Pred zavijanjem po belih strminah v trening vključite te vaje

Pred zavijanjem po belih strminah v trening vključite te vaje (foto: Profimedia) Profimedia
19. 12. 2017

Da boste brezskrbno uživali na zasneženih hribih, se okrepite in ogrejte z naslednjimi vajami.

Stopanje

Smučanje je športna aktivnost, pri kateri boste precej obremenili kolena in druge sklepe, zato jih morate dobro razgibati. Prav tako boste delali obsežne gibe, ki jih običajno ne počnete.

Vaja: Postavite se pred stopnice, stol ali klop in nanjo stopite z desno nogo. Leva noga ostane na tleh. Dvignite se na klop, pri tem pa uporabite le mišice desne noge, z levo nogo se ne odrivate. Počasi in kontrolirano se spustite v začetni položaj.

Vajo ponovite 10-krat in potem zamenjajte nogi. Če želite težjo različico, se z levo nogo ne dotaknite tal (desna noga je trdno stopnici, stolu ali klopi).

Vaja: stopanje na klop

Brcanje

Gibljivi boki so pomembni tako pri smučanju kot pri deskanju na snegu, zato vam naslednja vaja ne sme uiti s seznama.

Vaja: Postavite se vzravnano, z rokami ob telesu. Desno roko nato iztegnite pred seboj tako, da je vodoravno s tlemi. Z levo nogo skušajte brcniti čim višje, tako da se z roko dotaknete prstov na nogi. Ves čas pazite na ravno držo. Po nekaj zamahih zamenjajte strani in ponovite.

Dvigovanje rok in nog

Ker večino dneva presedimo, morate pred odhodom na smučišče ogreti tudi spodnji del hrbta.

Vaja: Ulezite se s trebuhom na tla. Iztegnite roke in noge. Ko boste pripravljeni, dvignite roke in prsi od tal. Istočasno dvignite tudi noge, tako da se stikajo v gležnjih (čisto skupaj). Zadržite nekaj trenutkov, spustite se na tla in ponovite vajo.

Dvig rok in nog, vaja za hrbet

Žoga

Noge so eden izmed pomembnejših delov telesa, od katerega je odvisno, ali boste v aktivnosti uživali ali se pačili ob bolečih mišicah. Pripravite jih tako.

Vaja: Ulezite se s hrbtom na tla, noge naj počivajo na veliki napihljivi žogi za vadbo. Roke naj bodo ob telesu. Ko boste pripravljeni, uporabite mišice zgornjega dela telesa in stegen ter povlecite žogo k sebi tako, da bodo kolena upognjena. Žogo potisnite nazaj in ponovite vajo.

Dvig bokov na pilates žogi

Plank

Za pravilno držo, morate okrepiti tudi zgornji del telesa.

Vaja: Postavite se na vse štiri. Ko boste pripravljeni, se spustite na komolce in poravnajte hrbtenico ter zadnjico, da bosta v enaki liniji. Drža naj bo vzravnana. Položaj zadržite toliko časa, dokler lahko nadzirate pravilno držo. Če želite vajo popestriti, se z levo roko in nogo uprite v tla ter postavite na eno stran. Enako naredite na desni strani (nasprotna roka je dvignjena v zrak).

Plank vaja za jedro

Ste se že prijavili na smučarske novice?

Potem hitro klik na spodnji gumb!

Vsem, ki se boste prijavili, bomo zbrano vsebino poslali na elektronski naslov, ter vsak teden izbrali tri, ki boste prejeli super nagrade!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri