Zaradi novega koronavirusa NIJZ svetuje odlog nenujnih potovanj na Kitajsko

Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. Slovenija pa je na prihod novega koronavirusa ustrezno pripravljena. 

Zaradi novega koronavirusa NIJZ svetuje odlog nenujnih potovanj na Kitajsko - Foto: Profimedia

V Vuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oz. respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom, ki so ga poimenovali 2019 nCoV. Predvideva se, da izhaja iz živalskega reservoarja in se je prilagodil na ljudi. Potrjen je bil tudi prenos med ljudmi.

Večina umrlih so bili starejši s kroničnimi boleznimi

Ker gre za nov virus, natančnih informacij o poteku bolezni še nimamo, iz poročanja Kitajske pa lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težak potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, po poročanju Kitajske se ocenjuje na 2 % - 4 %. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd.

V januarju 2020 so zaznali primere tudi drugje na Kitajskem, posamezne primere pa še v državah Jugovzhodne Azije, Avstralije, ZDA, Francije, Nemčije in Finske. Število potrjenih primerov narašča in se dnevno spreminja. Evropski center z preprečevanje in obvladovanje bolezni (European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC) dnevno posodablja podatke v zvezi s koronavirusom 2019-nCov in so dostopni na tej povezavi, ki je v angleškem jeziku.

Slovenija je pripravljena za primer novega koronavirusa

Izdelana so priporočila za potnike, ki se vračajo iz ogroženih območij, za ravnanje izvajalcev zdravstvene dejavnosti ter vzpostavljeno laboratorijsko diagnostiko za potrditev virusa v najkrajšem možnem času.

Več informacij o novem koronavirusu najdete na naslednji povezavi.

Priporočila za potnike

Slovenskim državljanom svetujemo, da zaradi epidemije novega koronavirusa na Kitajskem preložijo vsa nenujna potovanja na Kitajsko. Hkrati odsvetujemo vsa potovanja v provinco Hubei s prestolnico Wuhan in na ostala območja, kjer je vzpostavljena karantena zaradi epidemije.

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza