Vpliv gibanja na življenje je veliko

Na kliniki v Clevelandu je kardiolog Wael Jaber naredil zanimivo raziskavo z več kot 120.000 moškimi (starih povprečno 53,4 leta) o tem, kako gibanje vpliva na naše življenje. Rezultati so zelo zanimivi in so presenetili celo samega kardiologa.

Moja diagnoza, 10. 11. 2018
Vpliv gibanja na življenje je veliko - Foto: Profimedia

Raziskava je namreč pokazala, da je za posameznika lahko veliko huje, če se ne giblje redno, kot pa če ima srčno bolezen, diabetes ali kadi. "To bi morali obravnavati kot bolezen, ki potrebuje recept, in to je telovadba," pravi Jaber.

"Biti na testni tekaški stezi ali med intenzivno telovadbo kot posameznik, ki ni v formi, lahko privede do precej hudih posledic, celo smrti," je Jaber povedal in dodal, da se, ne glede na to, ali ste v 40. ali 80. letih, pozitivni učinki telovadbe kažejo enako. 

V študiji so opazili, da imajo ljudje v zelo dobri formi nižjo stopnjo umrljivosti. Prav posamezniki, ki so bili najbolj v formi, pa so se izkazali najbolje. Razložil je, da če zdravnik nekoga označi za zdravega, ni strahu za intenzivno vadbo.

Pozitivni učinki vadbe so se v raziskavi pokazali v vseh starostnih skupinah, tako pri ženskah kot pri moških, še malo bolj izrazito pri moških. Ko so po študiji primerjali rezultate med najbolj lenimi in najbolj aktivnimi pacienti, so odkrili, da je tveganje za obolelostjo s smrtnimi boleznimi pri lenih za kar 500 odstotkov višje. Tudi primerjava s posamezniki, ki telovadijo občasno, s tistimi, ki telovadijo redno, je precej visoka: 390 odstotkov. In pri tem imajo korist vsi, je še enkrat dodal Jaber: "Ni starostne omejitve pri pozitivnih učinkih telovadbe."

Kako se gibati na prostem jeseni?

Gibanje v naravi je lahko zelo stimulativno. Svež zrak je pravi balzam po tem, ko vse dni preživimo v zatohlih in pretoplih sobah. Pazite, da na začetku  treninga dihate skozi nos, da počasi ogrejete svoje bronhije. Ne samo, da boste bolj fit, tudi vaše razpoloženje bo veliko boljše, bolje boste spali in posledično bo vse lepše.

Tek je jeseni veliko bolj prijeten kot poleti, saj so temperature popolne. Jesen je čudovita tudi za pohode in kolesarjenje.

Jeseni oblečite več plasti, če greste na tek, pa ne pretiravajte, saj vam bo kmalu vroče. Kupite si dobro vetrovko, tekaško kapo in rokavice.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri