6 čudovitih idej za vikend izlete po Sloveniji

6 čudovitih idej za vikend izlete po Sloveniji (foto: Profimedia) Profimedia
23. 6. 2020

Skupaj raziščimo Slovenijo in vse njene čudovite kotičke!

Osupljiva narava, kraji, ki navdihujejo, prečudovite pešpoti, kotički za sprostitev, pestra kulinarika … Vse to in še več je Slovenija.

A še zdaleč nismo odkrili in raziskali vsega. Pa vi?

Zato je na Aktivni.si nastala nova rubrika Odkrivamo Slovenjio!

Predstavite nam in našim bralcem svoj domač kraj ali kraj, ki ste ga obiskali in vas je navdihnil. Predstavite aktivnost, ki ste jo preizkusili in bi jo priporočili tudi nam. Kotiček, kjer ste se najbolj zabavali z družino. Kje ste najbolje jedli.

Skupaj odkrijmo in spoznajmo vse čudovite kotičke v Sloveniji!

Za marsikoga še neodkrite.

Med vsemi, ki boste nominirali svoj kraj, aktivnost, turistično kmetijo, kje imajo najboljše sladice ... (Šteje čisto zares vse!), bomo vsak teden izžrebali nekoga, ki bo prejel fantastično darilo.

Svoj predlog oddajte TUKAJ!

Tu pa je 6 izletov po Sloveniji, ki ste jih predlagali že prvi dan!

1. V Logarsko dolino

Profimedia

Odpravili smo se z avtom do turistične kmetije Zgornji Zavratnik za 4 dni.

Zelo primerno tudi za mlade družine, saj imajo veliko živali (koze, ovce, kokoši), okrog kmetije po gozdu pa vodi tudi učna pot, ki je primerna tako za šolarje kot za odrasle. Vmes se ob poti ustavite v lovski opazovalnici, kjer lahko vidite jelenovo rogovje in druge živali.

Odpravili smo se še na izlet do slapa Rinka, kamor se lahko odpravite z avtom ali peš. Tam vas pričaka tudi lepa razgledna točka in koča.

Še ena dobra stran je, da lahko na kmetiji nočitve z zajtrkom plačate s turističnimi boni (vsa hrana je seveda domača!).

2. Pohod na Špik (Črni Vrh nad Idrijo) in obisk turistične kmetije

Osebni arhiv

 

Prijeten pohod za vse, ki ne marate gneče. Luštno predvsem poleti, ker vas do vrha ves čas spremlja senca. Tudi vrh je gozdnat, a na vsake toliko se ponudi lep razgled.

Za pohod se je potrebno zapeljati do Črnega Vrha nad Idrijo. Pohod lahko začnete iz ene od serpetin na cesti Črni Vrh-Col ali pa iz vasi Zadlog (če pri cerkvi zavijete desno, boste prišli do tam v nekaj minutah), a je tu pot nekoliko slabše označena.

Potem pa si na turistični kmetiji Pr' Mark, prav tako na poti Črni Vrh-Zadlog, privoščite še domače kosilo in za vami bo popoln dan.

3. Nebesa

Arhiv Nebesa

Osupljiv razgled, nepozabno doživetje! Pa še stran od ponorelega sveta.

Hišice Nebesa se nahajajo ob vznožju Kuka, Kolovrata in Matajurja. So opremljene s panoramskimi okni in zares ponujajo fantastičen razgled. Tu pa so tudi wellness prostori, prostori za jogo ...

Popoln vikend oddih ali pa enodnevni izlet. Ker tudi okoli je veliko za videti, prehoditi ali prekolesariti.

4. Kolpa

Osebni arhiv

Reka Kolpa je čudovita za obisk v poletnih mesecih - navdihujoča narava, prijetni ljudje.

V poletnih dneh zagotovo velja obiskati katero od priljubljenih kopališč: Prelesje - Kot, Sodevci, Radenci, Damelj, Podbrežje-Fučkovci, Podzemelj, Primostek, Učakovci-Vinica, Adlešiči, Dragoši - Griblje.

Seveda pa je tu še veliko priložnosti za druge aktivnosti:

  • tu so čudoviti kotički za piknik,
  • lahko se preizkusite v lokostrelstvu,
  • se odpravite na rafting,
  • Robinzonsko čolnarjenje (nora zabava za celo družino),
  • jahanje ali
  • okolico prekolesarite.

5. Goričko

Osebni arhiv

Krasna pokrajina in veliko zanimivih izletnih točk. En dan je premalo za odkrivanje vseh lepot in zanimivosti na tem koncu Slovenije.

Na Aktivni.si predlagamo obisk Krajinskega parka Goričko, kjer se lahko spoznate z domačo obrtjo in dejavnostmi, se okrepčate s tradicionalnimi goričkimi jedmi in aktivno raziščete okolico.

Najvišji vrh je sicer visok le 418 metrov, a prav tako ponuja lep pogled na avstrijsko južno Gradiščansko, slovensko Porabje in stražno krajino na Madžarskem.

6. Pliskovica in turistična kmetija Petelin-Durcik

Pliskovica je naselje v Občini Sežana. Dobrih 100 hišnih številk ima, okoli vasi pa so prostrani vinogradi in obilo priložnosti za aktivnosti.

"Kolesarjenje, teran, pršut, majhna domača vasica s staro cerkvijo, prekrasni vinogradi, prijazni ljudje," je zapisala bralka.

Petelin-Durcik pa je kraj, kjer si lahko po aktivnem dnevu privoščite izvrstno domačo hrano in vrhunski teran, vse skupaj začinjeno z obilo prijaznosti in gostoljubja.

Skočite na članek Kateri kotiček v Sloveniji bi po vašem mnenju morali vsi obiskati? in predlagajte svojo idejo!

Na izlet ne pozabite vzeti slastnih prigrizkov!

Imamo nekaj slastnih idej: