Pri teku je vse v glavi. Se strinjate?

Pri teku je vse v glavi. Se strinjate? (foto: profimedia) profimedia
2. 7. 2020

Prvi tekaški koraki gotovo ne bodo enostavni, veliko bo vzponov in padcev, a vztrajnost se bo izplačala.

Od prvih tekaških korakov do redne vadbe

Odločitev, da tek oziroma hoja postane del vašega življenja, prav gotovo spada med vaše najpomembnejše življenjske odločitve. Odločili ste za najbolj donosne delnice, a je vlaganje v svoje zdravje nekoliko bolj zapleteno od odločanja na borznem parketu. Za vaše delnice zdravja ne bodo skrbeli drugi – le od vas samih, od vašega ravnanja je odvisno, ali bodo pridobivale ali izgubljale vrednost.

Športna dejavnost je koristna le, če je redna; če šport postane sestavni del našega življenja. Pot k redni športni dejavnosti pa ni vedno preprosta. Še zlasti na začetku je včasih tudi trnova in zoprna, a ker je dobitek na koncu tako velik, je vredno vztrajati.

Čas uvajanja je čas osebnih preizkušenj

Prvi tekaški koraki in celotno obdobje uvajanja v redno tekaško in športno vadbo je čas velike razburljivosti, čustvenih nihanj, pričakovanj, velikega napredka in celostne rasti človeka.

Spoznali boste moč in sposobnost svojih nog in duha. Ob koncu dneva, po končani vadbi vas bo prevzemal ponos, ker ste opravili vadbo. To pa je velika in najboljša vzpodbuda za vadbo naslednji dan. Ob rasti motivacije in samodiscipline bo skušnjava po lenarjenju počasi usihala. Na koncu vašega prvega nepretrganega teka boste doživeli občutek zmagoslavja in vzvišen občutek, da ste pravi tekač.

Postavite si cilj in se borite zanj!

Primarni cilj obdobja uvajanja v redno tekaško vadbo (navadno je to prvih 8–12 tednov) ni doseganje čim boljše tekaške kondicije, temveč razviti navado redne vadbe. Koristno bo, da za najmanj tri mesece vnaprej opredelite čas (vsaj dan, najbolje pa tudi uro v dnevu), kdaj boste tekli oz. kdaj si boste vzeli čas za vadbo. Tako opravičila ne bodo dovoljena.

Vedno se pojavijo številni razlogi, zakaj bi izpustili vadbo (vedno pride kaj vmes). Da bi se jim izognili, izvedite trik. Na koledarju označite tekalne dni in jim dajte absolutno prioriteto. Vsaj nekateri boste bili oster boj, da bo tek postal stalnica v vašem življenju. Ne izpuščajte vadbe zaradi vremena! Med tem, ali ste mokri zaradi znoja ali zaradi znoja in dežja hkrati, ni bistvene razlike. 

Še nekaj spada povsem na začetek: posvetujte se s svojim zdravnikom ali obiščite športno ambulanto

Že leta 1976 je ameriško združenje športne medicine izdalo priporočilo, naj ljudje, starejši od 35 let, ki se želijo vključiti v športni program, preverijo svoje zdravstveno stanje.

Zdravnik bo ugotovil morebitne zadržke in nevarnosti za vaše športno udejstvovanje, oziroma priporočil, kje, kdaj in na kaj je treba biti pazljiv. Posebno pozornost zahtevajo nekateri znaki tveganja za srčno-žilne bolezni: čezmerna teža, povišan krvi tlak, visok holesterol ali bolezni srca.

Avtor: Branko Škof

V sodelovanju z Akademskim atletskim društvom Slovan (tek.si)