Srčno popuščanje ni nujno usodno

Če opazite, da imate otečene noge, občutek težke sape ponoči in ste utrujeni, čim prej obiščite svojega zdravnika, saj so to najpogostejši znaki srčnega popuščanja. Gre za bolezen, za katero trpi več kot 26 milijonov ljudi po svetu, medtem ko v Sloveniji s srčnim popuščanjem po ocenah strokovnjakov živi okoli 30.000 ljudi.

Srčno popuščanje ni nujno usodno - Foto: Shutterstock.com, Profimedia

Zdravo srce je kot črpalka, ki poganja kri po vsem telesu. Pri srčnem popuščanju je črpalna sposobnost srca slabša kot običajno. Zdravo srce utripne približno 100.000-krat na dan, vsako minuto pa prečrpa povprečno 5 do 6 litrov krvi. Srce nikoli ne počiva in je najbolj obremenjena mišica v našem telesu, saj se odzove tudi na vsa naša občutja, čeprav se tega ne zavedamo.

Srčno popuščanje najpogosteje prizadene starejše od 65 let, lahko pa se pojavi tudi pri mlajših. Nastane kar pri enem izmed petih ljudi, starejših od 40 let. Kronično srčno popuščanje je bolezensko stanje, pri katerem okvarjeno srce ob normalnih polnilnih tlakih ne zmore črpati dovolj krvi, da bi zadostilo presnovnim potrebam ostalih organov in tkiv.

Vzroki srčnega popuščanja

Do srčnega popuščanja lahko pride zaradi poškodbe srčne mišice, ki jo lahko povzročijo povišan krvni tlak, bolezni srčnih zaklopk, srčni infarkt, vnetje srčne mišice ali druge bolezni srčne mišice.

Ključno za pojav srčnega popuščanja je zmanjšanje črpalne sposobnosti srca in omejitev količine krvi, ki napolni levi prekat srca ob vsakem srčnem utripu.

Srčno popuščanje ne vpliva le na kakovost življenja, ampak lahko vodi do hudih zapletov, celo do odpovedi srca. 

Čeprav se je preživetje bolnikov s srčnim popuščanjem v zadnjih letih bistveno izboljšalo, ostaja smrtnost še vedno zelo visoka. Pet let po odkritju srčnega popuščanja preživi manj kot polovica bolnikov.

Določeni simptomi srčnega popuščanja se ne pojavljajo izključno pri srčnem popuščanju in jih lahko pripišemo tudi drugim bolezenskim stanjem (recimo občutek oteženega dihanja pri kronični obstruktivni pljučni bolezni). Zato je pomembno potrditi diagnozo srčnega popuščanja z ultrazvokom srca.

Simptomi in zdravljenje 

Bodite pozorni na naslednje simptome:

  • velika utrujenost ali ste brez energije,
  • hitro utripanje ali razbijanje srca,
  • zatekanje gležnjev ali stopal ali trebuha,
  • izguba apetita,
  • kašljanje/sopenje, zadihanost, občutek težke sape, zadihanosti v ležečem položaju,
  • modrikaste ustnice, ušesa, nos,
  • pogostejše uriniranje, zlasti ponoči,
  • povečanje telesne teže v kratkem času (več kot 2 kg v 2 dneh).

Srčno popuščanje ni ozdravljivo, vendar lahko napredovanje bolezni upočasnimo z zdravili in operativnimi posegi. 

Pri zdravljenju z zdravili želimo v čim večji meri zmanjšati simptome srčnega popuščanja in pogostost poslabšanja bolezni ter bolnikom podaljšati življenje.

"Pri zdravljenju srčnega popuščanja zdravniki predpišemo zdravila, ki pomembno zmanjšajo umrljivost bolnikov s srčnim popuščanjem, in sicer zaviralce konvertaze angiotenzina, zaviralce angiotenzinskih receptorjev, blokatorje beta, zaviralce aldosterona in novejša zdravila, ki hkrati zavirajo neprilizin in angiotenzinske receptorje. Zdravila, ki jih predpišemo v sklopu simptomatskega zdravljenja srčnega popuščanja, pa so diuretiki, nitrati in digitalis. Bolnik mora zdravila jemati redno in natančno po zdravnikovih navodilih. Zdravljenje je namreč največkrat sestavljeno in prilagojeno za vsakega posameznika. Pri bolj napredovalih oblikah srčnega popuščanja je na voljo več dodatnih operativnih načinov zdravljenja, med katere spadajo zdravljenje z resinhronizacijskim spodbujevalnikom, mehansko podporo levega prekata in presaditvijo srca. V zadnjem času se vse bolj uveljavlja tudi zdravljenje s presaditvijo matičnih celic, ki lahko delno obnovijo poškodovano srčno mišico," je razložil prof. dr. Bojan Vrtovec, vodja oddelka za napredovalo srčno popuščanje in transplantacije srca v ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru.

Zdravljenje mora spremljati tudi sprememba načina življenja z redno in zmerno telesno aktivnostjo, zdravo prehrano ter opustitvijo razvad, kot so kajenje, prekomerno pitje alkohola in prenajedanje. S takšnim načinom življenja, ob pomoči sodobne medicine, lahko bolnik bistveno izboljša možnost preživetja in kakovost življenja.

Program ozaveščanja o dejavnikih tveganja in vzrokih za nastanek in napredovanje srčnega popuščanja

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je pripravilo poseben program ozaveščanja o dejavnikih tveganja in vzrokih za nastanek in napredovanje srčnega popuščanja. Ustanovilo je Klub srčnega popuščanja – klub bolnikov, njihovih svojcev ...  V klubu si bodo člani lahko z izmenjavo osebnih izkušenj in spoznanj lajšali sobivanje s to zahrbtno in neprijetno boleznijo. Lahko bodo pridobili tudi strokovno pomoč zdravnikov, ki se ukvarjajo s srčnim popuščanjem, pa tudi nasvete medicinskih sester s področja zdravstvene nege. Klub bo koristen tudi za tiste, ki želijo zvedeti več o tej bolezni, predvsem pa jo želijo preprečiti ali vsaj prestaviti v poznejše življenjsko obdobje.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza