10 znakov, da partner spodkopava vašo samozavest

10 znakov, da partner spodkopava vašo samozavest (foto: Profimedia) Profimedia
30. 6. 2021

Morda sprva temu ne boste posvečali veliko pozornosti, toda sčasoma se bo začel izražati globok občutek negotovosti in še več vprašanj … O sebi in lastni vrednosti seveda. Če opazite katerega od teh znakov, je čas za resen pogovor s partnerjem.   

1. Ne spodbuja vas

Vaš partner navadno zatre vsako vašo idejo in sanje, s tem pa vam daje občutek manjvrednosti in kot da vaši dosežki niso pomembni.

2. Neprestano vas kritizira

Seveda to ne pomeni, da se mora strinjati s čisto vsem, kar počnete. V zvezi mora biti vedno dovolj prostora za izražanje mnenj. Toda če partner ne počne nič drugega, kot to, da kritizira vsak vaš gib, vam s tem sporoča, da niste dovolj dobri.

3. Prevzame naloge, namesto, da bi vam ponudil/a pomoč

Ali pa vedno znova preverja in popravlja za vami. Kot da bi bili popolnoma nesposobni opraviti delo sami. Sčasoma boste to ponotranjili.

4. Občutek imate, da je ljubezen povsem pogojena

Vas pogosto skrbi, da bo odšel/la že, če boste storili majhno napako? Se vam zdi, da si morate prislužiti njegovo/njeno spoštovanje in odobravanje? Resnica je, zaslužite si biti ljubljeni prav takšni, kot ste.

5. Frustracije vedno prenaša na vas

Domov prinaša skrbi, jezo, žalost in frustracije … In občutek imate, da ste za vse to odgovorni vi. To vsekakor ni zdravo.

6. Odločitve sprejema, ne da bi se posvetoval/a z vami

Vaše misli in čustva so prav tako pomembni, kot so partnerjeva, a vam nikoli ne da priložnosti, da bi jih izrazili. To lahko močno vpliva vašo samozavest.

7. Ko gre kaj narobe, takoj pomislite, da ste krivi vi

Partner z neprestanim nerganjem in komentiranjem v vas vzbuja občutek nevrednosti. Zato imate občutek, da do vseh težav pride zato, ker ničesar ne storite prav. Temu seveda ni tako.

8. Posmehuje se vam

Nobena razumna odrasla oseba ne mara, da bi z njo ravnali kot z otrokom. Partner to počne zelo rad – posmehuje se vam in na vas gleda zviška. To rad počne tudi v javnosti.

9. Nikoli ne naredi ničesar, kar bi vam dalo občutek, da ste nekaj posebnega

Da mu/ji pomenite veliko. Da vas ceni in spoštuje.

10. Občutek imate, da se morate preprosto zadovoljiti z zvezo takšno, kot je

Da je to pač cena, ki jo morate plačati, da bi vas partner imel rad. Ali pa se morda počutite ujete, ranljive, kot da nimate kontrole v zvezi. Ta občutek ni v redu. Je znak, da je vaša samozavest popolnoma spodkopana.

Preberite še: