V vaši potovalki naj se vedno najde prostor za osebno lekarno

Ko se odpravljamo na težko zaželene počitnice ali na krajše oziroma daljše potovanje, je še kako priporočeno, da bo sestavni del prtljage tudi potovalna lekarna, v katero poleg osnovnih sredstev prve pomoči sodijo tudi zdravila in drugi izdelki, ki nam lahko še kako olajšajo morebitne težave na poti.

V vaši potovalki naj se vedno najde prostor za osebno lekarno - Foto: Profimedia

Čeprav vemo, da so naši kovčki in potovalke mnogokrat zelo natrpane, je nujno, da se najde vsaj toliko prostora za zdravila in druge pripomočke, ki nas lahko na potovanjih še kako rešijo številnih zdravstvenih nevšečnosti, sploh če gremo na tiste destinacije, ki jih še ne poznamo.

To še posebej velja, če potujemo z vso družino, z majhnimi otroki, če smo noseči ali če nas pestijo kakšne zdravstvene težave.

Naše zdravje na poti ni odvisno zgolj od naše potovalne lekarne, temveč v veliki meri tudi od ustrezno urejenega zdravstvenega zavarovanja, urejenih morebitno potrebnih dodatnih zavarovanj, opravljenih cepljenj, pridobljenih potrdil in podobno.

Seveda je predpriprava zelo odvisna od destinacije in časa potovanja. Predvsem za daljša potovanja oziroma potovanja v eksotične kraje je priporočljivo, da pred odhodom obiščete svojega osebnega zdravnika ali pa se o morebitno potrebnih ukrepih glede svojega zdravja pozanimate na pristojnih zdravstvenih ustanovah.

Informacije glede vašega potovanja so na voljo tako na Inštitutu za varovanje zdravja kot tudi na območnih zavodih za zdravstveno varstvo. Na slednjih delujejo tudi ambulante za potnike, ki izvajajo ustrezne zdravstvene ukrepe glede na destinacijo.

Obvezna cepljenja za določene destinacije

Za potovanja v območja, kjer obstaja nevarnost rumene mrzlice, je potrebno cepljenje, ki ga opravimo vsaj deset dni pred odhodom, potrdilo o cepljenju pa velja deset let.

Prav tako so - ne glede na potovanje - obvezna rutinska cepljenja otrok. Glede na potovanje lahko zdravnik pred odhodom predpiše poživitveno cepljenje.

Pred potovanjem lahko zdravnik po presoji priporoči tudi cepljenje proti hepatitisu A in B, tifusu ali steklini. Cepljenje pred potovanjem lahko predstavlja problem v nosečnosti, saj cepiva v večini primerov nimajo izdelanih študij na nosečnicah, ki bi zagotavljale njihovo varnost.

Za potovanja v območja, kjer obstaja nevarnost malarije, je treba jemati zdravila, ki preprečujejo to obolenje. Tip antimalarika (zdravila) se določi glede na destinacijo ter glede na posameznika. Poleg jemanja antimalarikov je nujna tudi hkratna zaščita pred piki insektov.

Bolje preventiva kot kurativa

Z vsemi priporočljivimi preventivnimi zdravstvenimi ukrepi ter ustrezno pripravljeno potovalno lekarno bomo na poti vsekakor bolj brez skrbi, pa tudi v primeru zdravstvenih težav nam bo lažje poskrbeti zase in za svoje sopotnike.

Najpogostejše poletne nevarnosti so:

  • slabost med vožnjo,
  • sončne opekline,
  • piki insektov in klopi,
  • žulji,
  • rane in odrgnine,
  • prebavne motnje,
  • izčrpanost,
  • mišični krči ter
  • preobremenjeni sklepi.

V osnovni potovalni lekarni je priporočljivo, da so zdravstvena izkaznica oziroma kartica, ustrezno potrdilo o zdravstvenem zavarovanju in cepljenju (če je to potrebno), zdravila, ki jih morate redno jemati in vam jih je predpisal zdravnik, zdravilo proti povišani telesni temperaturi in bolečinam, zdravilo proti prebavnim težavam, kot so zaprtje ali driska, tablete za prečiščevanje vode, ki lahko v veliki meri omejijo nevarnost prebavnih težav ali celo zastrupitve na rizičnih območjih, zdravilo proti potovalni slabosti, zdravila proti alergijam v obliki tablet, prvo pomoč, ki mora vsebovati sterilne obveze, gaze ter obliže, povoje, elastični povoj, razkužilo in škarjice (Na voljo so tudi že sestavljeni osebni kompleti prve pomoči) ter termometer.

Poletne destinacije – zaščita pred soncem

Poleg osnovnega nabora izdelkov v potovalni lekarni je, glede na destinacijo in letni čas potovanja, zelo priporočljivo potovalno lekarno razširiti. Še posebej za poletna potovanja velja veliko pozornost posvetiti zaščiti pred soncem. Potovalna lekarna naj tako vsebuje izdelke za aktivno zaščito pred soncem, za nego po sončenju ter pripravke za nego morebitnih opeklin.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza