Kam na izlet? Kobariški muzej je odprt vse dni v letu, poleti do 20.ure. Letos praznuje 30 let delovanja

Kam na izlet? Kobariški muzej je odprt vse dni v letu, poleti do 20.ure. Letos praznuje 30 let delovanja (foto: kobariški muzej) kobariški muzej
16. 8. 2020

Vas zanima zgodovina, prva svetovna vojna in predvsem soška fronta? Potem morate obiskati kobariški muzej,  katerega poslanstvo je varovanje in hranjenje nacionalnega bogastva in muzejskega gradiva na področju varovanja dediščine soške fronte. Njegov cilj v naslednjem obdobju je ohranjanje in nadaljnja izgradnja vloge muzeja kot središčne točke predstavljanja dediščine soške fronte v slovenskem, evropskem in svetovnem prostoru.

Torej, če želite vedeti vse o soški fronti, o tem, kako je izgledalo na fronti in v zaledju, se sprehodite po stalnih razstavah - Krnska soba, Soba zaledja, Soba preboja, Bela soba, Črna soba, Kaverna ... Poleti je muzej odpri do 20. ure!

kobariški muzej
30. let obstoja

Kobariški muzej letos praznuje 30. in Fundacija Poti miru 20. obletnico delovanja. Jubileja so nameravali v Kobaridu obeležiti z veliko slovesnostjo in več manjšimi dogodki, a bo obeleževanje obletnic zaradi epidemije koronavirusa nekoliko okrnjeno.

kobariški muzej

Kobariški muzej je sicer v marsičem unikum, saj 90 odstotkov sredstev za delovanje pridobi iz vstopnin, že tri leta po odprtju je prejel muzejsko nagrado Sveta Evrope, istega leta je bil nominiran in se tudi uvrstil v ožji izbor kandidiatov za Evropski muzej leta.

Leto pred tem, leta 1992, je dobil najvišje slovensko muzejsko priznanje, Valvasorjevo nagrado. Je tudi edini slovenski muzej specializiran za zgodovino 1. svetovne vojne.

Ker je bil muzej zaprt od 13. marca do 1. maja, je obisk prvih šestih mesecev dosegel komaj petino lanskega. A julijski obisk je po Šolarjevih besedah že na ravni lanskega, kar je za muzej, ki je odprt vse dni v tednu, v juliju in avgustu celo do 20. ure, dobra popotnica za nadaljevanje leta. In če je bila v preteklosti približno tretjina obiskovalcev muzeja Slovencev, tretjina Italijanov in tretjina ostalih, letos 70 odstotkov obiskovalcev predstavljajo Slovenci.

Predhodniki muzeja so zasebne zbirke domačinov
kobariški muzej

Direktorica Fundacije Poti miru Maša Klavora je opozorila, da so predhodniki muzeja zasebne zbirke domačinov, ki so na lastno pest zbirali in še zbirajo ostaline soške fronte. Fundacija po njenih besedah skrbi predvsem za objekte nepremične kulturne dediščine, ki so ostali na nekdanjih bojiščih in v zaledju fronte. Mednje sodijo tako vojaški kot tudi religiozni in pietetni objekti.

230 km dolga pohodniška pot

Največji projekt fundacije pa je 230 km dolga pohodniška pot, ki poteka po lokacijah bitk in položajev avstrijske in italijanske vojske na soški fronti. Deloma poteka po slovenskem, deloma po italijanskem ozemlju ter poveže Alpe in Jadran, saj poteka od Rombona do Devina.

kobariški muzej

Fundacija sodeluje tudi z italijansko stranjo. Predstavnik Promoturisma FVG Nicola Revelant je povedal, da 1. svetovna vojna zanje ni zgolj turistični produkt, ampak nekaj kar nam lahko pomaga prečkati zgodovinske meje in pogled usmeriti v prihodnost.

Projekt Poti miru je tudi že od leta 2016 na Unescovem poskusnem seznamu svetovne dediščine. Drugi velik uspeh projekta pa je uvrstitev med šest najboljših Interreg projektov.

Okrogli obletnici obeh ustanov bodo sicer obeležili z nekaterimi tradicionalnimi, pa tudi posebnimi dogodki. Prvi bo koncert prihodnji teden, ki ga fundacija že več let organizira pod imenom Koncert miru. Letos bosta nastopila Severa in Gal Gjurin s skupino.

Muzej bo 23. oktobra priredil slovesno akademijo, prav tako v oktobru bo tradicionalni dan muzeja, zadnji dogodek letošnjega leta pa bo spominski pohod na Krnsko jezero 11. novembra, na dan konca 1. sv. vojne. Za letos načrtovani posvet o povezavi kulture in turizma bodo prestavili na prihodnje leto.