V Ljubljani imamo končno oddelek za pedopsihiatrično obravnavo otrok

Na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana so odprli enoto za intenzivno otroško in adolescentno psihiatrijo, na zaprtem oddelku pa bodo zdravili mladostnike s psihotičnimi reakcijami.

V Ljubljani imamo končno oddelek za pedopsihiatrično obravnavo otrok - Foto: Shutterstock.com

Prve bolnike sprejemajo od 1.marca, na oddelku pa je lahko nameščenih 10 mladostnikov. Oddelek je namenjen otrokom, najpogosteje se psihotične reakcije pojavljajo pri srednješolcih. Do zdaj so te mladostnike obravnavali na odraslem oddelku, vendar ločeno od odraslih.

Na leto bodo sprejeli okoli 120 bolnikov, med 200 in 300 pa jih bodo po besedah generalnega direktorja ljubljanske psihiatrične klinike Bojana Zalarja zavrnili. Ob tem je opozoril na nerazumevanje duševnih motenj. "Duševna motnja mora imeti trajanje, mora iti za metabolične procese, ne samo za trenutno stanje jeze," je dejal.

Prostore so sicer pripravili že pred dobrim letom in pol, vložili so približno 840.000 evrov lastnih sredstev. Enoto bo vodila specialistka otroške in mladostniške psihiatrije Maja Drobnič Radobuljac, ki že zdaj vodi adolescentni oddelek. Zaposlili so pet zdravstvenih tehnikov in tri višje medicinske sestre.

Največjo oviro za delovanje psihiatrije za mladostnike pa predstavlja zaposlovanje pedopsihiatrov. Kadrovsko stisko bodo reševali predvsem s specializanti. Trenutno izobražujejo 19 specializantov, osem jih kroži v Ljubljani. "Specializanti bodo dežurni, pedopsihiatri pa bodo v pripravljenosti. V nekaterih primerih, ko pedopsihiatri ne bodo mogli, bodo na drugi enoti dežurni psihiatri, ki bodo lahko svetovali," je dejal.

Pojasnil je, da gre v intenzivnih stanjih le za umiritev mladoletnega bolnika. "Ker so starejši psihiatri zelo vešči umirjanja odraslih oseb, pri otrocih so manjše doze, postopek pa je zelo podoben, je to tudi smiselno. V urgentnih stanjih ne bomo imeli diferenciacije, ampak zgolj umiritev, za kar so najbolj izurjeni ta hip ravno psihiatri," je dodal.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza