10 znakov, da vaše telo proizvaja preveč kortizola

16. 3. 2022
Deli
10 znakov, da vaše telo proizvaja preveč kortizola (foto: Profimedia)
Profimedia

Kortizol je stresni hormon. Kaj je stres in kakšen vpliv ima na naše zdravje, pa hitro spoznamo, ko se znajdemo v na videz neobvladljivi situaciji. Vedno znova.

Stres je sicer pomembna sestavina našega življenja. Težava pa nastane, ko je raven stresnega hormona konstantno povišana. To slej ko prej začne načenjati naše zdravje.

Preverite 10 znakov, da vaše telo proizvaja preveč kortizola

Pojavijo se bolečine v hrbtenici in glavoboli: nadledvični žlezi se izčrpavata, poviša se raven prolaktina in poveča občutljivost na bolečino, kot so bolečine v mišicah, hrbtenici, glavoboli ...

Ne spite: opažate, da kljub utrujenosti čez dan, zvečer nikakor ne morete zaspati. Raven kortizola bi se morala ponoči znižati, telo se mora umiriti, potrebuje počitek. 

A tudi če spite celo noč, ste naslednji dan utrujeni: sčasoma visoka raven kortizola tako izčrpa nadledvični žlezi, da se pojavi kronična utrujenost.

Pridobivate na teži: predvsem maščobne obloge okoli pasu, tudi na hrbtu. Pa čeprav je vaša prehrana urejena in se redno gibate.

Hitro se prehladite in staknete številne druge infekcije: kortizol utiša imunski sistem, zato ste bolj dovzetni za različna obolenja.

Pozabili ste, kaj je to dober seks: kortizol = 'anti viagra'. Stresni hromon raste, testosteron pade ... 

Hrepenite po nezdravi hrani: funkcija kortizola je povišanje krvnega tlaka in krvnega sladkorja. Visoka raven glukoze v krvi pospeši izločanje inzulina. Ko koncentracije glukoze spet pade ... Ja, uganili ste, takrat bi dali vse za čokoladico iz avtomata.

Prebavne težave: stresni hormon slabo vpliva tudi na prebavni sistem. Verjetno se pogosto srečujete s slabostjo, zgago, krči v trebuhu, drisko ali zaprtjem.

Pojavi se anksioznost. Napadi panike, nervoza, celo paranoja ... Za to sta odgovorna kortizol in adrenalin.

Brezvoljni ste: visoka raven kortizola tudi zavira nastajanje serotonina, hormona sreče. Preden se zaveste, padete v začaran krog slabe volje in brezvoljnosti, celo depresije.

Preverite še:

Ali pa:

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren