Ste prepričani, da si roke pravilno in dovolj pogosto umivate?

Z rokami se vsakodnevno dotikamo marsikatere površine okoli nas, z njimi pa prav tako prihajamo v stik z drugimi ljudmi. Zaradi tega so roke največkrat glavni krivec za prenos okužb.

Ste prepričani, da si roke pravilno in dovolj pogosto umivate? - Foto: Shutterstock.com

Pri tem ne gre zgolj za okužbe v zdravstvenih ustanovah, ampak tudi v domačem okolju, na delovnem mestu ali pa na javnih mestih. 

Zavedajte se, da je umivanje rok zelo pomembno

Z našimi rokami smo neprestano v stiku z majhnimi mikroorganizmi, ki je lahko velikokrat vzrok, da kasneje zbolimo. Številne bolezni se namreč širijo ravno preko okuženih rok, ki so tako glavni prenašalec mikrobov na različne površine in ljudi.

Z rednim in temeljitim umivanjem lahko takšne mikroorganizme sproti odstranimo in tako preprečimo razvoj bolezni in širjenja okužb. Za umivanje rok si je zato potrebno vzeti predvsem dovolj časa.

Osredotočite se na pravilen postopek umivanja rok

Osnovni pogoj za temeljito umivanje rok je, da si zanj vzamemo dovolj časa. Za celoten postopek potrebujemo tako vsaj nekje od 20 do 30 sekund, pri čemer se moramo natančno držati pravilnega zaporedja celotnega postopka. Bistveno je, da vse gibe posamezne faze ponovimo vsaj petkrat.

 1. Izpiranje rok pod toplo tekočo vodo in nanos mila
  Za temeljito umivanje rok je obvezno potrebno uporabiti milo in tekočo vodo. Kakšno milo boste izbrali je vaša osebna odločitev. Lahko se odločite za tekoče milo ali pa milo v trdi obliki. Bistveno je da ne draži vaše kože in je pH nevtralno.

 2.  Drgnjenje dlan ob dlan
  Potem, ko ste nanesli milo na vlažne dlani, le te temeljito drgnete drugo ob drugo.

 3. Drgnjenje blazinic prstov na eni in nato na drugi roki
  Potem, ko ste temeljito očistili dlani, sledijo blazinice prstov. Tukaj najbolj pogosto pozabimo na palec ene in druge roke, zato bodite nanju še posebej pozorni.

 4. Drgnjenje medprstnih prostorov
  Med prsti obeh dlani se prav tako nabira veliko umazanije, zato na ta del rok ne smemo pozabiti. Medprstne prostore boste tako najlažje očistili s prepletenimi dlanmi, in sicer z dlanjo in hrbtnim delom dlani.

 5. Drgnjenje hrbtnega dela rok
  Hrbtni del rok očistite na koncu in sicer z dlanjo druge roke, na koncu pa očistite še predel okoli zapestij.

 6. Spiranje rok pod tekočo vodo
  Ko smo tako nanesli milo na vse predele rok in jih tudi temeljito zdrgnili, jih dobro speremo pod tekočo vodo. Potrudite se, da popolnoma odstranite milo, da ne bo dražilo vaše kože.

 7. Sušenje rok
  Na kocu roke še temeljito osušite. Najbolje je, da to storite s papirnato brisačo ali brisačo iz blaga, če jo uporabljate sami in jo tudi redno menjate. Pipe ne zapirajte z umitimi rokami, ampak za to uporabite brisačo ali komolec.

Pazite na redno in dovolj pogosto umivanje rok

Logično je, da si roke temeljito umijemo vsakič, ko so umazane po nekem opravljenem umazanem delu, na primer na vrtu ali v delavnici. Vendar pa to niso edine situacije pri katerih moramo biti pri umivanju rok pozorni:

 • Roke si je potrebno temeljito umiti pred vsakim začetkom priprave jedi ali obrokom.
 • Umivanje rok je izjemno pomembno pri osnovi osebni higieni, kot je na primer uporaba stranišča, menjanje leč, ob brisanju nosa ali ob stiku z bolno osebo.
 • Vedno ko pridete domov, si je potrebno prav tako umiti roke, saj so javna mesta najbolj izpostavljena majhnim in škodljivim mikroorganizmom.
 • Pri umivanju rok morate biti še posebej pozorni takrat, ko ste prehlajena ali bolni.
 • Roke si temeljito umijte, kadar imate črevesne težave.
 • Po stiku z domačimi živalmi si je prav tako potrebno umiti roke.

Najpogostejše napake pri umivanju rok

Pogostost umivanja rok je odvisna predvsem od naših dnevnih opravil, dejstvo pa je, da temu odrasli posvečamo premalo pozornosti. Velikokrat nismo pri samem postopku miljenja dovolj natančni oziroma smo površni. Ker si želimo roke čim hitreje umiti, velikokrat pozabimo na vse faze postopka, zato marsikateri del dlani ostane neočiščen.

Med najbolj pomembnimi napakami je tudi ta, da veliko ljudi seže po milu s suhimi rokami. Če si roke pred miljenjem zmočimo pod tekočo vodo, že s tem odstranimo veliko mikroorganizmov. Zato je miljenje veliko bolj učinkovito.

Nekateri ljudje gredo v drug ekstrem in si roke prepogosto umivajo. Zato so roke razpokane in suhe, kar zagotovo ni prijetno. Do podobne situacije lahko pride tudi, če uporabljamo preveč agresivno milo.

Posebno pozornost namenite tudi svojim otrokom

Odrasli smo velikokrat zgled svojim otrokom. Zato je zelo pomembno, da jih dovolj zgodaj naučimo na osnovne higienske navade, jih pri tem usmerjamo in spodbujamo.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri