Stres ogroža in uničuje partnerski odnos

Kira Asatryan, ameriška pisateljica in strokovnjakinja za partnerske odnose, je nedavno postavila drzno tezo: če boste dragemu (prijatelju, prijateljici) prevečkrat izgovorili besede stres (“Seveda bi šla rada v kino, vendar sem pod takim stresom ...”) ali pa 'preveč dela' (“Oprosti, nisem se mogla oglasiti, ker sem imela toliko dela”), jih boste na ne tako zelo dolgi rok uspešno odgnali od sebe.

Stres ogroža in uničuje partnerski odnos - Foto: Profimedia

1. Vsi smo pod stresom

Če smo v današnjih časih pod stresom in močno zaposleni, to enačimo s svojim obstojem. Jasno: če imamo čas in se dolgočasimo, iz torbe vzamemo mobilni telefon in klik, klik – smo že zaposleni! 

Stres je prazna beseda, ki nič ne pove. In če jo prepogosto uporabljamo v partnerskem odnosu, ki mora temeljiti na zaupanju, razumevanju in sočutju, s tem dobesedno torpediramo to osnovo zaupanja.

Torej: vedno bodite konkretni in partnerju povejte, zakaj ste pod stresom. Primer: “Seveda bi šla rada v kino, toda ta teden moram ostajati dlje v službi in bi se morala strašansko gnati, da bi lahko prišla pravočasno.”

2. Stres dopušča zelo veliko prostora za (negativno) interpretacijo

Kot rečeno, stres je prazna beseda in vašemu partnerju ne da ustreznega pojasnila in s tem tudi ne konkretne predstave. In če ljudje nimajo konkretne predstave, si jo izmislijo. Partner lahko hitro dobi občutek, da nam ni pomemben in da nekaj ni v redu partnerskim odnosom. Zato bodite konkretni. Primer: “Oprosti, nisem se mogla oglasiti, ker je prišel šef s celim kupom dela in potem se nisem mogla osredotočiti – strašno je bilo …”

3. Stres ne pove nič več kot “zdaj ne”

No, čisto brez vsebine beseda stres vendarle ni. Kajti z njim partnerju sporočamo, da je vmes prišlo nekaj, kar ima prednost pred njim. In to lahko partnerja prizadene in mu vliva negotovost. Seveda bodo vedno stvari, ki bodo nujnejše od partnerja, toda kako naj bo razumevajoč, če premalo ve? 

Rešitev: spet konkretnost. Najbolje bo, da omenite trenutek, ko bo spet vaša osrednja prioriteta. Na primer: “Prosim, če se lahko o počitnicah pogovoriva čez dva tedna, ko bom zaključila ta projekt, o katerem sem ti pripovedovala.”

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri