Vse in še več o vazektomiji

Vazektomija ali sterilizacija je poseben poseg, s katerim se zagotovi trajna zaščita pred nezaželeno nosečnostjo. Z drugim imenom bi ji lahko rekli tudi sterilizacija moškega. 

Moja diagnoza, 18. 10. 2018
Vse in še več o vazektomiji - Foto: Profimedia

Med vazektomijo se prekine semenovod, po posegu pa nato v izlivu ne najdemo več semenčic. Poseg pri nas in tudi drugje po svetu velja za izjemno učinkovitega. Njegova ustreznost pa je kadar koli tudi preverljiva.

Vazektomija se najpogosteje priporoča moškim, ki si otrok ne želijo več. Tovrstni poseg je določen tudi v zakonu. Naša zakonodaja določa, da se vazektomija lahko dovoli prav vsem, ki so dopolnili 35 let. Lahko se dovoli tudi mlajšim moškim, toda le v primeru, kadar druge oblike pred nezaželeno nosečnostjo zaradi ogrožanja zdravja ženske niso sprejemljive.

Za kakšne vrste posega velja vazektomija?

Vazektomija velja za ambulantni poseg. Opravi se ga v lokalni anasteziji. Na spodnji strani mošnje skozi dva centimetra dolg rez se izreže do centimeter dolga koščka semenovoda. Prosta konca se nato zašijeta. Pacient takoj po posegu lahko odide tudi domov. Pred postopkom lahko prav vsak moški odda seme v banko, in sicer za primer, da bi ga še kdaj potreboval. Kljub posegu zdravniki vseeno priporočajo zaščito, in sicer za prvih nekaj odnosov.

Možni zapleti pri vazektomiji

Tudi tovrstni poseg lahko spremljajo zapleti. Najpogosteje se lahko zgodi krvavitev, ki je ponavadi manjše oblike. Tovrstna krvavitev ne povzroča večjih težav in niti ne zahteva zdravljenja.

Lahko pa pride tudi do večje krvavitve. V takem primeru strokovnjaki priporočajo predvsem počitek, sredstva proti bolečinam, izjemoma pa pride v poštev tudi hospitalizacija. Vazektomija poznejših zapletov praviloma ne povzroča.

Pomembno je vedeti tudi to, da hormonsko stanje pacientov po vazektomiji ostane nespremenjeno. Spolna sla se ne zmanjša, tudi izlivi in občutki ob tem se ne spremenijo. Redki pa so primeri zmanjšanja potence. Tudi ti so kratkotrajni.

Oddaja prošnje za vazektomijo

Vsak moški, ki zadostuje pogojem, lahko prošnjo za tovrstni poseg odda pri komisiji za umetno prekinitev nosečnosti. Ko se prošnja ugodi, zdravnik lahko opravi vazektomijo, toda šele šest mesecev po odobritvi. Izjemoma se lahko odobri tudi takoj, vendar morajo zato obstajati izjemno tehtni razlogi.

Vazektomijo pa opravi za to usposobljeni zdravnik, in sicer na podlagi napotnice izbranega splošnega zdravnika.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri