Si znate pravilno umivati zobe?

Na svetovnem dnevu ustnega zdravja, ki vsako leto poteka pod okriljem Svetovne zobozdravstvene organizacije, se zobozdravnikom z vsega sveta pridružujejo tudi strokovnjaki iz Klinike Križaj. Ob tem poudarjajo povezanost ustnega in splošnega zdravja ter pomembnost ukrepov za njuno ohranjanje.

Si znate pravilno umivati zobe? - Foto: Profimedia

“V svoji ordinaciji moram skoraj vsakemu pacientu pokazati, kako se pravilno ščetka, ne glede na to, ali ima 20, 30 ali 60 let, ali je moški ali ženska, ali ima visoko ali nizko izobrazbo. Površnost in neizurjenost pri ščetkanju sta prisotni pri vseh. Težave z zobmi, s katerimi se srečujejo, pa so največkrat prav posledica nepravilnega in površnega ščetkanja,” razloži izkušena zobozdravnica Aleksandra Križaj Dumić, sicer tudi direktorica Zobozdravstvene in estetske klinike Križaj, ki se ponaša s tem, da je ena najsodobnejših klinik pri nas z vso opremo na enem mestu.

Ob svetovnem dnevu ustnega zdravja, ki ga po vsem svetu praznujemo 20. marca, strokovnjakinja poudarja pomen pravilnega ščetkanja zob. “Skrb za ustno zdravje je naložba vsakega posameznika, ki želi živeti zdravo in polno življenje. In prav pravilno ščetkanje je pogoj za zdravo ustno votlino,” polaga vsem na srce Križaj Dumićeva.

Večina ljudi misli, da obvlada pravilno ščetkanje zob, saj naj bi se tega naučili že v otroštvu, a stanje v ustni votlini je pogosto zelo skrb zbujajoče. Zobozdravnica ugotavlja, da ljudje že več let uporabljajo napačne tehnike ščetkanja zob, pa se tega sploh ne zavedajo ali pa temu ne pripisujejo velikega pomena. Z nepravilnim ščetkanjem ne odstranimo vseh zobnih oblog in ne preprečujemo nastanka zobne gnilobe ter vnetja obzobnih tkiv.

Pravilen način ščetkanja zob

Rezultat so težave z zobmi in obzobnimi tkivi, ki lahko vodijo v hujše zdravstvene težave, zato Križaj Dumićeva poudarja pravilno preventivo: “Zobe ščetkamo od dlesni proti zobu, pri čemer pazimo, da nismo pregrobi. Skrtačiti moramo sak zob posebej in temeljito, pri tem pa smo pozorni, da dosežemo vse zobe, tudi zadnje. Pomagamo si lahko tako, da nekoliko pripremo usta za zunanje ploskve, za notranje pa močno odpremo, v zgornji čeljusti ščetko obrnemo navzgor, v spodnji čeljusti pa navzdol. Zunanje in notranje ploskve zob čistimo tako, da s ščetko delamo potege od dlesni proti zobu, od rdeče površine proti beli, pri tem pa lahko uporabimo tudi krožne gibe. Pomembno je, da umazanije ne potiskamo nazaj za dlesen. Grizne ploskve moramo čistiti drugače, in sicer s potegi naprej in nazaj. Te tehnike nikakor ne porabljamo pri zunanjih in notranjih ploskvah, saj bi lahko umazanijo s tem zatlačili v medzobne prostore in poškodovali dlesni.”

Izbira zobne ščetke

Zelo pomembna je tudi izbira zobne ščetke, ki naj ne bo ne pretrda ne premehka, s čim več ščetinami. Najboljše ščetke jih imajo več tisoč, kar omogoča dostopanje do najbolj skritih kotičkov v ustih. “Po ščetkanju ne pozabimo na uporabo medzobne ščetke ali zobne nitke, s katero dosežemo prostor med zobmi, priporočljivo pa je tudi, da s strgalom za jezik na koncu očistimo še jezik,” pomembne korake pri pravilnem ščetkanju zob omenja Križaj Dumićeva, ki je že skoraj 20 let predana svojemu poklicu.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri