Potrebujete razstrupljanje? Preizkusite ajurvedski detoks!

Potrebujete razstrupljanje? Preizkusite ajurvedski detoks! (foto: Profimedia)
Profimedia
28. 2. 2022

Si tudi vi želite privoščiti celostno razstrupljanje svojega telesa? Preizkusite ajurvedski detoks, ki ga ljudje uporabljajo že vrsto let.

Razstrupljanje po ajurvedi se osredotoča predvsem na čiščenje telesa in prihajanje v ravnovesje.

Ajurvedski detoks:
  • Deluje pomirjujoče na živčni sistem
  • Prispeva k večji prizemljenosti in čuječnosti
  • Pomaga pri vzdrževanju zdrave telesne teže
  • Pozitivno vpliva na kvaliteto spanca
  • Pripomore k uravnovešenosti telesa

Kako razstrupljanje poteka?

Tradicionalno razstrupljanje po ajurvedi sestoji iz 4 stopenj, vsaka pa po svoje igra pomembno vlogo. Za učinek je ključno, da opravite vse stopnje.

1. Priprava: v tem času si pripravite vsa živila, ki jih potrebujete ter si naredite dober načrt svojih dni v času detoksa.

2. Aktivno razstrupljanje: gre za obdobje, ko uživate žitarice, zelenjavo in veliko tekočine.

3. Ponovno uvajanje: svoje telo začnite ponovno privajati na vsa ostala živila. Počasi v svojo prehrano dodajajte preprosto hrano, ki jo sicer uživate.

4. Skrb za telo: ko je vaše telo očiščeno, je čas, da mu nudite kvalitetna hranila. Poskrbite za uravnoteženo, zdravo prehrano.

Kaj početi v fazi aktivnega razstrupljanja?

Faza, ki igra najbolj ključno vlogo. V tem času se priporoča monodieta, sestavljena iz preprostih jedi.  Obenem prakticirajte tudi prakse, kot so abhyanfa (ajurvedska masaža telesa), umirjene vadbe, joga ter pranayama (dihalne vaje).

Hrano si pripravljajte svežo, vsak dan. Od jedi posegajte po preprostih jedeh, ki sestojijo iz žit, sadja in zelenjave. To so denimo ovsena kaša, kitchari ali čatni. Poskrbite pa, da dnevno popijete tudi dovolj zeliščnega čaja ali tople vode.

V fazi aktivnega razstrupljanja pa poskrbite tudi, da si izbirate umirjene dejavnosti, se izogibate stresu ter da namenite čas jutranji in večerni rutini.

Povzeto po banyanbotanicals.com
Značke: ajurveda detox