Če po prepiru naredita to, sta v zdravem odnosu

Če po prepiru naredita to, sta v zdravem odnosu (foto: Profimedia) Profimedia
15. 7. 2022

Kar loči srečne pare od tistih manj srečnih ni le to, kako se prepirajo, temveč tudi, kaj storijo po koncu prepira. V nadaljevanju preverite, kaj je tisto, kar partnerja v zdravem odnosu počneta drugače – po mnenju terapevtov. 

1. Ne kažeta s prstom drug na drugega

Ne vpletata se v igro obtoževanja, prepoznata svoje napake in sta tudi dovolj zrela, da to priznata drug drugemu. Če si resnično želite rešitve, se poglejte v ogledalo – ste povzdignili glas, zmerjali, verbalno napadli partnerja? Priznajte si to! pravi terapevt.

2. Ko rečeta oprosti, to tudi resnično mislita

Opravičilo se zdi razumno, toda prav presenetljivo je, koliko parov se le redko opraviči drug drugemu. A prav tisti iskreni 'oprosti' je najhitrejša rešitev za kakršenkoli prepir.

3. Čeprav prepir morda ni popolnoma rešen, gresta naprej

Veliko nesoglasij v odnosih je zapletenih in veliko problemov se ne da rešiti z enim pogovorom. Partnerja v zdravem odnosu se lahko spreta, zaključita in nadaljujeta s preostankom dneva. Zavedata se, da bosta za končno rešitev morda potrebovala več pogovorov. 

4. Iz vsakega prepira se poskušata nekaj naučiti

Večina prepirov je rezultat težav v komunikaciji ali nerazumevanja. Kar pomeni, da je vsak prepir priložnost za učenje – kako bolje razumeti partnerja in kako komunicirati jasneje. 

5. Oba se trudita popraviti situacijo in se ponovno povezati

Prepiri so naporni in predvsem zelo stresni, oba se lahko zato po prepiru počutita povsem izčrpana. Vendar namesto da bi ostala zagrenjena, drug drugemu privoščita malo razvajanja. Iskreno opravičilo, topel objem, zahvala, ker sta si prisluhnila ali karkoli drugega, s čimer si pokažeta, da se imata še vedno resnično rada, kljub stresnemu pogovoru. 

Kar ne pomeni, da se vse to, kar se je pravkar zgodilo, izbriše, temveč le poglobi zaupanje. 

6. Po premisleku se ponovno vrneta k pogovoru

Zaradi tako močnih čustev, kot so prisotna med prepirom, je lahko učinkovita komunikacija nemogoča. Srečni pari to prepoznajo in vedo, da bo koristneje, če se k pogovoru vrnejo po tem, ko lahko glavo malce prevetrijo in o zadevi dobro premislijo. Težav ne pometeta preprosto pod preprogo. 

7. Ko je prepir razrešen, ne gojita negativnih čustev

Ko je dosežen zaključek, lahko oba pustita negativna čustva za sabo – kar pomeni, da nista ves večer čemerna in drug drugemu ne namenjata pasivno agresivnih komentarjev. 

Prirejeno po: 7 Things Happy Couples Do After A Fight – www.huffpost.com
Preverite še:
Ali ste v razmerju s sorodno dušo? TO je 13 lastnosti in jasnih znamenj, da ste jo našli
Ali pa:
Lestvica najbolj in najmanj NARCISTIČNIH nebesnih znamenj