Želite (končno) izgubiti odvečne kilograme? Potem nehajte početi naslednje stvari

Želite (končno) izgubiti odvečne kilograme? Potem nehajte početi naslednje stvari (foto: Profimedia) Profimedia
21. 1. 2023

Verjetno si sami izpodkopavate tisti cilj o hujšanju, ki ga že dolgo želite doseči. Prepričajte se, da ne delate spodnjih stvari. 

OPOZORILO: Če se lotevate hujšanja, vam priporočamo posvet z zdravnikom in osebnim trenerjem. Ne sledite dietam, ki od vas zahtevajo stradanje ali druge ekstreme. 

Poglejmo, česa naj ne bi počeli, ko se trudite izgubiti kilograme: 

V hujšanje "kar tako"

Hujšanja ste se lotili brez pravega razloga in cilja, samo zato, da bi pač izgledali sanjsko. Številka na tehtnici žal ni dovolj, da bi ostali motivirani in vztrajali vse do cilja. Potrebujete resne razloge, kaj bi s procesom hujšanja radi dosegli. Kaj bo lažje ali bolje, če izgubite nekaj kilogramov? 

Morda imate zdravstvene težave, ki se bodo izboljšale, če boste nadzorovali težo. Ali pa se boste lažje igrali z otroki, se udeleževali športnih aktivnosti, bili samozavestnejši, imeli več energije in manj bolečin v hrbtu ... Najdite svoj ZAKAJ.

Ne jeste zajtrka

Seveda ste že slišali, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu, vendar ga ne jeste, da bi privarčevali nekaj kalorij, kajne? V resnici jih ravno zato zaužijete še več. 

Hranljiv zajtrk obnavlja ravni glukoze in s tem zagotavlja energijo za dan. Ko se mu izognete, boste kasneje postali lačni in verjetno pojedli kakšno sladkarijo ali kaj drugega, čemur bi se radi izognili, ker hujšate. Zajtrk mora biti zdrav, vsebovati mora beljakovine in vlaknine, ki vas nasitijo za več časa. Tisti rogljiček iz pekarne ne bo naredil veliko dobrega. 

Vikend prenajedanje

Čeprav je dobro, da si tu in tam privoščite kaj, kar imate radi  in ne spada med zdrava živila, ne opustite zdrave prehrane čez vikende, saj to lahko zamaje celoten jedilnik. Ne opuščajte kuhanja, saj obroki iz restavracij nikoli ne morejo biti tako hranljivi, kot če jih pripravite sami in nadzorujete sestavine. 

Torej, v manjših količinah si občasno privoščite kakšno sladico, nikoli pa se ne vdajte prenajedanju in opuščanju zdravih navad (niti za vikend). 

Spijete kalorije

Pazite pri prehrani, ne pa pri pijači. Če so na vašem meniju še vedno sokovi, gazirane in alkoholne pijače, ne morete pričakovati, da boste shujšali. S hrano ne morete doseči pravega učinka, če boste potem spili veliko sladkorja in kalorij. Sami sebi kopljete jamo. Presedlajte na vodo in nesladkan čaj - ne bo lahko, vendar se boste privadili. 

Ne spite dovolj

Ja, tudi spanje ima kar precej opraviti s težo. Če je vaš spalni ritem neurejen ali ga sploh nimate, imate veliko večje možnosti, da se boste zredili, kot nekdo, ki spi dovolj in se v posteljo odpravlja vsak dan ob isti uri. Kadar vam manjka spanca, boste verjetno zaužili več kalorij, in to ne bo ravno sadje in zelenjava, pač pa kaj sladkega ali zelo slanega. Nič, kar bi vaše telo zares potrebovalo.