Ste vedeli, da imate lahko "mačka" tudi po teh stvareh? (Vsaj dve ste ZAGOTOVO izkusili!)

Ste vedeli, da imate lahko "mačka" tudi po teh stvareh? (Vsaj dve ste ZAGOTOVO izkusili!) (foto: Profimedia) Profimedia
12. 2. 2022

Ni nenavadno, da se prebudite z mačkom, če ste zvečer spili preveč alkohola. Čudno pa je, če niste spili niti kapljice, a se vseeno počutite tako. Kaj je lahko krivo?

Alkohol ima na telo precej slabe posledice, kot ste morda že izkusili, prav tako na počutje. Večjo količino alkohola zjutraj vedno obžalujete, ko se prebudite nenaspani, s slabostjo, vrtoglavico, glavobolom, dehidrirani ... Če ste vse to kdaj izkusili tudi, ko niste pili alkohola, je verjetno krivo kaj od naslednjega. 

MIGRENA - Ste že izkusili migrenski glavobol? Potem veste, da to ni navaden glavobol, ki bi ga imeli od strmenja v ekrane ali pomanjkanja svežega zraka. Maček se lahko pojavi tudi po migreni, ko še okrevate. Med drugim lahko izkusite občutljivost na svetlobo, slabost in bruhanje, dezorientacijo. 

NOSEČNOST - Ta prinaša mnogo sprememb in tudi slavno jutranjo slabost. Pojavi se lahko kadarkoli v dnevu, spremljata pa jo utrujenost in vrtoglavica. Seveda se simptomi razlikujejo od osebe do osebe. 

DEHIDRACIJA - Vse, kar dehidrira telo, lahko povzroči podobne občutke, kot če bi se spopadali z mačkom. Če na primer pozabite spiti dovolj vode med vadbo, boste čez nekaj ur občutili utrujenost in glavobol. Na srečo to lahko hitro popravite tako, da spijete dovolj tekočine in skrbite, da imate pri sebi vedno steklenico vode. 

TREBUŠNI VIRUSI - Ko okrevate po trebušnih boleznih, ste verjetno dehidrirani, kar pripomore k temu, da se počutite še slabše - kot po prekrokani noči. Skušajte se ponovno hidrirati, če pa tekočine ne morete zadržati v telesu, boste morali do zdravnika. 

NEPRESPANOST - Ne boste čutili le velike utrujenosti, zaradi katere ne boste morali narediti skoraj ničesar, lahko vas doletijo tudi slabše motorične sposobnosti in izguba koordinacije. 

NERAVNOVESJE ELEKTROLITOV - To se lahko zgodi, kadar telovadite v visokih temperaturah ali se zelo potite. Simptomi posnemajo alkoholnega mačka. Preden pograbite prvo športno pijačo z elektroliti, preverite, ali ima veliko vsebnost sladkorja. 

PREVEČ KOFEINA - Če prekoračite svojo običajno količino kofeina dnevno, ali pretiravate s količino, se lahko zgodi, da boste občutili anksioznost, četudi nimate pravega razloga za to. Da bi ostali hidrirani, poleg skodelice kave vedno spijte tudi kozarec vode. 

UMIK KOFEINA IZ DNEVA - Po drugi strani lahko imate mačka tudi, če ste se ravno odpovedali kofeinu. Opazite lahko glavobol, utrujenost, nezmožnost koncentracije, možgansko meglo ... Simptomi lahko trajajo od dveh do devetih dni, pojavijo pa se kakšen dan (ali več) po zadnji skodelici kave.