Ste pripravljeni na počitnice brez TE neprijetnosti?

Ste pripravljeni na počitnice brez TE neprijetnosti? (foto: profimedia) profimedia
27. 7. 2020 Promocijsko sporočilo

Juhuhu, poletje je tu, z njim pa dopust, počitek in odhod na počitnice. Mi smo že skoraj pripravljeni, kaj pa vaš avto?

Poleti, ko smo vsi malo bolj ležerni, na obzorju pa se svetlika sonce v vodi, velikokrat odmislimo skrb za avto. A prav zato nas lahko presenetijo večje okvare, ki nam povsem pokvarijo dopust, ukradejo dragoceni čas in precej stanjšajo denarnice. Da bi se temu izognili in uživali popoln oddih, le naredimo hitri postanek za poletni pregled, da nas vozilo ne pusti na cedilu, ko bo to najmanj potrebno.

Priporočamo enega izmed Peugeot pooblaščenih serviserjev, kjer opravljajo tako imenovane »poletne« preglede 20. kontrolnih točk. Na ta način bo dopust res brezskrben in “na off”.

Ali klimatska naprava deluje kot mora

“Pasja vročina” je brez dvoma znosnejša s prižgano klimo in tudi če pri vas niste veliki ljubitelji klime, imejte v mislih zastoje na cesti. Ni najbolj prijetno sedeti v razbeljenem avtomobilu v poletni pripeki sredi zastoja na avtocesti, zato s klimo le poskrbite za prijetnejše počutje in udobje na poti.

Ker se klimatska naprava zadnje tedne le ni veliko uporabljala, preverite, ali še vedno izpihuje hladen zrak. Bodite pozorni na morebitne čudne zvoke ali vonj. Če opazite kaj od tega, le zapeljite jeklenega konjička na Peugeotov pooblaščeni servis, kjer bodo avtoklimo po potrebi očistili in preverili, ali pušča oziroma potrebuje ponovno polnjenje.

Redna skrb za avtoklimo je tudi bistvena za zmanjšano porabo goriva in daljšo življenjsko dobo. Za delovanje klime je bistven poseben plin, katerega količino je potrebno preverjati in ustrezno dopolnjevati. Klima hkrati tudi hladi kompresor klimatske naprave in če nivoja plina ne preverjamo redno, tvegamo njegovo okvaro. Popravilo le tega predstavlja precej večji strošek, temu pa se boste zagotovo ognili z letnim pregledom na Peugeot pooblaščenem servisu, kjer se lahko glede na dejansko stanje vaše klimatske naprave, odločite za enega izmed 3 različnih paketov tretmaja.

Promocijski material Peugeot

Ne dopustite, da bi se avto pregreval

Najpogostejše težave pri avtomobilih poleti so povezane s pregrevanjem. Zato bodo na Peugeot servisu med preverjanjem 20. kontrolnih točk posebno pozornost namenili tudi hladilnemu sistemu in preverili še nivo hladilne tekočine. S tem bodo serviserji poskrbeli za boljše delovanje vašega avta, ki bo izločal manj izpušnih plinov ter ohranil ustrezno temperaturo motornega olja, s čimer se prepreči tudi obraba ali odpoved motorja.

Ob preverjanju hladilnega sistema bodo na servisu preverili še nivo drugih tekočin, kot so motorno olje, zavorno olje in čistilo za vetrobransko steklo ter jih po potrebi dolili ali zamenjali.

Ne pozabite na akumulator

Akumulator vedno zataji ob neprimernem času in na dopustu res ne potrebujete avtovleke in dragih popravil, ki vam bodo pokvarili počitnice. Simptomi slabega delovanja so počasen zagon motorja, nizek nivo tekočine v akumulatorju, napihnjenost zaradi vročine in puščanje.

Odpovedi akumulatorja se najbolj elegantno izognete s preventivo, zato raje skočite na Peugeotov poletni pregled pred dopustom in pustite, da tam preverijo nivo tekočine, morebitno puščanje in 'napihnjenost' vašega akumulatorja, če bo treba pa ga bodo tudi hitro in strokovno zamenjali z novim.

Promocijski material Peugeot

Naj vas ne presenetijo pnevmatike

Preverite stanje vaših pnevmatik in pomahajte nevarnosti v slovo. Neustrezen tlak v gumah povzroča neuravnoteženost vozila, neudobno vožnjo, večjo obrabo pnevmatik ter v primeru prenizkega tlaka poveča porabo.

Z obrabljenim profilom, manjšim tlakom in slabimi pnevmatikami je tudi možnost nesreč precej večja. Poviša se namreč tveganje za zdrs na 'mastnem cestišču', poveča se tudi zavorna razdalja, hkrati pa vas lahko za neustrezen, preveč obrabljen profil (zahtevan je 1,6 mm za letne pnevmatike) tudi oglobijo.

Kaj pa brisalci, zavore, svetila in obvezna oprema?

Vidljivost je vedno pomembna, zato pozornost namenite tudi brisalcem. Preverite njihovo delovanje in rezervoar za vetrobransko tekočino. Pri starejših brisalcih se preventivno priporoča zamenjava gume, saj jih lahko vročina izsuši. Pred potovanjem je dobro preveriti še delovanje zavor in vseh luči.

Na popotovanjih je pomembna še obvezna oprema. Poleg rezervne pnevmatike ali seta za popravilo morate imeti tudi rezervne žarnice, varnostni trikotnik, komplet za prvo pomoč in odbojni brezrokavnik. V primeru okvare avtomobila na cesti prižgite vse štiri smerokaze, si nadenite odbojni brezrokavnik, se umaknite na varno (za varnostno ograjo) in najmanj 100 metrov pred avtomobilom postavite varnostni trikotnik. Pri postavljanju varnostnega trikotnika hodite le za varnostno ograjo. Sestavljanje varnostnega trikotnika lahko vadite že doma, da boste vedno dobro pripravljeni.

Promocijski material Peugeot

Vse skrbi odpihne poletni pregled vozila

V vozilu, zunaj vozila, pod pokrovom motorja in tudi pod vozilom je ob tem še kar nekaj točk, ki potrebujejo skrben pregled. Pravijo, da je preventiva boljša od kurative, zato preden se odpeljete na morje, taborjenje ali izlet, naredite postanek s Poletnim pregledom 20 najpomembnejših kontrolnih točk vašega vozila Peugeot za samo 19,99 evrov. Strokovnjaki na servisu se bodo temeljito posvetili vašemu avtomobilu in pregledali ter preverili vse zgoraj omenjeno ter tudi tisto, na kar sami ne bi pomislili. Preveri o katerih 20 točkah govorimo TUKAJ.

Zakaj bi torej oklevali in za “drobiž” tvegali pokvarjene počitnice?
Promocijski material Peugeot