujejo otroke različnih starosti in temu primerno so oblikovane tudi skupine. Poleg teh dveh športnih aktivnosti je vedno bolj popularna tudi odbojka, predvsem pri deklicah. Vse igre z žogo bistveno prispevajo k razvoju številnih motoričnih sposobnosti in vplivajo na splošno počutje otrok.
   
 • Plesni tečaji

  Tudi kar se tiče plesne umetnosti, lahko rečemo, da je to ena izmed najbolj priljubljenih izven šolskih dejavnosti. Plesni tečaji številnih različnih plesnih zvrsti so še posebej mamljivi za deklice, čeprav se najde prostor tudi za številne dečke. Med najbolj obiskanimi tečaji so zagotovo hip-hop, balet in standardni oziroma latinsko-ameriški plesi, ki se plešejo v paru.

 • Atletika

  Teki, meti, skoki in hoja so osnovne oblike gibanja, ki naj bi jih osvojil vsak otrok tekom svojega razvoja. Zato ni nič nenavadnega, da so atletski klubi polni otrok, ki izboljšujejo svojo hitrost, vzdržljivost, moč ali eksplozivnost. Atletiki pravimo tudi kraljica športov, saj je zgodovina atletike praktično tako dolga kot zgodovina športa. V tovrstni izvenšolski dejavnosti otroci razvijajo različne naravne oblike gibanja, kot so hoja, lazenje, plazenje, plezanje ali skoki, in nekatere gibalne sposobnosti kot so ravnotežje, koordinacija, gibljivost, vzdržljivost in moč. Takšna paleta gibalnih sposobnosti daje otrokom odlične temelje za nadaljnje udejstvovanje v katerem koli športu.

 • Gimnastika

  Gimnastika je zvenšolska dejavnost, ki je primerna tudi za zelo majhne otroke. Z njo ne razvijajo zgolj osnovnih gimnastičnih prvin, ampak pridobivajo široko paleto gibalnih izkušenj, s katerimi pridobivajo občutek za kontrolo lastnega telesa. Čeprav so nekateri mnenja, da je potrebno z gimnastiko začeti zgodaj, pa temu ni tako. Vedno več otrok se v to izvenšolsko dejavnost vključi tudi v kasnejših starostnih obdobjih, saj mnogi starši spoznajo številne prednosti te športne aktivnost na razvoj otrok.

 • Taborniške aktivnosti

  V zadnjem času je opazen tudi velik naval pri tabornikih. Ne gre sicer za športno aktivnost, je pa vsekakor izvenšolska dejavnost, ki pozitivno vpliva na zdravje in počutje otrok. Taborniške aktivnosti se odvijajo v naravi, otroci se udeležujejo tudi tekmovanj in se urijo v preživetju v naravi. Vse to pozitivno vpliva na njihovo splošno kondicijo, ob tem pa se naučijo tudi veliko koristnih spretnosti.

Ne pozabite, da je sprostitev otroka še vedno na prvem mestu

Ne glede na to, za katero zgoraj omenjeno izven šolsko dejavnost se boste odločili, je pomembno, da otrok v aktivnosti uživa. Mnogi starši običajno od otrok pričakujejo preveč, zato hitro takšna aktivnost ni več sprostitev, ampak prinaša nezadovoljstvo. Ambicije staršev so pri vpisu v izven šolske dejavnosti velikokrat ovira in so dolgoročno gledano obsojene na neuspeh. Slej ko prej otrok v izven šolski dejavnosti ne bo več užival in je to lahko tudi povod, za izražanje nezanimanja za aktivnost.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza