11 znakov, da ste slab prijatelj (tudi, če sami niste takšnega mnenja)

11 znakov, da ste slab prijatelj (tudi, če sami niste takšnega mnenja) (foto: Profimedia) Profimedia
12. 11. 2020

Dobra prijateljstva temeljijo na odkritosti, podpori in medsebojnem spoštovanju. Dobra prijateljstva tudi prispevajo k splošnemu zdravju, pravijo raziskave. Mreža prijateljev, ki vas podpirajo, lahko znižuje raven stresa, pripomore k spopadanju s težkimi situacijami in vzpodbuja pozitiven odnos.

Če se v prijateljstvo prikrade ljubosumje in nezaupanje, pa to na vaše zdravje vpliva negativno. Izsledki raziskave, ki so jo opravili na univerzi UCLA, so pokazali, da lahko stresna prijateljstva vodijo v povečano vnetno stanje po celem telesu, to pa lahko sčasoma povzroči diabetes, bolezni srca in raka.

Morda se v vaših najtesnejših prijateljskih vezeh dogajajo manjše stvari, ki niso povsem zdrave.

Če se sprašujete, ali ste sami dovolj dobri, preberite o naslednjih znakih, ki vam sporočajo, da morda le niste tako dobri, kot se sami sebi zdite.

1. Prijatelji vam ne morejo zaupati

Dober prijatelj je tisti, pri katerem se lahko zanesete, da bo vaše skrivnosti odnesel v grob, ne glede na to, kako sočne so informacije. Zaupanje je tisto, ki bo ali prijateljstvo držalo skupaj ali pa ga razdrlo.

Prijatelji vam morajo zaupati, da bodo njihove osebne stvari ostale med vama in jih ne boste delili z drugimi iz vaše mreže prijateljev.

2. Radi obsojate

Čeprav se ne strinjate z vsako odločitvijo svojih prijateljev, vam to ne daje pravice, da jim ukazujete, kako naj živijo. Nihče si ne želi ves čas poslušati, da so vse njegove odločitve napačne. Saj ste se navsezadnje zato odselili od staršev, kajne? Če vas prijatelj ne prosi za mnenje, je torej bolje, da ga zadržite zase.

3. Dušite jih

Povsem običajno je, da imate s prijateljem tudi tudi dejavnosti izven vajinega medsebojnega odnosa. Če si bo prijatelj torej zaželel, da bi kaj počel brez vas, ni treba, da se počutite ogrožene.

4. Ni vam do družabnih dogodkov

Velik del dolžnosti, ki jih imate kot prijatelj, vključuje udeležbo na porokah, zabavah za dojenčka in drugih pomembnih dogodkih. Morda vam bo urnik kdaj preprečil, da bi se omenjenih dogodkov udeležili, morda situacija ne dovoljuje tega (takšna, v kateri smo se znašli ta trenutek), a se mora vaš prijatelj zavedati, da ga v pomembnih situacijah podpirate.

Če ste opazili, da ves čas iščete izgovore, da se vam teh dogodkov ne bi bilo treba udeležiti, razmislite, zakaj to počnete.

5. Niste pri stvari

Ni hujšega kot to, da se poskušate pogovarjati z nekom, ki ves čas brska po telefonu, odgovarja na sporočila in sestavlja tweete.

V dobi pametnih telefonov in družabnih omrežij imate novice ves čas na dosegu prstov, zato se vam zdi, da po petih minutah brez telefona ne boste več na tekočem. Kadar ste v družbi prijateljev, pa si ti zaslužijo vso vašo pozornost. Ne skrbite, najnovejše novice o družini Kardashian in Meghan Markle boste lahko prebrali tudi pozneje.

6. Sebe ves čas postavljate na prvo mesto

Vsi prijateljem privoščimo uspeh. To pa ne pomeni, da z njimi tekmujemo.

Prijateljstvo pomeni tudi to, da drug drugemu privoščimo uspeh in se veselimo dosežkov. Če se ves čas trudite, da bi bili boljši, vaše prijateljstvo morda ni tako trdno, kot bi lahko bilo.

7. Vedno ste brez denarja

Radi hodite na pijačo s prijatelji, ko dobite račun, pa prikladno ugotovite, da ste denarnico pozabili doma. Če se ves čas zanašate na to, da bodo drugi pokrili račun, je to morda znak, da izkoriščate situacijo.

Prijatelji si morajo stati ob strani tudi v težkih časih. Če veste, da si druženja s prijatelji ne morete privoščiti, ponudbo raje zavrnite oz. razložite svojo situacijo.

8. Vaše novo razmerje vpliva na prijateljstva

Ste eden izmed tistih, ki kar izginejo, ko začnejo novo razmerje? Na začetku romance zlahka preživimo vsak prost trenutek v druži boljše polovice, a ne smemo pozabiti na prijatelje, ki so bili v vašem življenju, še preden ste srečali novega partnerja, in vam bodo verjetno stali ob strani tudi, če se stvari ne bodo dobro izšle.

9. Vsako dejanje zabeležite

Ne zapravljajte čas z beleženjem, koliko večerij ste priredili oziroma kolikokrat ste prijatelju kaj všečkali na Facebooku. Če je vajino prijateljstvo pravo, bosta tekom časa oba dobila priložnost, da bosta drug drugemu lahko stala ob strani.

10.  Vedno mora obveljati vaša

V vseh odnosih se je treba prilagajati, zato prijateljstva niso nobena izjema. Včasih se s prijatelji ne boste povsem strinjali, a to ne pomeni, da je šlo prijateljstvo po zlu.

Naj gre za film, ki ste si ga nameravali skupaj ogledati, oziroma novo restavracijo, ki ste jo želeli v petek zvečer preizkusiti – včasih morate znati tudi malce popustiti.

11. Vse se vrti okoli vas

Če se vaši pogovori s prijatelji ves čas vrtijo samo okoli vas, vaš odnos ni ravno takšen, kot bi moral biti. Pazite, da boste ob svojem pritoževanju zaradi šefa oziroma zoprnega soseda znali tudi sami prisluhniti prijateljem, kadar bodo želeli kaj povedati.

Preberite še:
Ali pa: