Če ste veljali za pridnega in ubogljivega otroka, je to lahko razlog, da se v odrasli dobi srečujete z naslednjimi težavami …

Če ste veljali za pridnega in ubogljivega otroka, je to lahko razlog, da se v odrasli dobi srečujete z naslednjimi težavami … (foto: Profimedia) Profimedia
18. 8. 2022

Ste bili eden tistih otrok, ki so pogosto prejemali pohvale – ker so bili pridni in ubogljivi? 

In pridnost nato še naprej dokazovali tako, da ste se z odraslimi vedno strinjali? Kaj hitro ste se namreč naučili, da pritoževanje in oporekanje ni dobrodošlo. Odzivi odraslih so vam dali vedeti, da je dobro biti priden. 

Tudi v odrasli dobi se verjetno nenehno trudite, da ljudi, ki vas obkrožajo, ne bi vznemirjali in da jim ne bi bili v breme. 

To je lahko razlog, da se v odrasli dobi morda srečujete z naslednjimi težavami …
Pixabay | Pexels

»Srečujem veliko uslužnih ljudi, ki so zaradi težavnih človeških odnosov depresivni, doživljajo napade panike ali imajo druge čustvene motnje. Takšni ljudje so ponavadi rahločutni, vljudni in skrbni do drugih. To so požrtvovalni ljudje, ki so jim ponavadi želje drugih pomembnejše od lastnih,« piše Haemin Sunim, avtor knjige Ljubezen do nepopolnih stvari. 

Zakaj dobri ljudje pogosto duševno in čustveno trpijo?

»Tudi sam sem bil kot otrok zaprt vase in ubogljiv, zato so me pogosto hvalili, da sem 'priden'.« Priden sin, priden učenec … In kasneje priden študent. Kljub negativnim izkušnjam v odrasli dobi, pa »sem si še naprej dopovedoval, da je dobro biti priden, a sčasoma mi je to začelo povzročat kar precej stresa.«

Dokler mu ni nekega dne stari prijatelj svetoval: »Najprej bodi dober do sebe, potem do drugih.« 

Kaj lahko prinese zatiranje lastnih čustev

Številni, ki so skromni in pozabljajo nase, so odraščali ob dominantnem očetu ali ukazovalni mami, piše avtor. Ali pa so bili srednji otrok, ki je bil od staršev deležen razmeroma malo pozornosti, zato si je zelo želel, da bi dobil priznanje staršev s tem, da jih v vsem uboga. 

Včasih je odnos med starši skrhan ali pa je nezdrava družinska dinamika, zato nekateri otroci prevzamejo odgovornost za to, da so starši zadovoljni in sicer z uslužnostjo. 

A s tem, ko se podrejamo zahtevam drugih, nenamerno zanemarjamo lastne želje in potrebe. Če se kot otrok niste zmenili za svoja čustva, ste jih tlačili ali se jih niste imeli za pomembna, kot odrasli ne boste sposobni ugotoviti, kaj hočete početi ali kakšni ste kot oseba. 

Ko srečate koga, ki vam dela krivico ali vam greni življenje, ne veste, kako ustrezno izraziti svoja čustva, zato se bo jeza, ki bi morala biti usmerjena vanj, usmerjena v vas.

Zapomnite si naslednje

Kauaa Lutz | Pexels
Kar čutite, ni nekaj, kar lahko prezrete.
Veliko psiholoških težav se pojavi zato, ker zatiranje preide v navado in se energija potlačenih čustev ne more zdravo izraziti.

Vendar ni prepozno. Preden boste nadaljevali s prilagajanjem drugim, poslušajte notranji glas, ki vam govori, kaj v resnici hočete. Ne ozirajte se na okolico. Poskusite drugim dopovedati, kaj čutite, tako da to ubesedite. 

To je življenjska spretnost, ki je prav tako pomembna kot branje. Brez nje boste vse bolj nezadovoljni, pojavila se bodo nesoglasja in odnosi lahko postanejo tako napeti, da lahko izbruhnejo hudi konflikti. 

Dobro je biti dober do drugih, ne pozabite pa, da morate biti najprej dobri do sebe. In ne, ni sebično, če najprej poskrbite zase. Ker potem boste lahko osrečili tudi ljudi okoli sebe. 

Iz knjige Ljubezen do nepopolnih stvari avtorja Haemin Sunim (Učila). Vir: sensa.si

Preverite še:
Tako vam telo sporoča, da ste v NAPAČNEM razmerju in TO boste opazili najprej!