Vse o glivicah, tudi kako se jih znebimo

Na kopališčih, ki so v teh dneh močno oblegana, na obiskovalce prežijo glivice, ki lahko povzročijo glivično okužbo kože stopal in nohtov. Zdravljenje glivičnih okužb je trdovratno, nezdravljene pa lahko preidejo v kronično okužbo.

Vse o glivicah, tudi kako se jih znebimo - Foto: Arhiv | Lisa

Glivična obolenja so v poletnih mesecih zelo pogosta, saj glivicam prijata vlaga in toplota.  Najraje se pojavijo na vlažnih telesnih predelih, kjer se koža stika. To je med prsti na nogah, v dimljah, ob nohtih in pod prsmi.

Za takšne okužbe so dovzetnejši debelejši ljudje, sladkorni bolniki, pogosto pa se pojavljajo tudi pri otrocih, kmetih in veterinarjih, ki so pogosto v stiku z živalmi, ter športnikih, ki se veliko gibljejo v športnih objektih in na kopališčih. 

Atletsko stopalo

Že samo ime pove, da pogosto prizadene športnike, zlasti tiste, ki so veliko v športnih copatah ter ne poskrbijo za sušenje kože stopal in med prsti nog. Atletsko stopalo je tudi pogosta težava pohodnikov, ki so dolgo v tesnih obuvalih. Zaradi tesnega prileganja obuval, ki preprečuje kroženje zraka, ter neprimernih materialov in njihove nepredušnosti se poveča znojenje kože in tako se ustvari prijetno in ugodno okolje za rast in razmnoževanje glivic. Sintetični materiali, ki ne dihajo, lahko stanje dodatno poslabšajo.

Glivice na kopališčih

Ob obisku bazenov je tveganje, da se okužimo z glivicami, veliko. Okuženi obiskovalci prenesejo glivice v kopališče, in če nismo nadvse previdni, se z njimi zlahka okužimo v bazenu, na bazenski ploščadi, na bazenskih pripomočkih, v stranišču, v garderobi in podobno.

Glivic je sicer več sto vrst, imamo jih vsi in večina glivic živi v simbiozi z gostiteljem. Glivične okužbe povzroča približno 50 vrst patogenih glivic in te okužbe potrebujejo čimprejšnje zdravljenje. Kot navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje, so povzročitelji glivičnih okužb na kopališčih predvsem glivice rodu Trichophyton spp.

Okužbe se najpogosteje kažejo kot glivična bolezen stopal, ki jo ima po nekaterih podatkih okoli 15 odstotkov odrasle populacije, glivične okužbe se sicer pojavljajo tudi pri otrocih, zelo pogoste pa so pri starostnikih.

Luščenje, razjede in srbenje 

Glivične okužbe stopal se najpogosteje pokažejo kot luščenje kože med tretjim in petim medprstnim prostorom. Včasih se luščenju pridružijo tudi mehurčki, razjede in srbenje. Okužba stopal z glivicami se lahko najavi tudi kot luščeča, zadebeljena in srbeča koža stopal.

Okužba z glivicami sama po sebi ne povzroča nevarnih težav, vendar pa glivice poškodujejo kožo in tako odpirajo vrata številnim bakterijam. Nezdravljena glivična okužba stopal se lahko razširi na nohte in povzroči trdovratno glivično okužbo nohtov – onihomikozo ali na druge dele telesa in preide v kronično obliko. 

Zdravila, kreme, pršila ...

Za zdravljenje glivičnih okužb so na voljo različna zdravila, vendar dermatologi opozarjajo, naj glivičnih okužb ne zdravimo na pamet, ampak naj pred začetkom vsakega zdravljenja zdravnik najprej ugotovi, ali sploh gre za glivice in katera vrsta glivic je obolenje povzročila. Šele potem lahko bolniku predpiše ustrezno zdravljenje.

Glivična obolenja sicer zdravijo z lokalnimi in sistemskimi antimikotiki ali s kombinacijo obeh terapij. Zdravljenje glivičnih nohtov z lokalnimi antimikotiki je redkeje zelo učinkovito, saj zdravilo v obliki kreme, pršila ali gela težko prodre dovolj globoko v roževino. Zato glivična obolenja nohtov po strokovnih smernicah najprej zdravijo sistemsko, z zdravili, če to ni mogoče, lokalno s kremami, geli, pršili, najpogosteje pa kombinirano. Glivične okužbe so praviloma trdovratne in z leti pogostejše.

Preprečimo glivične okužbe

Po priporočilih NIJZ naj ljudje z glivično okužbo nikar ne obiskujejo kopališč.

Preventivni ukrepi:

  • V kopališčih, straniščih, garderobah ... ne hodimo bosi, ampak nosimo lastne čiste natikače,
  • Nosimo zračna in dovolj velika obuvala ter čim bolj pogosto bosi.
  • Nosimo bombažne nogavice, jih dnevno menjajmo in perimo pri visokih temperaturah.
  • Po umivanju stopal se vedno obrišimo do suhega, zlasti med prsti.
  • Vedno uporabljajmo sveže brisače.
  • Vsak družinski član naj uporablja svoj pribor za osebno nego, ki si ga med seboj ne posojajmo, prav tako ne obutve. 
  • Če imate glivično okužbo, ne obiskujte bazenov in savn.

Čeprav se zdijo ti nasveti zdravorazumski in samoumevni, za vse več kot očitno niso. Sicer z glivično okužbo stopal ne bi sobivalo kar 15 odstotkov odrasle populacije.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza