16 pravil za srečno zvezo

16 pravil za srečno zvezo (foto: Giorgio Encinas, Unsplash) Giorgio Encinas, Unsplash
23. 11. 2018

Kako ohraniti zvezo živo in izpolnjujočo po nekaj letih? Preberite spodnje nasvete in preverite, kako narediti odnos še boljši. 

1. Poslovite se od fantazij

Idealen scenarij za srečo v odnosu ne obstaja. Ni recepta, ki bi deloval na vseh in za vse enako, saj smo si zelo različni.

Nehajte fantazirati o popolni romanci in princu na belem konju, ali pa primerjati vajine ljubezni s tisto iz knjig in filmov. Ljubite in sprejmite vašega partnerja takšnega, kot je. Če je tega sposoben tudi on, sta na dobri poti.

To seveda ne pomeni, da se ne moreta truditi, kako postati boljši osebi, ampak če vas pri partnerju moti več stvari, kot je tistih, ki so vam všeč, potem je bolje, da nista skupaj.

2. Odpustite. In pozabite!

Če ste sposobni odpustiti, ne pa tudi pozabiti oziroma preboleti nečesa, kar vas je ranilo … ste zares odpustili? Če v vajini zvezi redno prihaja do tega, da stvari iz preteklosti bruhajo na plan med prepiri, se bo treba še enkrat resno pogovoriti o temah, ki še niso doživele epiloga.

Četudi se morda trudite, da bi bili pomirjeni z nečim, kar vas je ranilo, ali pa se slepite, da ste okej, samo zato, da bi ohranili zvezo, ta ne bo trajala, če ne boste zavestno dosegli sprave in se pomirili s preteklostjo. Šele nato lahko gradite na novih, močnejših temeljih.

3. Bodita drug drugemu varno pribežališče

Življenje nas včasih pobije … komu se lahko potožite, če ne svojemu partnerju? Dajta si občutek, da sta tu drug za drugega – ko je vse v redu in tudi v sitih časih, kadar se zdi, da je vse narobe.

4. Naučite se že enkrat odrasti

Če imate še vedno enaka prepričanja, kot v najstniških letih, potem lahko za to krivite samo sebe. Leta niso pomembna sama po sebi in niso nujno pokazatelj zrelosti, je pa dejstvo, da se s časom vsi spreminjamo in bolje spozna(va)mo … Če pogledate nazaj, bi morali pri sebi opaziti osebnosti razvoj in nehati otročje reagirati na določene situacije.

5. Naučite se prilagajanja

Kot smo že ugotovili, se vsi spreminjamo. Če ste z nekom že dolgo časa, in je ta oseba vmes prevzela drugačne poglede na določene stvari, se morda začela ukvarjati z drugačnimi hobiji ali pa se odločila, da v svoj življenjski ritem vpelje nove navade, to sprejmite.

Če vi stagnirate, še ne pomeni, da mora tudi vaš partner. Učita se drug od drugega in bodita hvaležna za vse, kar drugi doprinese k zvezi.

6. Potujta skupaj

Ni boljšega testa za razmerje kot skupno potovanje, saj ste tam  pogosto soočeni z nepredvidljivimi dogodki in ste prisiljeni funkcionirati izven vaše cone udobja. Na skupnem izletu, popotovanju ali dopustu bosta oba razširila svoje obzorje, drug o drugem ter o sebi spoznala marsikaj novega in ustvarila nove zabavne spomine!

7. Potujta vsak zase

Nič ni narobe, če sta kdaj pa kdaj ločena in sledita vsak svojim ciljem. Če enega od vaju vleče na toplo, drugega pa v gore, nič zato: uživajta vsak po svoje, pošiljajta si fotografije in poljube prek telefona, ko se zopet snideta, pa širokodušno delita svoje izkušnje. Ljubezen ne pomeni bolestne navezanosti, kjer se mora par non-stop tiščati skupaj.

Preberite: Katerih lekcij se lahko naučite, če potujete sami 

8. Odkrivajte nove interese

Če ima vsak od vaju svoje interese, ki ga osrečujejo, je to samo bonus za zvezo. Ni vam treba početi skupaj čisto vsega in nikakor ni dobro, če partnerja silite v nekaj, česar ne prenaša, samo zato, ker je to všeč vam. Sovraži romantične komedije? Povabite v kino prijateljice! Vas misel na igranje odbojke navdaja z grozo? Naj v tekmi uživa s kolegi. 

Foto: Sarah Sharp, Unsplash

9. Ne štejte pomanjkljivosti in ne vodite evidence 

Vi ste ta mesec trikrat odnesli smeti, on pa samo enkrat – o, groza! Kdo je večkrat posesal dnevno sobo?! Kdo je kupil pralni prašek?! Kdo je plačal položnico za internet?! Razdelita si opravila tako, kot vama obema najbolj paše, ne zapadajte pa v nenehno pritoževanje nad takšnimi banalnostmi, ki so pač nujno zlo, ne pa osnova za skupno življenje.

10. Zdrav videz je eden od znakov spoštovanja samega sebe

In tudi partnerja.

Če se en od vaju popolnoma zapusti, to ni pošteno do drugega. Privlačnost se z leti tako ali tako zmanjša, ni treba, da s svojo lenobo k temu še dodatno doprinese. Pomislite, kako dobro šport učinkuje na vsesplošno počutje. In na kondicijo, kar se vama bo obrestovalo tudi v spalnici …

11. Praznujta velike in male dosežke

Vzemita si čas, da nazdravita na uspehe, ki zaznamujejo vajino pot. Je partner položil zahteven izpit? Ste se uspeli izmuzniti kazni za napačno parkiranje? Sta uspešno vzgojila novo lončnico? Vse je lahko razlog za praznovanje, če se tako odločita.

12. Male pozornosti

Naredite nekaj samo zanj(o), brez misli na lastno korist. Če rad kdaj pa kdaj spi sam, ne paničarite in se za eno noč preselite na kavč. Napolnite ji rezervoar za bencin. Kupite njeno/njegovo najljubše sadje (četudi ga vi sami ne prenesete). Kadar en vstane in odide od doma prej kot drugi, pustite na hladilniku ali na mizi prikupno sporočilce …

Bodite pozorni na to, kakšne malenkosti osrečujejo  vašo boljšo polovico, ne glede na to, kako dolgo sta že skupaj in ne glede na to, da mislite, da o partnerju že vse veste.

13. Pogovarjajta se (tudi o seksu!)

Nič ne povezuje bolj, kot dobra komunikacija. Tudi pred in po seksu. In vmes – če to podžge atmosfero!

14. Spoštujte osebne stvari

Ni hujšega, kot če vaš partner nič hudega sluteč zabriše v smeti lonček za kavo, ki ima za vas globoko sentimentalno vrednost – in to zato, ker je bil malo okrušen. Ko vaju popade želja po pospravljanju in urejanju, najprej vprašajte, katere stvari so a vašega bližnjega nedotakljive in to tudi spoštujte.

15. Priznajte svoje napake in se naučite reči žal mi je

Nobenega smisla nima igrati tihe maše … če veste, da ste se zmotili oziroma ga/jo užalili, se opravičite. Tako preprosto je.

16. Izkazujte hvaležnost

Za to, kar je. Za to, kar sta. Vsak dan!

Prirejeno po: Thought catalog

Preberite še: