Ko se odpravite na tek, ne pozabite s seboj vzeti motivacije: 5 nasvetov, da bo vedno na zalogi

Ko se odpravite na tek, ne pozabite s seboj vzeti motivacije: 5 nasvetov, da bo vedno na zalogi (foto: profimedia) profimedia
11. 5. 2020

Veselje, sprostitev in občutek, da ste s tekom ali s katerokoli telesno aktivnostjo naredili nekaj dobrega zase, bi lahko bil naš skupni in vaš najpomembnejši dolgoročni cilj.

Preden obujete tekaške copate, in tudi ko jih, se prepričajte, da imate motivacije na pretek. Potrebovali jo boste v tistih deževnih dneh, ko napredek ne bo prišel tako hitro, kot si želite, ali se vam ne bo ljubilo na trening ... No, mi vam priskočimo na pomoč z nekaj nasveti:

Poiščite še dodatne vzpodbude za redno vadbo

Tako kot mlado posajeno drevo potrebuje oporo, tudi tekaški začetnik potrebuje zunanje in notranje vzpodbude. Vsak človek, še zlasti ob začetnem spopadanju z novim, potrebuje pohvale. Za opravljeno vadbo si najprej čestitajte sami! Gotovo bodo tudi drugi (sodelavci in domači) opazili vaša prizadevanja in vas pohvalili.

Ne izpuščajte vadbe zaradi vremena

Biti moker zaradi znoja ali zaradi znoja in dežja hkrati ni bistvene razlike. V vsakem primeru teku sledi užitek pod toplo prho. Presenečeni in navdušeni boste nad mirom in pomirjajočim gozdom v dežju. Navdajal vas bo občutek trdnosti, ker se niste ustrašili slabega vremena. Občutek zadovoljstva in zmage nad samim seboj bo v tem primeru še toliko slajši.

Koristno se je naučiti in uporabljati načine samospodbujanja

Negujte misli, ki vzpodbujajo, in potlačite tiste, ki odvračajo. Vzpodbude, kot so ‘Dobro mi gre!’; ‘Sem že na polovici poti.’ in ‘Kako prija tek v gozdu!’, so veliko koristnejše kot pesimizem, razmišljanja o utrujenosti itd. Ne skrivajte navdušenja nad športom in tekom. S prijatelji in sodelavci se pogovarjajte o svojih prvih korakih in dosežkih. Morda se vam kateri pridruži. V skupini enakih bo vadba prijetnejša, druženje po vadbi pa vsestransko koristno.

Pojdite v naravo!

Če ne tek, pa bo marsikoga pritegnil objem pomladnega zelenja oz. narava na splošno. Le kdo lahko ostane ravnodušen ob nežno zelenih barvah majske narave? Med hojo ali tekom po gozdni poti ali cvetočem parku se človek in narava zlijeta v eno. Notranje zadovoljstvo, duševna sprostitev, energijska vzhičenost … so božanski občutki, ki se v človeku sproščajo ob in po športnem potepanju v naravi. Zato pojdite v naravo, uspeh bo veliko bližje.

Človek potrebuje družbo tudi pri teku

Poiščite si družbo – v dvoje ali v skupini je trening veliko lažji in zanimivejši. Prav v ta namen smo skupaj s trenerji Akademskega atletskega društva Slovan ustanovili tekaško skupino za začetnike. Čisto vsak lahko preteče 10 km! Dovolite, da vam dokažemo in ob tem poskrbimo še za zabavo. 

Brž izpolnite prijavnico! 

Zbor tekaške skupine bo pred Fakulteto za Šport v Ljubljani. Vadba bo potekala ob torkih in četrtkih od 18.00 do 19.30 (tek) in ob petkih od 17.00 do 18.00 (vadba za moč) vse do oktobra.

PRIJAVITE SE TUKAJ

Več informacij dobite tukaj: Mojih prvih 10 km: pretecite prve korake z nami!

Avtor: Branko Škof

Celoten članek najdete na tek.si