5 nasvetov nesrečnih v ljubezni, ki jih boste želeli upoštevati

5 nasvetov nesrečnih v ljubezni, ki jih boste želeli upoštevati (foto: Pixabay | Pexels) Pixabay | Pexels
9. 4. 2021

Razvezani odkrito o svojih največjih obžalovanjih.

Tisti, ki zaradi razveze izgubijo eno najpomembnejših oseb v svojem življenju, si ponavadi vzamejo čas za razmislek o tem, kaj je šlo narobe. Če se znajo samoreflektirati, pomeni, da bodo priznali tudi svoje napake, ne le napak bivšega partnerja. In če bodo želeli imeti v prihodnje več sreče v ljubezni, se bodo skušali iz teh napak tudi nekaj naučiti.  

Psihologinja Terri Orbuch, ki je od leta 1986 spremljala življenja 373 poročenih parov in od katerih se je dve desetletji kasneje skoraj polovica razšla, pravi, da se večina parov sooča s petimi obžalovanji.

To, česar so se oni naučili med ločitvijo, pa lahko drugim parom pomaga ostati skupaj.

Tu so najpomembnejši nasveti nesrečnih v ljubezni:

1. Pokažite, da vam ni vseeno

Petnajst odstotkov razvezanih pravi, da jim je žal, da ženi oz. možu niso pokazali več naklonjenosti. »Partnerju morate pokazati, kako se počutite,« pravi Orbuchova.

Najpomembnejši načini so izkazovanje ljubezni, podpora, spodbujanje partnerja in ohranjanje pestrosti v odnosu. Izkazovanje ljubezni je zelo pomembno. Pohvalite partnerja, povejte mu/ji, da ga/jo ljubite, držita se za roke …

2. Pogovarjajte se od denarju

Skoraj polovica razvezanih pravi, da so se v svojem bivšem odnosu prepirali glede denarja. »Pogosteje se pogovarjajte o denarju – ne samo, ko je treba spregovoriti o kreditu ali plačati položnice,« pravi Orbuchova.

3. Preteklost je preteklost

In preteklost morate zakopati. »To pomeni, da morate premagati tudi svoje ljubosumje, povezano s partnerjevimi preteklimi razmerji,« pravi Orbuchova. »Razvezani ljudje so spoznali, da lahko ljubosumje vedno razjeda srečo v odnosu.«

4. Brez obsojanja

Partnerja ne smeta kriviti drug drugega. Razumevanje se začne tako, da na vsako težavo pogledata z vidika drug drugega. »Obstaja več načinov, kako gledati na težave,« pravi dr. Orbuchova.  

5. Komunikacija je ključna

Enainštirideset razvezanih posameznikov pravi, da si želijo, da bi se bolje sporazumevali. Orbuchova pa opominja, da je pomembno tudi aktivno poslušanje. »Mnogi ljudje obžalujejo, da niso zakoncu postavljali več vprašanj in mu razkrli več o sebi.«

Preverite še: