Uredite si popotniško lekarno

Poletje je tu in tako tudi prvi načrti za brezskrbno uživanje na morju. Pa ste prepričani, da imate v svojem kovčku vse, da boste lahko svoje možgančke popolnoma odklopili in se resnično
sprostili, ne da bi vam jo že na poti zagodla kakšna nevšečnost?

Uredite si popotniško lekarno - Foto: Profimedia

Da bi se na dopustu imeli čim bolje, je priprava zelo pomembna. Dobro je pravočasno razmisliti, kaj moramo vzeti s seboj oziroma česa ne smemo pozabiti. Te priprave so lahko zelo stresne, zato je priporočljivo, da se nanje pripravimo prej, v miru, kar nam olajša marsikatero morebitno zagato, prepreči domači prepir ali neprespano noč. 

Nekateri se tega lotijo zadnji trenutek in vse skupaj naredijo v dobri uri ali dveh. Drugi, bolj organizirani, se tega lotijo sistematično, najprej o tem razmislijo, potem pa si vse sproti beležijo.

Če imate pred seboj seznam, ki ga dopolnjujete že kakšen teden pred odhodom, je zelo majhna verjetnost, da bi izpustili in pozabili kakšno zelo pomembno stvar. Ni pomembno, kam odhajate in za koliko časa, nekaterih stvari enostavno ne smete pozabiti doma. Če imate otroke, so dobre priprave toliko bolj pomembne.

Potovalna lekarna

Vsi upamo, da nam bodo zdravstvene težave na dopustu prihranjene, vendar se pripravimo tudi na prebavne motnje, zobobol, sončne opekline. 

Počitnic nam ne smejo pokvariti zdravstvene težave, zato si moramo pred potovanjem pripraviti torbico z zdravili in sredstvi za prvo pomoč, ki nas lahko reši ob manjših ali večjih zdravstvenih težavah.

Vedno pogostejše so alergije na sonce, zaradi spremembe okolja in spremenjene prehrane imamo lahko težave s prebavo (zaprtje, driska, zgaga ali bolečine v želodcu), več je možnosti za dehidracijo, ki je pri majhnih otrocih lahko še posebej nevarna. Lahko nas doleti prehlad, povišana temperatura ali pa si zvijemo gleženj. Na potovanjih so stalni spremljevalci tudi mrčes, ki poleg srbečice lahko izzovejo alergično reakcijo.

Če se odpravljate na daljšo pot z avtomobilom, avtobusom ali ladjo in vam vožnja ni ravno v užitek, se opremite s tabletami proti potovalni slabosti, da ne bodo počitnice pokvarjene že pred prihodom na cilj.

Pripraviti si moramo zdravstveno kartico in ustrezno potrdilo o zdravstvenem zavarovanju ter cepljenju, če je treba. Zdravila moramo shraniti z originalno embalažo v priročni torbici in na varnem pred otroki, pred tem moramo preveriti datume uporabe.

Vsebina potovalne lekarne je odvisna od kraja, v katerega potujete, njegovega splošnega standarda  in higienskih razmer, razvitosti in dostopnosti zdravstvenih storitev ter seveda bolezni, ki tam pretijo. Zato je pomembno, da se z razmerami prej seznanite in upoštevate priporočljive ter zahtevane zdravstvene ukrepe, ki veljajo za določeno državo in osebno
zdravstveno stanje.

Osnovna potovalna lekarna

 • Tablete proti povišani telesni temperaturi in bolečinam
 • Sredstvo proti driski
 • Tablete za zdravljenje zaprtja
 • Tablete proti potovalni slabosti 
 • Prašek proti izsušenosti ob driski in bruhanju
 • Sredstvo za blaženje kožnih vnetij (zaradi sonca ali pikov žuželk)
 • Obliži, povoji (tudi elastični) 
 • Sterilna obveza za rane, razkužilo
 • Škarjice, pinceta
 • Termometer
 • Zaščita za sonce – sončne kreme ustreznih UV-faktorjev, nega po sončenju, lajšanje opeklin
 • Sredstvo proti komarjem

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza