Vas je popadel podopustniški stres?

Avgust se počasi poslavlja, čakajo nas nove jesenske zadolžitve v službi, predvsem pa so v teh dneh najbolj vznemirjeni naši najmlajši ter njihovi starši, ki se že pripravljajo za vrnitev med šolske klopi. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako prehod iz počitniške brezskrbnosti v delovno vsakdanjost narediti čim manj stresen.

Vas je popadel podopustniški stres? - Foto: Profimedia

Značilnosti podopustniškega stresa:

 • napetost,
 • razdražljivost,
 • slabša koncentracija,
 • zmanjšana storilnost,
 • brezvoljnost,
 • boleče mišice,
 • utrujenost.

Navadno je prvi delovni dan po dopustu izjemno stresen, zasujejo nas nove obveznosti. Prvi teden po vrnitvi zato namenite vnovičnemu navajanju na delovno rutino, druge aktivnosti (rekreacija, konjički, dejavnosti otrok …) pa pridružujte postopoma.

Najbrž ni treba poudarjati, da je zdravo življenje najboljša pot do preganjanja stresa, saj nas, če smo fizično in mentalno stabilni, stres ne dotolče do te mere, da bi naše telo podleglo izgorelosti, ki se v jesenskem obdobju zaradi vremenskih nihanj in krajšanja dneva lahko pojavi veliko hitreje kot sicer. To ne pomeni, da je v naše življenje treba vnesti korenite spremembe, če zdravo življenje razdelimo na več majhnih navad, se lažje držimo smernic in priporočil ter ohranjamo tempo.

Kako se izogniti podopustniškemu stresu?

 • Z dopusta nekaj dni pred odhodom v službo

Veliko manj stresno je, če se domov vrnemo vsaj dan ali dva pred odhodom v službo. Tako se lahko postopoma začnemo privajati na vsakodnevno rutino, stvari razpakiramo in pospravimo. Čim prej poskusite ujeti svoj ritem, vendar vseeno ne postanite suženj svoje rutine.

 • Kratki odklopi od rutine

Izgorelost in stres odpravite z večkratnimi kratkimi 'odklopi' od rutine, ki vas bodo napolnili z energijo in omogočili lažje nadaljevanje dela ter obveznosti. Dovolj je že, če se na primer za vikend umaknete v naravo in noč preživite v šotoru pod zvezdami. Ali pa se odpravite do bližnjega jezera, plavate in berete. Sami zase najbolj veste, kaj vas sprošča, zato si večkrat vzemite čas za te stvari.

 • Dovolj vode

Poleg tega poskrbite, da bo steklenica z vodo vedno pri roki, saj dehidracija telesu povzroča vrsto stresa in onemogoča normalno delovanje ter nekatere procese.

 • Do manj stresa tudi na delovnem mestu

Tudi na delovnem mestu se lahko preprosto izognete prevelikemu stresu. Bolj produktivni boste, če si vzamete več nekajminutnih odmorov, med katerimi lahko osvežite misli. Naredite svojo tehniko sproščanja, ki naj vsebuje tudi globoko dihanje, in se umirjeni vrnite na delo. Presenečeni boste, kako bosta narasli vaša koncentracija in učinkovitost.

 • Večerni počitek

Ne nazadnje pa je tudi večerni počitek velikega pomena. Tu ne gre drugače, bližnjice se nikdar ne obnesejo – za spanje si morate vzeti dovolj časa. V nasprotnem primeru bo neprespanost kmalu pokazala zobe v obliki razdražljivosti, nenehne utrujenosti, pomanjkanja zbranosti, zdravstvenih težav … Ko se bodo težave nakopičile, pa boste izgoreli. Zato že na začetku preprečite vse skupaj z urejenim ritmom spanja.

 • Aktivno življenje

Ne glede na to, ali ste doma ali na počitnicah, poskušajte ostati aktivni. Nekajkrat na teden si zadajte različne vrste treningov, rekreirajte pa se tudi z izleti v gore, daljšimi sprehodi, udeležite se prostočasnih aktivnosti. Redna fizična aktivnost ne bo vplivala le na telesno počutje, temveč je za učinkovite možgane ravno tako, če ne še bolj pomembna kot ustrezna prehrana. Redna vadba izboljša kognitivne funkcije, upočasni mentalno staranje in omogoči, da se bolj učinkovito spopademo z informacijami.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri