Je sprejemljivo, da vam partner očita, da ste se zredili? Ali s tem prestopi mejo?

Je sprejemljivo, da vam partner očita, da ste se zredili? Ali s tem prestopi mejo? (foto: profimedia) profimedia
2. 2. 2023

Kakšen odnos imate do svojega telesa? In kakšnega ima vaš partner? Bi mu dovolili očitati, da ste pridobili kakšen odvečen kilogram? 

Svoja telesa bi morali častiti in jim predvsem biti bolj hvaležni za vse, kar počnejo za nas vsak dan. Izpostavljamo jih stresnim situacijam, hitenju, fizičnim obremenitvam in vedno se odrežejo dobro, pa tega sploh ne opazimo. Veliko ljudi se spopada z nizko samopodobo, zato je še toliko bolj vprašljivo, ali ima partner pravico očitati odvečno težo in spremembo videza? 

Partner vaše telo pozna skoraj enako dobro kot vi, če ne še bolje, kadar se predata strastem. Je torej razumljivo, če poda opazko glede teže ali izgleda? 

Eno je jasno: takšnih pogovorov se je vsekakor potrebno lotevati previdno, saj lahko pri partnerju, ki naj bi se zredil, povzroči veliko škodo na samozavesti in samopodobi. Pred kom, če ne pred partnerjem, smo lahko tako sproščeni? 

Komunikacija je v odnosu vsekakor pomembna, tudi kadar je neprijetna. Intimna partnerja bi se morala pogovarjati tudi o teži ali izgledu, ampak le, če to omeni eden od njiju zaradi skrbi za določene zdravstvene težave, in ker ga zanima, ali je kaj narobe. Ključno je, kako to poveste in izrazite. Odprite dialog glede sprememb, ki ste jih opazili pri partnerju in preprosto vprašajte, ali je vse vredu. Ne kritizirajte in ne obsojajte - niti ne dovolite, da bi partner to počel vam, če je on tisti, ki začne pogovor. 

Ključno je, da partnerja še vedno čutita, da se imata rada in se sprejemata takšna, kot sta. Teža tu ne igra vloge. Jasno dajte vedeti, da tega ne bo nič ogrozilo. To upravičeno pričakujete od partnerja - da vas bo ljubil ne glede na težo ali preoblikovanje telesa. 

In ni nujno, da partner živi nezdravo, ker se je njegova teža povečala. Zdravje se ne meri v konfekcijski številki. Nekateri pridobijo kilograme, ko začnejo jesti uravnoteženo in bolj zdravo kot prej. 

Ženskam je o podobi telesa običajno težje govoriti kot moškim, saj ne dobijo enakega odobravanja in razumevanja glede težav, kot bi jih od druge ženske. 

Kdaj so torej komentarji glede teže neprimerni?

Kadar jih partner pogosto podaja in vam je zaradi tega neprijetno. Ne "obremenjuje" se z vašimi čustvi. Čutite, da je dinamika v razmerju drugačna. Takšno vedenje že meji na zlorabo. Razmerja, v katerih je prisotna zloraba, se vrtijo okrog moči in nadzora - partner, ki zlorablja, bo poskrbel, da se druga polovica počuti zelo slabo v svoji koži. 

Če imate občutek, da je partnerja zares skrbelo glede zdravja ali kakšnih težav, ki jih imate v zadnjem času, se je vredno pogovoriti. Mogoče potrebujete nekoga, ki vam bo le prisluhnil brez obsojanja. Ali poveste, da v zadnjem času pač ne uživate v gibanju ali zanj nimate časa. Lahko si skupaj zadasta kakšno zdravo navado, npr. da bosta kosilo vedno kuhala doma in si razdelita naloge. Skupaj je vedno lažje.