"Junij je mesec, ko bodo novorojenčki zajokali, a jok najinega ne bo med njimi" (Izpoved Slovenke)

"Junij je mesec, ko bodo novorojenčki zajokali, a jok najinega ne bo med njimi" (Izpoved Slovenke) (foto: Profimedia) Profimedia
25. 9. 2021

Z neplodnostjo se bori vse več parov tudi pri nas. A večina svojo bolečino skriva med štirimi stenami in zunanji svet niti ne pomisli, da nekdo lahko bije to bitko. Najdejo pa se redke izjeme, ki svojo zgodbo delijo javno. Eden takih primerov je Slovenka, ki na svojem Instagram profilu deli svojo izkušnjo z neplodnostjo, rejništvom in posvojitvijo.

Za instagram profilom @maminazgodba se skriva Slovenka, ki skrbno varuje identiteto svoje družine. Vseeno pa se je odločila javno spregovoriti o tematiki, ki pesti vse več parov: neplodnost. Iz njenih objav je razbrati, da se z možem že več let trudita zanositi, a zaman. 

Zakonca sta se odločila za posvojitev fantka, kateremu nudita ljubeč, skrben in varen dom. Vseeno pa sta se že osmič odločila dati priložnost postopku oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Slovenka je na profilu pogumno delila njuno odločitev in sledilci so trepetali skupaj z njo do dne, ko je opravila nosečniški test. Oploditev je žal bila neuspela.

"Dobro jutro vsem, razen temu, velikemu, debelemu, minusu ne," je bil uvodni stavek objave.

"Če bi se prvič pokazal plus, bi šel najin otrok pred nekaj tedni v prvi razred. Pa se ni. In ni se naslednji mesec, in naslednji in vsak naslednji naslednjih nekaj mesecev. Pa potem ob prvem neuspešnem postopku oploditve z biomedicinsko pomočjo. Minus. Pa ob drugem postopku. In tretjem. In četrtem. In petem. In šestem. In sedmem. 

In zdaj, ob osmem. Minus. Auč."

Avtorica ne skriva svojega razočaranja in žalosti. "Utrujena sem. Junij je mesec, ko ne bom rodila. Junij je mesec, ko bodo novorojenčki zajokali, a jok najinega ne bo med njimi. Počutim se, da sem razočarala sebe, tebe, njiju, nas ..."

Obenem pa se sprašuje, koliko parov bije enako bitko, kakor ona. 

"Sprašujem se in na glas razmišljam - misliš, da je na mesec več plusov kot minusov? Menim, da ne. Menim, da takle minus vsak mesec potre kar precej parov (in, da ne bomo nepristranski, tudi kakšnega razveseli). Ampak jih skrivamo. Presneto dobro jih skrivamo!"

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Plodnost Posvojitev Rejništvo (@maminazgodba)

Objava je preplavila socialna omrežja; ljudje so jo množično delili, komentirali in pošiljali vzpodbudne besede. Mamina zgodba je marsikomu odprla oči o tem, da je neplodnosti veliko več, kakor si upamo priznati. Opomnila nas je na to, zakaj parov ne sprašujemo po naraščaju in ne komentiramo, kdaj bi za to bil primeren čas. 

Hkrati pa je parom, ki se borijo z neplodnostjo dala vedeti, da niso sami.